EM-HELTENS TRISTE FORTID: Da Jakub Blaszczykowski var 10 år gammel, ble moren knivstukket til døde av faren. Hver gang han scorer, ser han opp mot himmelen og takker mora for støtten. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani
EM-HELTENS TRISTE FORTID: Da Jakub Blaszczykowski var 10 år gammel, ble moren knivstukket til døde av faren. Hver gang han scorer, ser han opp mot himmelen og takker mora for støtten. Foto: AP Photo/Laurent CiprianiVis mer

EM-stjerna om tragedien da faren drepte mora: - Jeg tror mamma døde i armene mine

Hvis Jakub Blaszczykowski scorer mot Portugal i kveldens EM-kvartfinale, vil han sette seg ned på kne og peke opp mot himmelen for å hylle sin avdøde mor.

Følg Polen - Portugal i Dagbladets EM-studio!

(Dagbladet): Han er i det gode selskap nå. Jakub «Kuba» Blaszczykowski har vært en av EMs beste spillere i Frankrike. For Polen har han vært den utløsende faktoren for nasjonens suksess i det pågående europamesterskapet.

Mens superstjerne Robert Lewandowski foreløpig ikke har levert varene foran mål, er Kuba polsk toppscorer med to av Polens tre scoringer i mesterskapet. Blaszczykowski har vært en helt avgjørende faktor for at Polen er klar for kvartfinale, på samme måte som Cristiano Ronaldo har vært det for kveldens motstander Portugal.

Blaszczykowski drømmer om å komme enda lenger og dra hjem fra Frankrike med en pokal i bagasjen. I den samme bagasjen har 30-åringen en historie som han aldri vil glemme.

Da Jakub Blaszczykowski var 10 år gammel, ble mora knivstukket til døde av faren. I lange tider ønsket han ikke å snakke om den forferdelige opplevelsen.

- Jeg forsøkte å glemme det, men jeg klarte det ikke. Men nå er jeg voksen nok til å snakke om det, sa Blaszczykowski i 2012 til Evening Standard.

- Jeg vil aldri forstå hvorfor dette skjedde. Jeg spør meg selv alltid hvorfor. Jeg må leve med det resten av livet, uttalte han.

HIMMEL: Hver gang Jakub Blaszczykowski feirer en scoring ser han opp mot himmelen.  Foto: Xinhua/Sipa USA
HIMMEL: Hver gang Jakub Blaszczykowski feirer en scoring ser han opp mot himmelen.  Foto: Xinhua/Sipa USA Vis mer

Familietragedien

I mai i fjor ga Blaszczykowski ut en selvbiografi hvor han skrev om hvordan han fant sin døende mor i en grøft.

- Jeg lekte med leketøy, vinduet var oppe og plutselig hørte jeg en samtale utenfor. Jeg visste hvem det var, jeg stivnet, og jeg hørte dem krangle. Jeg hørte: Din kjerring! Og så skrik. Jeg løp bort, skriver Blaszczykowski i selvbiografien «Kuba» ifølge polske Pudelek.

- Jeg så min mor ligge i en grøft, og jeg så min far forlate stedet. Jeg løp hjem og ropte: 'Mamma er i en grøft'. Jeg gikk tilbake til henne og holdt rundt henne, jeg kjente en særegen lukt. Jeg trodde det var sølt melk. Jeg tok tak i hånda hennes, og to eller tre av mine fingre traff såret. Jeg visste det ikke var bra. Jeg tror mamma døde i armene mine. Hun tok sine tre siste åndedrag og så var det slutt. Stillhet.

Den polske fotballstjerna fortsetter:

- Jeg løp på sokkelesten for å ringe ambulansen fordi jeg ikke hadde tid til å ta på sko. Da jeg returnerte hadde de allerede vært der. Jeg var sjokkert. Det var ikke noen der. Jeg husker ingenting,

- Kniven var for hans far

Faren fikk 15 år i fengsel, mens Jakub og broren hans ble fostret opp av sin bestemor.

Jakub snakket aldri med faren igjen etterpå, men han deltok i begravelsen da faren døde i en alder av 56 år.

DYSTER FORTID: Jakub Blaszczykowski har kommet seg gjennom den tunge tiden ved hjelp av troen og at han føler hans avdøde mor hjelper ham. Foto Olimpik

*** Please Use Credit from Credit Field ***
DYSTER FORTID: Jakub Blaszczykowski har kommet seg gjennom den tunge tiden ved hjelp av troen og at han føler hans avdøde mor hjelper ham. Foto Olimpik *** Please Use Credit from Credit Field *** Vis mer

Ifølge Goal.com var det like før EM i 2012 at Blaszczykowski fikk høre at faren var død. Han mistet deler av EM-forberedelsene for å delta i begravelsen hans.

Som ung tenkte Blaszczykowski mye på det faren hadde gjort.

- I lange tider, da han satt ved spisebordet med kniv og gaffel, pleide han å si at kniven var for hans far når han kom ut av fengsel, har bestemora tidligere uttalt.

I en kort periode ga han opp fotballen, men etter to måneders fravær fikk onkelen ham til å ta opp sporten igjen.

Ser opp mot himmelen

Blaszczykowski er katolikk og leser bibelen hver dag. Hver gang han feirer en scoring, ser han opp mot himmelen. I EM har det skjedd to ganger, først mot Ukraina i siste gruppespillskamp og så mot Sveits i åttedelsfinalen.

- Min mor passer på meg. Jeg har opplevd vanskeligheter i livet, men jeg har kommet meg gjennom dem, og jeg føler det er fordi hun er et sted der ute og hjelper meg, har Blaszczykowski tidligere uttalt.

I kveld skal Blaszczykowski og Polen forsøke å slå Cristiano Ronaldo og Portugal i EM-kvartfinalen. Der spiller Blaszczykowsk for flere seg selv. Han representerer en hel nasjon, men kanskje aller viktigst: sin avdøde mor.