OVERRASKELSEN:  Emil Iversen er med i tetstrien i Ski Tour Canada etter seieren på gårsdagens 17,5 km fellesstart. FOTO: EPA/Andre Pichette.
OVERRASKELSEN: Emil Iversen er med i tetstrien i Ski Tour Canada etter seieren på gårsdagens 17,5 km fellesstart. FOTO: EPA/Andre Pichette.Vis mer

Emil avslører bløffen: - Som 15-åring var jeg Norges dårligste skiløper

Enda en grunn til å slutte med misforstått barneidrett.

INGEN spesielt god dag for misforstått barneidrett under de to andreetappene i Ski Tour Canada. For der vant de to norske løperne som var absolutt lengst unna betegnelsen «barnestjerne». Therese Johaug og Emil Iversen avslørte enda en gang bløffen om at det gjelder å dytte fram ungene dine så fort som mulig for å bli flinkest i idrett.

Historien om Thereses første famlende renn er velkjent. Det var dengang mammaen hennes bare håpet at alle nederlagene i løypa ikke helt skulle ødelegge gleden over å gå på ski. I går utklasset Therese alle, og dro videre med nye seiersbonuser i en karriere som er i ferd med å gjøre henne til en av norsk idretts største økonomiske suksesser.

Det får så være for en jente som teller mye foran egne penger. Blant annet det at at unger skal få være unger også med startnummer på brystet, og der er den nye historien om Emil Iversen.

Eller kanskje om pappaen hans og et par andre fornuftige folk som ga Emil tid og rom til å gjøre akkurat det ut av langrenn som han selv ville.

MAKS FART FRA START :  Emil Iversen sørget selv for farten det første strekket. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
MAKS FART FRA START : Emil Iversen sørget selv for farten det første strekket. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

PAPPA Ole Morten Iversen er en høyt respektert langrennstrener og lærer på den legendariske skilinja til Frode Estil på Meråker Videregående. På den skolen skulle Emil egentlig ha begynt med fotball. Dengang syntes Emil at han hadde sine grunner til å drive med noe annet enn pappas favorittsport:

- Jeg var god og rund og hadde 200 gutter foran meg på resultatlista. Jeg var Norges desidert dårligste skiløper; jeg tuller ikke. Jeg var aldri blant de 200 beste på den tida, fortalte Emil tidligere i vinter til Dagbladets langrennsreporter Tormod Brenna..

Samtidig med at Emil strevde bakerst på resultatlista under hovedlandsrennet i Alta i 2006 drev den fem år eldre junioren Petter Northug på med å utklasse verdenseliten selv i en sesong der han ikke fikk starte i OL i Torino. Vel hjemme i Meråker hadde 15-åringe Emil nok med å komme seg til start i barneskirenn

- Så langt fra en barnestjerne det går an å være, sier han i dag om seg selv i de første tenårene.

DRO BEINHARDT :  Sergey Ustiugov sprakk feltet og holdt farten oppe med Emil Iversen og Petter Northug på slep. FOTO:  EPA/Andre Pichette.
DRO BEINHARDT : Sergey Ustiugov sprakk feltet og holdt farten oppe med Emil Iversen og Petter Northug på slep. FOTO: EPA/Andre Pichette. Vis mer

HVORFOR det likevel etter hvert ble langrennslinja og fem vintre seinere også stafettgull i junior-VM fem vintre seinere, skyldtes de voksne som var rundt ham. De som lot Emil få tid, lærte ham å ta egne valg og til slutt hjalp ham inn i kunsten hvordan du kan gå raskest mulig på ski.

Til sammen blir det både sunn barneidrett og mer av den skikulturen som gjør at norsk langrenn er bedre enn noen gang. For det gikk styggfort i parken i Montreal i går kveld da Martin Johnsrud Sundby falt og stivet, Ustiugov stakk og bare Emil Iversen og Petter Northug hadde krefter til å følge.

Desto mer imponerende at det enda en gang endte med en norsk vinner.

MEN Emil kommer ikke rett fra noen norsk stjerneskole for langrenn. Nesten ingen gjør det. Den norske skiskolen er møysommelig og krever tålmodighet. Litt mer trening år for år og enda mer venting. Slik gikk det fem nye vintre før Emil tok sin første seier på et distanserenn i verdenscupen.

HOLDT UNNA:  Emil rykket noen kilometer før mål og holdt unna på gode ski. FOTO: EPA/Andre Pichette.
HOLDT UNNA: Emil rykket noen kilometer før mål og holdt unna på gode ski. FOTO: EPA/Andre Pichette. Vis mer

Underveis har nivået vært Skandinavisk Cup; konkurransen for de nest beste der ingen andre enn nordmenn har vunnet siden starten i 2004/05-sesongen og der nesten alle av de tjue første nå er norske. Den cupen hadde Emil tatt i vinter om han ikke hadde blitt så god at det i stedet for ble verdenscup.

For etter all denne tålmodigheten har framgangen kommet så fort at alt var som det skulle da Emil til slutt overtok føringen fra russeren og aldri lot Petter Northug rekke fram til noen spurt.

Og det var til og med en Petter i flott form som jaget femten, tjue meter bak.

OG hvordan har dette vært mulig?

TRE I TET :  Sergey Ustiogov ble sist av de tre på pallen, men ligger noen sekunder foran både Petter Northug og Emil Iversen i sammendraget. FOTO:EPA/Andre Pichette.
TRE I TET : Sergey Ustiogov ble sist av de tre på pallen, men ligger noen sekunder foran både Petter Northug og Emil Iversen i sammendraget. FOTO:EPA/Andre Pichette. Vis mer

- Jeg fikk Frode Estil som lærer i fire år, og lærte enormt. Ikke minst om holdninger, sa Emil til Dagbladet i en praten tidligere i vinter før han dro selve fortellingen om det å la ungene dine få bli best mulig i akkurat det de selv vil:

- Jeg kunne ikke blitt skiløper med så mange andre fedre enn den jeg har. Jeg var jo så dårlig til å gå på ski, men han hadde alltid trua. Oppmuntret meg, uten å presse. Det var alltid støtte å hente hos foreldrene mine. Og veldig mye tålmodighet. Uten dem hadde jeg i alle fall ikke sittet her i dag, fortalte Emil.

Etter enda en vakker norsk langrennsdag, er akkurat det til å fortelle videre.

VERDT Å FORTELLE:  Etter sin strålene karriere har Frode Estil vært med på å bygge opp en skilinje i Meråker som stadig utdanner kloke løpere. Det er en viktig fortelling for norsk idrett. FOTO: Erlend Aas / SCANPIX .
VERDT Å FORTELLE: Etter sin strålene karriere har Frode Estil vært med på å bygge opp en skilinje i Meråker som stadig utdanner kloke løpere. Det er en viktig fortelling for norsk idrett. FOTO: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer