Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rivalene jubler for Karsten Warholms dristige EM-plan

EM-stjerner gnir seg i øynene over Warholm-stunt: - Helt umenneskelig

Karsten Warholms sterkeste rivaler på 400 meter hekk jubler for at sunnmøringen også går for medalje på 400 meter flatt. Irske Thomas Barr mener Warholms EM-plan er galskap.

STORFORM: Karsten Warholm har virkelig overbevist i sine to EM-semifinaler i Berlin, men rivalene håper nordmannen har tatt seg vann over hodet med sin dristige EM-plan.

Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
STORFORM: Karsten Warholm har virkelig overbevist i sine to EM-semifinaler i Berlin, men rivalene håper nordmannen har tatt seg vann over hodet med sin dristige EM-plan. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Yasmani Copello, Rasmus Mägi, Ludvy Vaillant og Thomas Barr er fire av de største gullutfordrerne til Karsten Warholm i EM-finalen på 400 meter hekk i kveld.

De er alle enige om at 22-åringen fra Ulsteinvik er den store gullfavoritten, men fikk styrket sin tro på egne gullsjanser da de så Karsten Warholms ambisiøse EM-plan i Berlin, altså å løpe to medaljedistanser og totalt fire syreløp på fire dager.

- Forhåpentligvis kommer Warholm til å slite seg helt ut på det ekstreme prosjektet sitt med både 400 meter og 400 meter hekk. Det er vel det som kan bli redningen for oss andre og kanskje gjøre det mulig å slå ham, sier Thomas Barr til Dagbladet.

Å løpe både 400 meter og 400 meter hekk i ett og samme mesterskap, er nemlig svært uvanlig og særdeles krevende.

- Galskap

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

Begge øvelsene er ekstreme syreøvelser som gir så høye laktatverdier og melkesyre at det ikke skal være nok tid til å restituere seg mellom slagene i Warholms knallharde distanseprogram.

- Det er helt galskap å kombinere disse to distansene i løpet av et så kort tidsrom. Warholm er en gal mann. Men det er rått og inspirerende. Han elsker å konkurrere og prøver å bryte barrierer. Det er bare å applaudere, sier Barr til Dagbladet.

Det betyr i praksis at sunnmøringen trolig svekker sine gullsjanser på 400 meter hekk ved å løpe 400-metersemifinale mellom hekkeslagene.

I RUTE: Alt har gått Karsten Warholms vei hiitil i EM. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP
I RUTE: Alt har gått Karsten Warholms vei hiitil i EM. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP Vis mer

- Ja, dette stuntet gir meg et handikap sammenliknet med resten av finalistene, innrømmer Karsten Warholm selv etter EM-semifinalen på 400 meter hekk onsdag kveld.

- Umenneskelig

Konkurrentene takker og bukker, samtidig som de deler ut mye ros til Dimna-gutten.

- Er det noen som kan klare det, er det Warholm. Men jeg synes det høres vanvittig hardt ut. Jeg må bare si: «Lykke til». Jeg vil aldri prøve på det samme, tydeliggjør Thomas Barr overfor Dagbladet.

- 400 meter er drepende hardt å løpe og kanskje den tøffeste belastningen av alle. Å kombinere det med 400 meter hekk, som egentlig er like hardt, er bare helt umenneskelig. Det er svært, svært vanskelig å lykkes med begge deler, mener den irske EM-stjerna.

UTFORDRERE: Yasmani Copello og Thomas Barr håper å snyte Karsten Warholm for gullet på 400 meter hekk og jubler for at Warholm også løper 400 meter flatt. Foto: REUTERS/Michael Dalder
UTFORDRERE: Yasmani Copello og Thomas Barr håper å snyte Karsten Warholm for gullet på 400 meter hekk og jubler for at Warholm også løper 400 meter flatt. Foto: REUTERS/Michael Dalder Vis mer

- Uansett krever det noe spesielt å slå ham. Warholm er ikke uslåelig, men det er ekstremt vanskelig å slå ham.

Øyner håp

Estiske Rasmus Mägi har et uttalt mål om medalje på 400 meter hekk. Han har også en drøm om å kjempe om gullet, sammen med favorittene Warholm og Copello.

- Det går imot mine prinsipper å si at noen er uslåelige, så Karsten Warholm kan bli slått, men det er ekstremt vanskelig å klare det. Han er regjerende verdensmester og har tatt nye steg siden i fjor. Han løper på tider som vi andre ikke har vært på. Det er en formidabel oppgave, sier Mägi til Dagbladet.

- Det blir tøft å hindre norsk gull, men Abderrahman Samba har klart å slå ham flere ganger denne sesongen. Så det er ikke umulig for menneskeheten. Vi må bare gjøre vårt ypperste.

VIL ØDELEGGE: Rasmus Mägi tror det er mulig å utfordrere Karsten Warholm i gullkampen. Foto: NTB Scanpix
VIL ØDELEGGE: Rasmus Mägi tror det er mulig å utfordrere Karsten Warholm i gullkampen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hva tenker du om at han skal løpe 400 meter flatt i tillegg til 400 meter hekk?

- Det er veldig ambisiøst og veldig spennende. Konsekvensen kan bli at han svekkes på 400 meter hekk. Å kombinere dette er knalltøft, og det er kort tid å restituere seg på, sier estlenderen.

