IMPONERT: Ivan Rakitic og Kroatia har imponert stort under fotball-EM. Foto: Henri Szwarc/ABACAPRESS.COM
IMPONERT: Ivan Rakitic og Kroatia har imponert stort under fotball-EM. Foto: Henri Szwarc/ABACAPRESS.COMVis mer

EM-tendensen som trøster Norge og er helsvart for Sverige

- Vi slo Kroatia, men det går fortsatt teorier om at det var en aksjon fra kroatene for å få treneren fjernet. 

(Dagbladet): Etter gruppespillet i fotball-EM i Frankrike har Norges overmenn fra EM-kvalifiseringen imponert stort. Norge kjempet om en direkte plass til EM helt til siste minutt i kamp mot Italia og Kroatia, som Norge slo 2-0 på Ullevaal. Det holdt bare nesten til EM-billett.

Italia og Kroatia har imponert stort og vunnet de to gruppene som ble ansett som dødens grupper. Italia satte standarden med den overbevisende 2-0-seieren over Belgia og hadde full kontroll på avansementet. Kroatia viste fremragende angrepsfotball og slo EM-favorittene Spania i kampen om gruppeseieren.

I tillegg sikret Norges overmenn i playoff-kampene, Ungarn, en sensasjonell gruppeseier etter 3-3 mot Portugal.

HAR IMPONERT: Gianluigi Buffon har vist gode takter under fotball-EM. Foto: NTB Scanpix
HAR IMPONERT: Gianluigi Buffon har vist gode takter under fotball-EM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi visste Italia var gode. Folk sier vi var 17 minutter unna å kvalifisere oss direkte til EM, men vi ble rundspilt i Italia. Sjansestatistikken var 9-1, og scoringen vår kom etter en tilfeldighet på dødball, sier Dagbladet-kommentator Morten Pedersen.

- Vi slo Kroatia, men det går fortsatt teorier om at det var en aksjon fra kroatene for å få treneren fjernet. Ungarn har overrasket. Det var det laget alle ville ha i playoff-kampene, mens Ukraina var laget ingen ville ha. Ukraina har vært helt natta, konkluderer Pedersen.

Den svenske kontrasten

Sveriges gruppe fra EM-kvalifiseringen er i motsatt enda av skalaen. Både Østerrike, Russland og Sverige endte helt sist i sine EM-grupper. Østerrike og Russland var begge favoritter til å gå videre, men har vært to av mesterskapets største skuffelser.

Østerrike havnet sist i gruppa med Ungarn, Island og Portugal, mens Russland ble ydmyket i gruppa som Wales vant foran England og Slovakia. Sverige fikk det som ventet tøft mot Italia og Belgia, men klarte heller ikke å slå Irland.

SKUFFET: Sveriges Zlatan Ibrahimovic og Østerrikes David Alaba, herjet i EM-kvalifiseringen, men skuffet i EM. Foto: NTB Scanpix
SKUFFET: Sveriges Zlatan Ibrahimovic og Østerrikes David Alaba, herjet i EM-kvalifiseringen, men skuffet i EM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Norges og Sveriges EM-kvalifiseringsgrupper er de mest polariserte sett mot det som har skjedd i selve mesterskapet, men hvordan er tendensen i de andre gruppene?

Møtes igjen i kvartfinalen?

Ingen av de øvrige kvalifiseringsgruppene kan vise til to gruppevinnere i EM, men lagene fra kvalik-gruppe D har også imponert. Der har samtlige tre lag, Tyskland, Polen og Irland, tatt seg videre til sluttspillet i Frankrike.

Også kvalifiseringsgruppa med Belgia og Wales har vist gode takter. Sannsynligvis møtes disse lagene igjen i EM-kvartfinalen, om begge oppskriftsmessig slår henholdsvis Ungarn og Nord-Irland. I kvalifiseringen var lagene omtrent jevngode.

I likhet med Sveriges kvalifiseringsgruppe har heller ikke Danmarks kvalikgruppe imponert i EM. Albania røk ut i gruppespillet, mens Portugal så vidt klarte å karre seg videre. Det samme gjelder Islands kvalifiseringsgruppe, hvor både Tsjekkia og Tyrkia nå er utslått. Island karret seg imidlertid videre på heroisk vis og møter England i åttedelsfinalen.