Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Emil: - Vemodig at dette var min siste OL-øvelse

Han drømte om å rette opp stafettfadesen fra forrige OL. Så gjentok marerittet seg i stedet for Emil Hegle Svendsen (32).

OVERRASKENDE TAP: Emil Hegle Svendsen (foran t.h) og de andre sølvvinnerne på dagens herrestafett i skiskyting på vei til pressekonferanse etter løpet. Norge var storfavoritter til å vinne, men måtte se seg slått av Sverige. For Emil ble det et nytt mareritt på sisteetappen, som i Sotsji i forrige OL.
OVERRASKENDE TAP: Emil Hegle Svendsen (foran t.h) og de andre sølvvinnerne på dagens herrestafett i skiskyting på vei til pressekonferanse etter løpet. Norge var storfavoritter til å vinne, men måtte se seg slått av Sverige. For Emil ble det et nytt mareritt på sisteetappen, som i Sotsji i forrige OL. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): - At jeg skulle tape for en svenske i min siste OL-start… Det er bare i skiskyting sånne mirakler kan skje, sier en fattet Emil Hegle Svendsen etter sølvmedaljen på dagens skiskytterstafett.

I Sotsji for fire år siden var trønderen utrøstelig etter at han gikk Norge fra første- til fjerdeplass på sin ankeretappe.

- Jeg vil heller mislykkes på tre VM-stafetter enn én OL-stafett, sa han til Dagbladet etter den gedigne nedturen i 2014.

Da var det tungt å tape en ny duell på ankeretappen i neste OL-stafett.

Det startet bra:

Etter at Lars Helge Birkeland, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø hadde gjort unna sine etapper, gikk Emil Hegle Svendsen og svenskenes ankermann, Fredrik Lindstrøm likt ut.

Begge skjøt fullt på liggende, før dramatikken startet på den avgjørende stående serien.

- Jeg kom dårlig i gang med serien med to bom. Jeg kjempet på hvert skudd, men kom aldri inn i noen god følelse, og klarte dessverre ikke å få ned blinkene, beklager Emil Hegle Svendsen.

Fire år langt mareritt

Han og svenskenes ankermann, Fredrik Lindstrøm, kom samtidig inn på siste stående skyting. I vinden maktet trønderen bare å få ned fire – tross tre ekstraskudd – og han forsto at svenske Fredrik Lindstrøm ville få en enkel reise inn til gullet da han selv måtte ta turen innom strafferunden.

Vindforholdene var forferdelige på standplass, bevares. Men det var de for svensken også. Han lyktes der Emil mislyktes.

SURT: Emil Hegle Svendsen må se at de svenske gutta jubler for OL-gull mens han selv glir inn til norsk sølvmedalje.
SURT: Emil Hegle Svendsen må se at de svenske gutta jubler for OL-gull mens han selv glir inn til norsk sølvmedalje. Vis mer

I fire år har stafettdramaet i Sotsji plaget ham. Dagens scenario var egentlig lagt opp for den perfekte revansjen. Å avgjøre det hele på siste stående.

- Ja, det hadde jo vært den perfekte revansjen, men det ble nå engang ikke sånn. Men det var litt overraskende at det var Sverige som skulle slå oss. De har truffet kjempebra med formen, sier Emil.

Samtidig stikker ikke skuffelsen like dypt som i Russland for fire år siden.

- Den gangen var det helt svart, og vi gikk fra første- til fjerdeplass. Nå berget vi i det minste sølvmedaljen, sier han.

- Ikke motivert for fire nye år

32-åringen er helt klar på at dagens stafett var han siste OL-start, i det som har vært hans fjerde OL.

- Jeg skulle ønsket jeg gikk ut av OL med en bedre slutt, men samtidig tar jeg med meg tre medaljer fra OL. Det kan jeg være ganske fornøyd med, iallfall etter den katastrofale første uka. Og åtte medaljer totalt i OL er ikke så galt, sier Emil Hegle Svendsen.

- Hva skal til for at du tar et OL til?

- Det tror jeg ikke du klarer. Jeg kjenner meg sjøl såpass godt at jeg vet at kroppen og hodet ikke orker fire år til.

- Det går på motivasjonen?

- Ja, det også. Jeg føler at jeg ikke går like fort på ski som før. Og så er det at motivasjonen er bra, men ikke bra til fire år til.

BANKET NORGE: De svenske stafettgutta banket Norge på dagens skiskytterstafett OL.
BANKET NORGE: De svenske stafettgutta banket Norge på dagens skiskytterstafett OL. Vis mer

- Men OL er noe helt eget å få være med på som idrettsutøver, så det er selvsagt vemodig at det var min siste OL-start.

Skulle gå tredjeetappen

Opprinnelig var Emil satt opp på tredjeetappen, mens Johannes Thingnes Bø skulle gå ankeretappen. For to dager siden endret de derimot rekkefølgen – etter at Johannes leverte en strålende tredjeetappe på mixed-stafetten og gikk Norge inn i medaljekampen igjen etter et håpløst utgangspunkt etter to de to første etappene.

- Jeg var åpen for begge etappene. Jeg ba ikke om den, men hadde lyst til å gå den når jeg fikk muligheten. Jeg har såpass erfaring med sisteetapper at jeg var klar for oppgaven, sier Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

- Det er ikke lenge siden det ville vært utenkelig at dere skulle tape mot Sverige i en stafett?

- Nei. Det er veldig overraskende, og imponerende at de har truffet så bra. De drar jo herfra med to gull og to sølv i skiskyting, og det hadde jeg ikke trodd før OL.

KOMMENTAR: Dagbladets kommentator Esten O. Sæther mener den økonomiske situasjonen i norsk toppidrett er en annen enn hva vi av og til innbiller oss. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!