Warholms svar til rivalene

Karsten Warholm så imidlertid råsterk ut både på tirsdagens 400 meter hekk og 400 meter flatt onsdag kveld. Sunnmøringene vant like godt sine semifinaleheat begge ganger. Plutselig seiler han opp som en medaljekandidat på 400 meter flatt, i tillegg til å være gullfavoritt på 400 meter hekk.

- Det er doblingene som har bygd meg som idrettsutøver og som individ. Det er ingen som har klart dette før, og det trigger meg veldig, sier Karsten Warholm til Dagbladet onsdag kveld.

- Hvor mye kostet denne 400-meteren?

- Det er klart dette kostet, men jeg trengte ikke å pushe maks siste 50. Det var gledelig å se at jeg klarte å svare da han andre kom på innsiden. Jeg hadde god kontroll siste 100 meterne. Da var løpet mitt, sier 22-åringen.

Grudde seg

Det var en lettet Warholm som møtte norsk presse i Berlin etter semifinaleseieren på hans mest usikre distanse.

- Dette er det løpet jeg har grudd meg absolutt mest til. Jeg visste at en del av disse gutta har slått meg på 400 meter flatt før og har mer rutine enn meg. Heldigvis hadde jeg det nivået inne som jeg håpte jeg hadde. Nå er det bare å gå «all in» på begge finalene, sier Dimna-gutten.

- Det er klart at dette blir et handikap. Samtidig synes jeg det er spennende og gir meg noe ekstra. Det er noe ingen har klart før. Det er sånne ting som trigger meg. Det er heller ikke å legge skjul på at slike løp gir spenning i beina, og det er veldig bra. Spesielt når jeg har overskuddet jeg skal ha.

Warholm: - Skummelt

Multitalentet fra Ulsteinvik legger ikke skjul på at han selv er usikker på hvordan eksperimentet hans vil slå ut.

- Det er skummelt å kombinere disse øvelsene. 400 meter hekk er en veldig sammensatt og utmattende øvelse. Det er et veldig vanskelig valg, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

- Jeg er litt stressa ettersom det er 400 og 400 meter hekk. 400 er den tøffeste utfordringa, der er det mange som har løpt raskere enn meg. Det er ingen gitt situasjon at jeg skal gå videre i alle øvelser, sier sunnmøringen.

Har gjort det før

Warholm har i flere ungdomsmesterskap testet ut et oppsiktsvekkende hardt konkurranseprogram med stor suksess.

- Heldigvis slipper jeg forsøket denne gang. Det er en helt avgjørende faktor for at jeg går for dette. Da blir det fire løp på fire dager, men det blir fortsatt knalltøft. Jeg vet det vil koste mye, sier Warholm til Dagbladet.

- U23-EM gikk bra, men det var et annet nivå. Og jeg klarte ikke å vinne gull på begge distanser der heller. Men da var semifinalen i 400 meter hekk og finalen 400 meter flatt på samme fag. Det slipper jeg heldigvis nå. Denne gang får jeg rundt 24 timer mellom løpene. Forhåpentligvis vil det holde, håper sunnmøringen.

24 timer er som en evighet å regne sammenliknet med alle eksperimentene Warholm har gjort i ungdomsalderen. U20-EM i 2015 er det mest ekstreme eksemplet med 400-meterfinale bare en halvtime etter siste øvelse i tikampen.

- Hvor svekket ble du i U23-EM av å kombinere øvelsene?

- Jeg var rundt ett sekund bak persen min. I U20-VM i 2015 løp jeg 400-meterfinale bare en halvtime etter siste løp i tikampen. Da løp jeg 2,5 sekundere saktere enn den daværende rekorden min. Heldigvis er det større restitusjonsrom i årets EM, sier 22-åringen til Dagbladet.

Den spesielle datoen

Han motiveres av å prøve seg på utfordringen som mange mener er i overkant tøff.

- Det er tøft både fysisk og mentalt, men jeg ønsker å gi meg selv en utfordring. Jeg vet ikke om noen som har hatt stor suksess med å kombinere dette før. Det trigger meg.

Warholm var ingen gullfavoritt i VM i London i fjor. I år går han inn som den store favoritten på 400 meter hekk.

- Jeg kunne klart meg uten favorittstempelet, men samtidig skal jeg klare å kose meg med det. Når jeg vinner VM-gull på distansen, kan jeg takke meg selv. Jeg angrer ikke et sekund på det, og da blir økt press konsekvensen. Jeg merker stor forskjell på inngangen til dette mesterskapet og det forrige, sier multitalentet til Dagbladet.

- Det som er ekstra kult, er at EM-finalen på 400 meter hekk er nøyaktig samme dato, 9. august, som da jeg ble verdensmester på distansen i London-VM. Det er rått. Uansett hvordan det går, er det en lykkedag for meg, sier 22-åringen.

- Hvordan blir minuttene før finalen?

- Det blir litt småjobbing før finalen. Jeg er ikke sånn som ikke trenger kontakt med omverdenen. Jeg må slappe av og tenke mest på det jeg skal gjøre, sier Warholm.

- Hvordan spiller varmen inn på prestasjonene?

- Varmen tar på. Det gjelder å finne skygge og slappe av. Varme er ok, men her er det veldig varmt, svarer sunnmøringen.