Sykkel-EM i Herning:

EM-sølv til Susanne Andersen

- Sykt flott gjort, roste den danske gullvinneren.

FORNØYD: Susanne Andersen mente hun fikk så godt resultat som var mulig å få, med sølvmedaljen. FOTO: Norges Cykleforbund
FORNØYD: Susanne Andersen mente hun fikk så godt resultat som var mulig å få, med sølvmedaljen. FOTO: Norges Cykleforbund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Susanne Andersen satt godt gjemt i hovedfeltet og spurtet inn EM-sølv på overlegent vis i danske Herning.

Men overskriftene får nok Pernille Mathiesen, etter at hun holdt solo inn til mål etter å ha angrepet snaue to mil fra mål.

Den danske jenta ble europamester i tempo tidligere i uka, og hentet hjem en imponerende dobbel under fredagens fellesstart.

Hun benyttet også anledningen til å skryte av sølvvinner Andersen etterpå:

- Det er også sykt flott av deg som førsteårs, sa Mathiesen henvendt mot Stavanger-jenta.

- Ja, ja, ja. Men du er nå bare også ett år eldre enn meg, repliserte Andersen.

- Veldig fornøyd

For Andersen var det hennes andre mesterskapsmedalje på to år, etter hun tok bronse i juniorenes VM-ritt i Doha, Qatar i fjor. Hitec Products-rytteren var godt fornøyd med et nytt edelt metall på sin palmares.

- Jeg er veldig fornøyd. Veldig fornøyd med hvordan jeg utførte spurten også. Det var veldig kaotisk, så det var mange ganger jeg holdt på å bli «bokset» inne, men jeg klarte alltid akkurat å komme meg ut igjen. Så kom jeg frem med 150 meter (til mål) og startet spurten, forteller hun i en video på Norges Cykleforbund sin Facebook-side.

(artikkelen fortsetter under bildet)

NORDISK DUO: Susanne Andersen sammen med gullvinner, danske Pernille Mathiesen. FOTO: Norges Cykleforbund
NORDISK DUO: Susanne Andersen sammen med gullvinner, danske Pernille Mathiesen. FOTO: Norges Cykleforbund Vis mer


19-åringen forteller videre at de innledende rundene av rittet gikk svært rolig, men at den andre halvdelen var mer komplisert. Hun måtte selv dekke en del angrep, i frykt for at noen farlige ryttere skulle slippe avgårde. Til slutt holdt Mathiesen unna helt alene.

- Hvordan rangerer du VM-bronsen opp mot EM-sølvet? spør NCFs presseansvarlig Per-Erik Mæhlum.

- For bronsen så var jeg jo skuffet, siden jeg hadde sjansen til å gjøre det bedre, da var det en samlet spurt så jeg kunne spurtet til gull. I dag var egentlig sølv det beste jeg kunne få til, så jeg er veldig fornøyd med det.

Slik gikk det til:

De første rundene av fellesstarten til nyvinningen kvinner U23 forløp i relativt bedagelig tempo.

Det passet de norske jentene godt, da Susanne Andersen sto på start som en av feltets beste avsluttere.

Med rundt fem mil igjen, endret rittet karakter. I et sidevindsstrekke satte Karlijn Swinkels, Floortje Mackaij og Jeanne Korevaar opp tempoet for Nederland i front av feltet.

Også Italia og Frankrike kastet seg rundt. Effekten var likevel ikke så stor som de hadde håpet. Dog ble feltet noe skrellet av bakover. Men sidevindsstrekket var ikke så langt, og hovedfeltet holdt seg så å si samlet.

Josefine Huitfeldt (Danmark) var en av jentene som fikk problemer, og ble jaktende etter feltet i kilometerne som fulgte.

Tysk jerngrep om feltet

Både Nederland og Russland var hissige på å sende sine ryttere i brudd. Tyskland holdt dog et hardt grep om feltet, og satset på å holde det samlet for Lisa Klein mot slutten av rittet.

Les mer om skandalen her!

Så dukket arrangørskandale opp, da en ung gutt på trail-sykkel skapte velt i feltet med rundt fire mil igjen.

Lucy Shaw var blant jentene som gikk i bakken, og måtte stå av etter å ha kuttet seg opp i ansiktet.

Danskene begynte å angripe

På de siste to rundene byttet Cecilie Uttrup og Pernille Mathiesen på å angripe da U23-fellesstarten i kvinneklassen skulle avgjøres.

På hjemmebane i Herning, valgte landslagsledelsen å la Amalie Dideriksen (også hun innenfor U23-alder) kjøre eliterittet lørdag.

Dermed måtte de ta andre våpen i bruk om de skulle vinne U23-fellesstarten. En kvintett bestående av Alice Barnes (Storbritannia), Severine Eraud (Frankrike), Jelena Eric (Serbia) og Jeanne Korevaar (Nederland) og Mathiesen var i ferd med å bli hentet, da den danske europamesteren i tempo bestemte seg for å angripe på nytt.

Hvem skulle hente Mathiesen?

Feltet hadde akkurat lagt ut på sisterunden, noe som gjorde at det var om lag 20 kilometer igjen å sykle.

Mathiesen opparbeidet seg en ledelse på 17 sekunder med 14 kilometer igjen å sykle. Inn på den siste mila hadde avstanden steget til 35 sekunder.

Både Nederland og Italia tømte lagene sine i håp om å kjøre henne inn, men ingen av dem klarte det.

Da spurten om sølvet gikk, var Andersen helt overlegen bak i feltet. Alice Barnes (Storbritannia) tok bronsen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer