EMs KASTEBALL?: EM har vært preget av målfattige kamper med bare ni mål på de sju første kampene. Det var før Skottland møtte England og tapte 0-6 i går. Foto: AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
EMs KASTEBALL?: EM har vært preget av målfattige kamper med bare ni mål på de sju første kampene. Det var før Skottland møtte England og tapte 0-6 i går. Foto: AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZVis mer

Fotball-EM for kvinner 2017:

EM-resultater vekker oppsikt, men så kom ydmykelsen: - De slåss, festet og trente ikke

Ett lag skiller seg ut i EM, men de norske spillerne er enige. Mener EM er jevnere enn noen gang.

BREDA (Dagbladet): De første kampene i fotball-EM i Nederland er unnagjort og alle lagene har vært i ilden. Spesielt to ord kan beskrive åpningskampene: Jevnspilte og målfattige.

Men det var før England møtte Skottland i går kveld, i den siste kampen i første runde. Skottene ble knust 0-6.

Denne kampen er den eneste som bryter med mønsteret i EM-starten - noe også de norske spillerne har fått med seg.

- Det er jevnere enn noen gang, sier landslagskaptein Maren Mjelde til Dagbladet.

Norges spydspiss forteller:

- Det er få mål, og det er et godt spørsmål hvorfor det er sånn. Det kan være mange faktorer. Om det er jevnere nivå, eller en ny måte å spille fotball på. Lag ønsker å slippe inn få mål og da blir det vanskeligere for oss spisser, sier Ada Hegerberg til Dagbladet.

- Er det mer fokus på det defensive i internasjonal fotball?

TETT EM: Maren Nævdal Mjelde mener fotballen er blitt mer jevn enn noen gang. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TETT EM: Maren Nævdal Mjelde mener fotballen er blitt mer jevn enn noen gang. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Hm. Jeg vet ikke. Hvis du ser på EM i fjor sommer (for herrer), så var det få mål der også. Folk liker jo å se mål, og det er det vi ønsker å gi publikum. Selv ønsker jeg å spille offensiv fotball. Vi prøver så godt vi kan å score mål, sier Ada Hegerberg.

På de sju første EM-kampene i dette mesterskapet ble det scoret ni mål. Jevnspilte kamper, få scoringer og underdogs som yppet seg var blant trendene.

- Publag

Men det var før Skottland fikk juling av England og brøt mønsteret med 0-6. Akkurat nå står Skottland kanskje fram som EMs svakeste lag.

Det er svenske Anna Signeul (56) som er landslagssjef for Skottland. Og laget har en noe spesiell historie. I løpet av tolv år har hun forandret et publag til et EM-lag, skriver Aftonbladet.

Signeul forteller om et lag som knapt trente - og om spillere som slåss på pub på fritida.

SKOTTLAND-SJEF: Anna Signeul. Foto: NTB Scanpix
SKOTTLAND-SJEF: Anna Signeul. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg husker den første treningen og jeg tenkte «herregud » . Det var så utrolig lavt nivå. Ikke bare fotballen, men også oppførselen.

Det skal ha vært spillere som var uhyggelige mot hverandre, mobbet hverandre.

- Spillerne var uprofesjonelle og trente ikke tilstrekkelig. De ville feste og hver søndag etter kamp dro de på pub sammen. En gang ble jeg oppringt etter at ei på laget hadde fått bank på puben. To spillere røk i tottene på hverandre for noe som hadde skjedd på banen, sier Signeul.

Ny kultur

Hun forlater Skottland og tar over det finske landslaget etter EM. Hennes jobb i Skottland er gjort - og laget har vært gjennom en stor forvandling. Nå er de i EM, og slåss ikke på puben lenger. Nå kjemper de i stedet mot Europas beste fotballspillere.

- Vi har forsøkt så hardt, så lenge. På tolv år har det skjedd enormt mye. Vi har forandret hele kulturen. Jeg er stolt over det vi har gjort sammen, sier Skottlands landslagssjef.

Norges landslagskaptein Maren Mjelde forteller:

- Kvinnefotballen i Europa har utviklet seg veldig den siste tiden. Det blir hele tiden tettere og jevnere, og det visste vi allerede før EM. Dette er det mest åpne EM noensinne, sier Mjelde til Dagbladet.

Trenger seier

Norge møter Belgia til skjebnekamp i gruppe A i kveld. Fotballjentene trenger seier. Men i dagens fotball er knapt noen motstander en kasteball i mesterskap, mener Mjelde.

- Det taktiske i kvinnefotballen er i stor utvikling. Lagene er mer kyniske. Jeg ser mange lag som er blitt bedre både offensivt og defensivt. Det finnes ingen enkle kamper - noe vi fikk se da Frankrike sleit mot Island (1-0-seier på straffe), sier Mjelde.

PS: Norge møter Belgia til EM-kamp i kveld kl. 18. Kampen spilles i Breda. Norges trolige lag (4-4-2): Ingrid Hjelmseth – Ingrid Moe Wold, Nora Holstad Berge, Maria Thorisdottir, Elise Thorsnes – Ingrid Schjelderup, Maren Mjelde, Andrine Hegerberg, Kristine Minde – Caroline Graham Hansen, Ada Hegerberg.