Sverige ville unngå storseier:

EM-scener overrasker: Slipper svensken inn mål med vilje?

- Han hopper ut av målet...

POREC (Dagbladet): Håndball er taktikk, og i EM lønner det seg faktisk ikke alltid å vinne med store sifre. Det ble Sverige - Serbia et eksempel på i går kveld.

Nå er det blitt en EM-snakkis: Er det greit å slippe inn mål med vilje?

- Helt okay, sier flere norske profiler til Dagbladet.

- Jeg er opptatt av fair play, sier Norge-sjef Christian Berge til Dagbladet.

I sluttsekundene gjorde nemlig Sverige-keeper Mikael Appelgren tilsynelatende lite for å hindre scoring. Sverige vant til slutt 30-25. En seier som svenskene trolig skulle ønske var litt mindre.

Bakgrunnen er som følger: Sverige tapte åpningskampen overraskende 24-26 mot Island. Samtidig vant Kroatia enkelt mot Serbia 32-22.

I EM-gruppespillet er det slik at de tre beste fra gruppa går videre til hovedrunden. De tre beste lagene tar med seg poeng videre, men poengene tatt mot firerlaget (laget som ryker) blir strøket. Det vil si at etter åpningstapet er det en fordel for Sverige at Island ender sist i gruppa.

Derfor ville tremålsseier mot Serbia i går være optimalt for svenskene. Da hadde de vunnet og sikret avansement (noe de også nå klarte), men med tremålsseier hadde de samtidig gitt Serbia bedre forutsetninger for å ta seg videre på bekostning av Island. I EM-gruppespillet er det innbyrdes oppgjør som avgjør hvem som går videre ved poenglikhet.

Island og Serbia møtes nemlig i siste kamp i gruppespillet. Kroatia er storfavoritter i gruppa og kan ta full pott med seier mot Sverige i morgen. Det kan bety at de tre andre lagene ender på to poeng. For at den svenske drømmen skal bli en realitet må Serbia vinne med fire for at Island ryker.

- Burde sluppet inn fler

De svenske spillerne var tyst om de spesielle scenene etter kampen i går. Sverige gjorde jobben og vant relativt enkelt, men målene i sluttsekundene tydet på at det var en baktanke når seieren var sikret.

- Ingen kommentar, sa keeper Appelgren til svensk tv etter at han nesten hoppet ut av målet da Serbia skjøt fra kanten.

- Jeg var sliten, sa målvakten med et glis til Aftonbladet.

Aftonbladets kommentator Johan Flinck er ikke i tvil om at Sverige slapp inn scoringen med vilje - og han mener at svenskene faktisk burde sluppet inn fler.

«Nej, jag menar inte att man skulle slänga in bollen i eget mål. Men kanske kasta bort ett anfall eller två?», skriver Flinck.

Sverige i gruppe A blir en ren konkurrent til Norge (gruppe B) når lagene fra gruppene slår seg sammen i hovedrunden. Derfor er det også en fordel at Sverige – og alle andre – kommer til hovedrunden med færrest mulig poeng. Norge (med seier mot Østerrike i morgen) går til hovedrunden med to poeng.

Norske EM-profiler bare ler når de ser video av kampens siste scoring i Sverige – Serbia der Appelgren nærmest serverer serberne en scoring.

- Jeg har sett Appelgren bedre enn den involveringen der. Sånn er håndball. Det må være lov å benytte seg av de mulighetene som finnes. Vi hadde kanskje gjort det samme, om vi spilte for best plassering. Du må være kynisk i toppidretten, sier Kristian Bjørnsen til Dagbladet.

- Smutthull

Landslagssjef Christian Berge ler høyt når han ser videoen.

- Tenker dem (Sverige) så langt fram allerede? sier Berge og flirer.

Han fortsetter:

- Det er litt synd at det finnes slike smutthull i regelverket, men noen ganger dukker sånne situasjoner. Toppidrett er marginer og da må man gjøre alt som er lov. Samtidig er jeg veldig opptatt av fair play. Slik er min innstilling, sier Berge til Dagbladet.

Bakspiller Harald Reinkind er lagkamerat med keeper Appelgren i tyske Rhein Neckar Löwen.

- Appelgren er jo vanligvis en stor mann. Han gjør seg ikke veldig stor i den situasjonen der. Han pleier ikke å hoppe ut av målet til vanlig, sier Reinkind og gliser.

- Jeg tenker at det er lov å være kynisk. Jeg ville gjort det samme – og jeg tror faktisk hele laget hadde gjort det samme om det gjaldt å vinne med færre mål, sier Reinkind til Dagbladet.

- Flere poeng til Sverige kan gå utover Norge i hovedrunden?

- Hvis vi hadde muligheten til å komme inn med flere poeng, så hadde vi også gjort det. Om det er fair play kan diskuteres. EM er en konkurranse, og da må du gjøre alt lovlig for å vinne, sier Reinkind.

I Norges gruppe er situasjonen som følger før siste kamp: Frankrike møter Hviterussland og er klar gruppevinner med seier. Da går Frankrike videre med fire poeng. Norge møter Østerrike og er store favoritter. Med norsk seier er Norge videre med to poeng. Hviterussland tar da den siste plassen, men går videre uten poeng. Østerrike må reise hjem.

Norge - Østerrike har avkast tirsdag klokka 20.30. Kampen vises på TV 3.

- JEG FØLER SJØL AT JEG ER LITT HANDY: EM 2018 er i gang, men hva ville de gjort hvis de ikke spilte håndball? Reporter: Julie Solberg, Henriette Eilertsen og Martine Johansen, Foto: Henrik Vinje, Julie Solberg og Henriette Eilertsen, Klipp: Frida Andersen Vis mer