KONGE VED NETTET: Anders Mol (til høyre) sammen med makker Christian Sørum roses opp i skyene av norske sandvolleyballhelter etter EM-gull. Foto: AFP PHOTO / ANP/Ronald Speijer /Netherlands OUT
KONGE VED NETTET: Anders Mol (til høyre) sammen med makker Christian Sørum roses opp i skyene av norske sandvolleyballhelter etter EM-gull. Foto: AFP PHOTO / ANP/Ronald Speijer /Netherlands OUTVis mer

Anders Mol får ros:

EM-sensasjon hylles for ekstremferdigheter

Med EM-gull og seier i storturneringen i Gstaad har duoen Christian Sørum og Anders Mol tatt steget inn i verdenseliten. - Han er verdens beste blokker akkurat nå.

Anders Mol har knapt rukket å fylle 21 år, men er allerede en av verdens mest imponerende sandvolleyballspillere.

Hordalendingen har sammen med Christian Sørum hevet spillet sitt til ypperste verdensklasse de to siste ukene. Det hele kulminerte med en overlegen seier i EM i Nederland. Gullet var sikret etter en smadrende seier over Latvia i finalen. Under 35 minutter trengte duoen på å avgjøre kampen.

Særlig i det andre settet var det Mols storspill framme ved nettet som var forskjellen mellom de to lagene. Tidligere storspiller Jørre Kjemperud er uhyre imponert over Mols ferdigheter i blokka.

- Han har virkelig ekstreme kvaliteter. Det er helt utrolig det han gjør. Ikke bare har han høyden, men han er god til å lese spillet i tillegg, sier Kjemperud.

Til Dagbladet omtaler han Mol som verdens beste blokker for øyeblikket. Det istemmes av en annen tidligere verdensseriespiller i Iver Horrem.

- Anders Mol har ekstremferdigheter i blokk. Han er nok akkurat nå verdens beste blokker. Han gjør motstanderne usikre fra første ball, sier Horrem om 21-åringen.

Den to meter høye unggutten nærmest rødmer da han får høre hva de gamle norske stjernene har å si om hans egenskaper som spiller.

- Det er jo veldig gode ord å få fra sånne legender i sporten. De har mye volleyballkunnskap. Det er veldig, veldig kjekt å høre at de har tro på meg som blokker, sier en smigret Mol til Dagbladet.

Oppvokst med volleyball

Selv om han er blyg når det kommer til å ta i mot skryt, mangler det ikke selvtillit hos Mol. Også han synes blokken hans har vokst til å bli Mol og Sørums aller viktigste våpen overfor motstanderne.

- Jeg har jo tatt store steg som blokker i år, og har blokka langt flere baller denne sesongen enn noen gang før. Det er ingen tvil om at det er et veldig sterkt våpen som vi har, sier Mol til Dagbladet.

Faren Kåre Mol er selv tidligere sandvolleyballspiller, og var også trener for Norges forrige EM-vinnende sandvolleyballduo, Jørre Kjemperud og Vegard Høidalen. Dermed er det kanskje ingen stor overraskelse at Mol nærmest har vokst opp i sandgropa.

- Jeg har spilt i sanda siden jeg var fem-seks år gammel og har alltid forholdt meg til sanda, sier Mol om oppveksten.

- Vi er bare i startfasen

Mol var ikke bare et stort talent ute i sanda. Etter videregående på Norges volleyballskole nummer en, Toppvolley Norge fikk Mol proffkontrakt belgiske storklubben Noliko Maaseik. Etter en sesong som proff med blant annet spill i Champions League valgte Mol å gå tilbake til sandvolleyballen.

Etter litt prøving med partnere fant han og Sørum sammen. Siden har de ikke sett seg tilbake. Det ble en femteplass i duoens første tellende konkurranse sammen, i den prestisjetunge Klagenfurt-turneringen og i år har pila bare pekt en vei.

Seier i femstjernersturneringen i Gstaad og i EM har ført dem til en femteplass på verdensrankingen, men Mol forteller til Dagbladet at dette kun er starten på noe stort.

- Vi er langt fra ferdig med å utvikle oss. Det er det som er så spennende med laget vårt, vi er bare i startfasen av det her. Selv om det bare er begynnelsen har vi nå med oss EM-tittel og seier i Gstaad-majoren. Jeg tror vi kan spille enda bedre enn vi gjør i dag, Mol.