Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Emil Hegle Svendsen legger opp

EMIL!!!! Den gladeste gutten av de alle

Definitivt en av de mest populære. Men også en av de aller beste.

TAKK FOR EN GLAD TV-TID: Få har gjort mer for samle de norske TV-seerne rundt skiskyting enn Emil Hegle Svendsen. Samboer Samantha Skogrand får gi klemmen på vegne av oss alle. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
TAKK FOR EN GLAD TV-TID: Få har gjort mer for samle de norske TV-seerne rundt skiskyting enn Emil Hegle Svendsen. Samboer Samantha Skogrand får gi klemmen på vegne av oss alle. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET er muligens en historisk tilfeldighet at skiskytternes første seier på popularitetsbarometere på norsk TV falt sammen med Emil Hegle Svendsen første internasjonale gull. Det skjedde i 2003; året da skiskyting distanserte fotball som den mest populære TV-idretten samtidig som Emil ble juniorverdensmester.

Femten år seinere er det såvisst ingen tilfeldighet at den avstanden har holdt seg idet den passe voksne Emil tok sin siste OL-medalje og syntes nok var nok når det gjaldt moro på standplass.

For glade, trivelige Emil er i den lille gruppen av skiskytingens stjerner som har åpnet sporten for det aller bredeste TV-publikummet.

KANSKJE har han vært den aller viktigste utøveren bak disse popularitetskåringene. Da Emil Hegle Svendsen gjennomgående var blant var sportens beste i de sju sesongene fra gjennombruddet i Østersund-VM 2008 til Sotsji-OL 2016, konkurrerte skiskyting også ofte ut også langrenn i antall TV-seere.

ALLTID SUPER-SVENDSEN: Selv om skrantende helse tok flere toppsesonger, blir Emil Super-Svendsen stående igjen som en av tidenmes beste norske idrettsutøvere. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
ALLTID SUPER-SVENDSEN: Selv om skrantende helse tok flere toppsesonger, blir Emil Super-Svendsen stående igjen som en av tidenmes beste norske idrettsutøvere. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

Det bildet har forandret seg litt de siste årene mens Hegle Svendsen har slitt med helsa. Uten en «Super-Svendsen» som levde opp til kallenavnet sitt, mistet norsk skiskyting litt av glansen. Mens stjerneløperen i flere vintre på rad slet med magetrøbbel og ujevn form, fikk sporten hans uventet trøbbel på sponsorfronten. Med en folkekjær topputøver mindre, mistet selv den ellers kommersielt bevisste skiskytingen litt av appellen.

Det var noe eget med Emil og TV-publikummet.

DENNE helserelaterte ustabiliteten har også skygget for hvor god han egentlig har vært. Mens det måtte nye norske helter til for å ta opp kampen mot det franske fenomenet Martin Fourcade, blir Emil Helgle Svendsen stående som en av tidenes aller beste norske idrettsutøvere.

Rangert i gull i vinter-OL har han bare fire norske foran seg. Det er de tre store på de tre første plassene på den internasjonale lista, samt stilløperen Thomas Alsgaard.

Så få foran seg på denne eksklusive lista er til å leve med for en utøver fra tidenes beste vintersportsnasjon.

DET å dra hele denne norske 10 på topp- lista er vel den riktigste avskjedspresangen på Emils siste dag som skiskytter. Den er som følgende med nasjonal plassering først, og så den internasjonale i parentes:

1. (1) Marit Bjørgen 8 gull - 4 sølv - 3 bronse

2. (2) Ole Einar Bjørndalen 8 - 4 - 1

3. (3) Bjørn Dæhlie 8 - 4 - 0

4. (12) Thomas Alsgaard 5 - 1 - 0

5. (17) Emil Hegle Svendsen 4 - 3 - 1

6. (20) Kjetil Andre Aamodt 4 - 2 - 2

7. (22) Ivar Ballangrud 4 - 2 - 1

8. (29) Johann Olav Koss 4 - 1 -0

9. (52) Vegard Ulvang 3 - 2 - 1

9. (52) Halvor Hanevold 3 - 2 - 1

At de fire som følger rett etter denne lista heter Johan Grøttumsbråten, Thorleif Haug, Sonja Henie og Hjalmar Andersen med tre OL-gull hver, understreker det sportslige nivå til Emil der oppe.

MEN så er det altså sjelden disse tallene i seg selv som begeistrer til slutt. Det var vel derfor den gladeste gutten med sportens kleineste rumpe-stunt på cv'en, lot tårene trille på sitt eget avskjedstreff i formiddag.

For dette er en høyst personlig greie. Norsk vintersport vinner garantert nok medaljer i framtida selv om Marit Bjørgen, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen alle har forsvunnet i løpet av en drøy uke, men løperne selv vet at de har tapt hverdagen med de nærmeste idrettskameratene.

Det er denne felles gleden som holder oppe de fleste store sportskarrierene.

Ikke minst for Emil; den gladeste gutten av de alle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!