Maraton: Sondre Nordstad Moen deltar i maraton under årets EM. Her fra 10000 meter under Bislett Games på Bislett stadion.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Maraton: Sondre Nordstad Moen deltar i maraton under årets EM. Her fra 10000 meter under Bislett Games på Bislett stadion. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Den norske troppen til EM i Berlin

EM-troppen: Nordstad Moen velger bort 10.000 meter

Tirsdag ble troppen til årets EM i friidrett offentliggjort.

Tirsdag offentliggjorde toppidrettssjef Håvard Tjørhom og Knut Skeie Solberg den norske troppen som reiser til EM i Berlin. 6. august starter mesterskapet. Både eksperter og tidligere friidrettstjerner spår årets EM til å bli det beste noensinne. Rekorden for antall medaljer er seks og det ble tatt i Helsinki i 1994.

- Det er veldig inspirerende og kjekt at jeg kan være med på noe som kan bli tidenes EM. Samtidig vet jeg at det er mye som skal klaffe. Jeg skal gjøre alt for at det skal skje, sier Tjørhom.

Flere øvelser

Før uttaket var det 25 utøvere som hadde tatt EM-kravet. Under tirsdagens pressekonferanse ble det avgjort hvem som skal representere Norge i de ulike øvelsene, og hvem som skal delta på flere øvelser under mesterskapet. Totalt 33 utøvere skal til Berlin.

Sondre Nordstad Moen har valgt vekk 10.000 meter til fordel for maraton.

- I utgangspunktet skulle Nordstad Moen delta på 10.000 meter. Men han tenker veldig langsiktig. Ting som har skjedd i vinter og vår har gjort at han velger maraton istedenfor. Det kan virke litt rart at han gjør det, men han har en veldig kapasitet. Han er klar, sier Tjørhom.

Karsten Warholm velger å stille på 400 meter flatt og 400 meter hekk.

- Det er veldig kult gjort, sier Tjørhom.

Ingebrigtsen-brødrene stiller også i to øvelser, både 1500 og 5000 meter.

- Det er ambisiøst det de holder på med. Det er gledelig å se at både Henrik og Filip har kommet så sterkt tilbake etter skade og sykdom, og Jakob har imponert stort. Kvaliteten de gjør i det daglige er veldig høy, det blir spennende å se hvordan det går i EM, sier Tjørhom.

Også Karoline Bjerkeli Grøvdal stiller i to grener, 5000 meter og 3000 meter hinder.

- 3000 meter hinder er hennes hovedprioritet. Likevel er hun påmeldt i begge, og hun håper på å prestere godt i begge øvelsene, sier Tjørhom.

Invitasjon fra IAAF

Per Svela fra IL Gular er hjemmeværende reserve på 5000 meter da Norge kan bare stille med tre utøvere i øvelsen.

Ola Stunes Isene (diskos), Marcus Thomsen (kule) og Markus Einan (800 meter) har ikke klart EM-kravet, men får dra til EM etter invitasjon fra det europeiske friidrettsforbundet.

Maratonløperen Weldu Negash Gebretsadik venter på bekreftelse til å delta i EM.

Planlagt godt

Tjørhom fortalte tidligere til Dagbladet at Friidrettsforbundet var godt i gang med planleggingen av den norske troppen til Berlin og at han antok at troppens størrelse kunne utvide seg noe i løpet av de siste dagene før uttaket.

- Vi har holdt på å planlegge EM en stund nå. Det tallet har endret seg litt ettersom sesongen har pågått. Det er litt vanskelig å si for sikkert, men 25 har tatt kravet og vi tror det kan bli noen til med i troppen, sier Tjørhom.

Totalt 33 utøvere drar til EM. Under får du den fullstendige troppen.