REISER HJEM: Emil Iversen vant fellesstarten i Oberstdorf, men vender nesa hjem for å hvile etter triumfen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REISER HJEM: Emil Iversen vant fellesstarten i Oberstdorf, men vender nesa hjem for å hvile etter triumfen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Emil Iversen forlater Tour de Ski

Emil Iversen reiser hjem fra touren - tvinges til renn i Estland

Emil Iversen var suveren på oppløpet i Oberstdorf, men reiser hjem fra touren til tross for en god posisjon i sammendraget fordi han må gå renn i Estland om to uker.

OBERSTDORF (Dagbladet): Emil Iversen elsker Oberstdorf-løypene. 27-åringen tok sin tredje verdenscupseier i den sørtyske byen, hvor alle har kommet i vanskelige værforhold.

Seieren var likevel det siste man så av den blide trønderen i årets Tour de Ski, til tross for at han nå var på en tredjeplass i sammendraget.

- De andre gutta har gått to distanserenn og to lette prologer, mens jeg har gått fire knallharde skirenn og skal gå sprinter igjen på nyåret. Det er egentlig bare fordi jeg vil ta vare på kroppen min litt mer. I fjor var jeg den som gikk flest verdenscuprenn og ingen vet at jeg var i Pyeongchang unntatt mamma og pappa, forklarer Iversen.

Den viktigste årsaken er nok likevel at Iversen desperat ønsker å kvalifisere seg til flere distanser i vinterens VM. Han er en meget sterk kandidat til både sprint, sprintstafett, 15 kilometer og stafett og etter vinterens resultater så langt er han per dags dato inne på alle lagene.

Likevel kreves det at Meråker-byggen skal gå verdenscuprenn i Otepää om to og en halv uke, om han skal kvalifisere seg til drømmedistansen 15 kilometer.

- Alle løpere som skal gå 15 kilometer klassisk i VM, må gå der, bekrefter landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Det mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er feil. Han forteller Dagbladet at han synes Iversen allerede burde fått trygghet i at han skulle gå den distansen i VM.

- Han har en andreplass på 15 kilometer klassisk i Ruka, så jeg vil si at han har allerede gjennomført et resultat som tilsier at han bør gå 15 klassisk i VM. Hvis du er på pallen i den øvelsen som skal gås i VM, og ikke altfor mange er der, så synes jeg Emil Iversen kunne få klarsignal for det faktisk, sier Bjørn.

BESTEMT: Trener Eirik Myhr Nossum viker ikke fra planen og sier at Iversen må vise form i Otepää. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BESTEMT: Trener Eirik Myhr Nossum viker ikke fra planen og sier at Iversen må vise form i Otepää. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hadde valgt annerledes

På spørsmål om det hadde vært annerledes om han allerede hadde fått klarsignal til 15-kilometeren i VM, svarer trønderen at han da nok hadde prioritert annerledes.

- Da hadde jeg nok fullført Tour de Ski. Det er på grunn av rennet i Otepää at jeg reiser hjem, innrømmer Iversen.

- Vi må bekrefte god form den helga, men jeg tror jo at jeg har lagt inn noen gode søknader allerede, fortsetter han.

Nossum ønsker ikke å dele ut noen plasser på distanseløpene i VM foreløpig.

- Aberet med å være norsk er at du må bekrefte form over tid, sier Nossum.

- Per nå er jeg kvalifisert, men det er noen uker igjen, så vi får telle opp da, men jeg ligger bra an og viser at jeg behersker det her, sier en trygg Iversen.

God form

Iversen følger en plan han og Nossum la helt tilbake til juni. Der hadde de planlagt at Iversen skulle vinne løpet i Oberstdorf og så hoppe av. Planen ble fulgt til punkt og prikke.

- Vi bestemte det i juni. Hvis ting fungerer etter planen, så følg planen. Hvis ikke Emil hadde vært like sharp som han er nå, så kan det hende at han hadde fortsatt ut. Vi måtte se an hvordan ting gikk, det var ikke slik at uansett hvordan han gikk skulle han hjem, forklarer Nossum.

Iversen kan få følge av Johannes Høsflot Klæbo i å hoppe av touren før den er slutt. Dermed risikerer Norge å sende hjem sine to best plasserte i sammendraget før rennet er over.

Til Dagbladet sier Eirik Myhr Nossum at Tour de Ski brukes som en del av oppkjøringen til VM i Seefeld i februar.

- Ja, det er litt begge deler der. Det er litt som Petter gjorde i mange år, brukte Tour de Ski eller deler av Tour de Ski som en del av mesterskapsoppladninga. Og det er det jo.

Det er noe Torgeir Bjørn stiller seg kritisk til.

- Jeg forstår det at VM henger høyest, men jeg mener at det går an å kombinere å være helt i toppsjiktet i Tour de Ski og i mesterskap. Sergej Ustjugov viste det i 2017 og Dario Cologna har vist det, Justyna Kowalczyk og Therese Johaug har også vist det, sier Bjørn,

- Jeg har ikke fått noe full klaff i mesterskap ennå og da er denne avgjørelsen tatt bare på bakgrunn av det. Det tror jeg folk skjønner og går helt fint, sier Iversen selv.