Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Morten P's corona-dagbok (3)

EM-sluttspillet er gått ut på dato

Å skyve EM-sluttspillet ett år fram i tid var en smal sak. Det er alt det andre som plager fotballen som skaper uro, frykt og fortvilelse.

TRENGER NY LOGO: EURO 2020 gjelder ikke lenger, det er avlyst. Nå er det EURO 2021 som gjelder. Foto: Matthias Schrader, AP/NTBScanpix
TRENGER NY LOGO: EURO 2020 gjelder ikke lenger, det er avlyst. Nå er det EURO 2021 som gjelder. Foto: Matthias Schrader, AP/NTBScanpix Vis mer

EURO 2020 HAR fått ny logo. Nå er det Euro 2021 som gjelder. Avgjørelsen er like selvfølgelig som den er klok og riktig. Den gir fotballen det fotballen trenger mest av alt akkurat nå, et pusterom til å områ seg og planlegge for alternative scenarioer.

I en verden der ingenting er sikkert, er det en god buffer å ha.

LILLE NORGES SKJEBNE i det store kaoset er fortsatt uviss. Det har som alt annet med verdenshelsa å gjøre. Innenfor de neste månedene er det ingen som vet noe som helst. Men det som er helt sikkert er at EM-veien som ble stengt skal gjenåpnes, og at Serbia en eller annen gang vil komme til Oslo og et fullsatt Ullevaal Stadion.

Sånn sett er en smule orden gjenopprettet i en ellers kaotisk verden.

UEFA har inntil videre de internasjonale datoene i juni som en mulig åpning for playoff-kampene i Nations League.

I nødens stund planlegger man de for fotballkampene man kan.

THE SHOW MUST go on, heter det. I normale tider. Det forventes at vi skal fortsette, vi må ikke skuffe. Og derfor gjør vi gjerne det, vi biter tennene sammen og fortsetter.

Uansett.

Helst som om ingenting har skjedd.

MARS 2020 ER ikke normale tider. Ingenting ved det verden nå opplever er normalt. Smitten er over alt. Frykten er global, den kjenner ingen grenser. Viruset er ikke en trapeskunstner som har skadet seg på sirkus, eller en løve som har slitt seg. Ingen sirkusdirektør kan avlede oppmerksomheten og stryke COVID-19 fra folks bevisstheter.

Derfor står idretten stille, som veldig mye annet.

The show mustn't go on.

TIL OG MED Donald Trump har skjønt det nå. At dette ikke blir borte av seg selv. Kan hende Winston Churchills " Det finnes ingen verre feil i offentlig ledelse, enn å holde på falske forhåpninger som snart vil bli feid bort", har gått opp for ham. Kan hende noen i administrasjonen hans har bedrevet høytlesning av worst case scenario-rapporten, den som sier at to millioner amerikanere kan dø av COVID-19.

Til orientering, to millioner amerikanere er flere amerikanere enn de som døde i den amerikanske borgerkrigen, første verdenskrig, andre verdenskrig og Vietnamkrigen til sammen.

Den usynlige fienden er overalt.

DEN GLOBALE FAREN og alle varslene til tross, det ble spilt fotball sist helg også. I Russland for nesten tomme tribuner, publikumstilgangen var begrenset til fem tusen tilskuere per kamp. I Tyrkia for helt tomme tribuner. Og lenger unna, i Australia, Chile og Mexico, var det også corona-blinde forsøk på business as usual.

Det er det ikke lenger.

De har skjønt det nå.

The show can't go on.

I ENGLAND HÅPER man Premier League kan være i gang igjen etter et opphold på tre uker. Det minner mest om drømmeland. Nå har alvoret endelig gått opp for Boris Johnson. Rapporten Storbritannias statsminister har lest forteller at 260 000 briter kan dø om strenge tiltak ikke iverksettes. EM-avgjørelsen åpner selvfølgelig for ligafotball til langt utpå sommeren, men der verden er nå er det bare ett spørsmål som gjelder.

Hva skjer om Premier League ikke spilles ferdig?

Hva da?

TRE ALTERNATIVER GJELDER og diskuteres. Bare to av dem er til å leve med for Liverpool og klubber i opprykks-/nedrykksposisjon.

  • 1. Man fullfører sesongen på 38 kamper når spillet kan gjenopptas, uansett når det måtte bli.
  • 2. Man avslutter sesongen som planlagt i mai, deler ut titler og bestemmer opprykk og nedrykk på bakgrunn av tabellen på det tidspunktet, uavhengig av hvor mange kamper som er spilt.
  • 3. Sesongen 2019/2020 blir nullet (strykes).

DER ER VI nå. Det er det som gjelder for de fleste. Alle andre ligaer får ha meg unnskyldt. På planeten Volleywood er det først og fremst Premier League og Liverpools skjebne som er det store temaet. Og fram til vi med sikkerhet vet om trofeet skal til Anfield, vil fortvilelse, frustrasjon, sinne, raseri og en god porsjon skadefryd prege diskusjonen, alt avhengig av ståsted.

Bare det at jeg i dagbok 1 skrev at Premier League-tittelen per dato betyr null og niks fikk det til å koke.

At følgende sitat underbygger den sunne fornuften – "I dag er ikke fotball og fotballkamper veldig viktig i det hele tatt. Hvis det er et valg mellom fotball og det beste for samfunnet, er det ingen konkurranse" – spiller ingen rolle.

Selv om det kommer fra Jürgen Klopp.

PS! Vær rolig, pass på helsa og ikke tro på alt du hører. Og viktigst av alt, hold deg hjemme om du kan.

Hele Norges coronakart