Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski: Emil Iversen til topps i Oberstdorf

Emil Iversen vant etter mektig spurt. Rasende Ustjugov ødela eget utstyr

Flere Tour de Ski-favoritter gikk i bakken og knakk både ski og staver på dagens høydramatiske fellesstart i Tour de Ski. Til slutt viste Emil Iversen endelig fram sitt enorme maksnivå igjen da han spurtet ned samtlige på oppløpet.

VANT: Emil Iversen banket all motstand og vant 15 kilometer fristil foran Sindre Bjørnestad Skar i et høydramatisk renn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VANT: Emil Iversen banket all motstand og vant 15 kilometer fristil foran Sindre Bjørnestad Skar i et høydramatisk renn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Det ble høydramatisk i kvinneklassen da Heidi Weng falt på oppløpet i spurtduellen mot Ingvild Flugstad Østberg. Foranledningen var at en uvanlig stor gruppe kom inn til en sjelden massespurt i kvinnelangrenn.

Den relativt lette fellesstartløypa i Oberstdorf - med isete underlag - var trolig årsaken til det. Det var samtidig et dårlig tegn for de kapasitetsløperne i herreklassen som hadde ambisjoner om å forsøke å sprenge feltet på herrenes 15 kilometer lange fellesstart.

De to største norske sammenlagthåpene, Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund, befinner deg definitivt i denne kategorien og er blant løperne som ønsker mest mulig hardkjør fram mot klimaksen i monsterbakken i Val di Fiemme på søndagen.

Brutal dag for Russland

Duoen var blant dem som hadde mest grunn til å smile etter at gårsdagens sprint ble avlyst. Ikke minst Holund ville tapt mye på denne sprinten. Langt verre var det for Sergej Ustjugov og Aleksander Bolsjunov, som var de to største favorittene på sprinten og trolig gikk glipp av mange bonussekunder.

RASENDE: Sergey Ustiugov falt og tråkket i stykker sitt eget utstyr i protest etter målgang. Foto: Peter Schneider/Keystone via AP
RASENDE: Sergey Ustiugov falt og tråkket i stykker sitt eget utstyr i protest etter målgang. Foto: Peter Schneider/Keystone via AP Vis mer

I dag var revansjelysten stor, men russerne fikk en brutal opplevelse i den isete løypa i Oberstdorf. Én etter én gikk russerne i bakken, og til slutt var også Ustjugov uheldig da han plutselig kjørte ut av løypa og oppgitt så hele feltet suse forbi ham. Ustjugov falt totalt tre ganger og endte til slutt på 28. plass.

I tillegg falt Bolsjunov to ganger og tapte mye i sammendraget, mens også Aleksej Tsjervotkin og Denis Spitsov gikk i bakken av russerne. Også Calle Halfvarsson, Dario Cologna og Niklas Dyrhaug hadde sine uhell.

Emil Iversen vant etter maktdemonstrasjon

Mer drama ble det inn på oppløpet, hvor et samlet felt på rundt 50 menn kranglet om å komme seg i posisjon. Sindre Bjørnestad Skar rykket i den siste bakken og fikk med seg Emil Iversen i ryggen.

En verre mann å ha på bakskiene i en så rask spurt finnes neppe. Det viste Iversen, som selv mener han kan spurte ned Johannes Høsflot Klæbo om han holder følge til oppløpet, nok en gang i dag.

IMPONERTE: Sindre Bjørnestad Skar ble nr. 2 like bak Emil Iversen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IMPONERTE: Sindre Bjørnestad Skar ble nr. 2 like bak Emil Iversen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

På oppløpet kunne ingen gjøre noe med den spurtsterke norske duoen, og akkurat som i Falun i fjor og i Oberstdorf i 2016 spurtet Iversen ned all motstand på det raske oppløpet i fristil.

Endelig satt den.

- Det var så hektisk at det bare var komisk. Men jeg vet at jeg er rask nok bare jeg er tøff nok i hodet. Det klarte jeg heldigvis i dag. Det er rått å kjempe mot en av mine beste kompiser på oppløpet, sier Emil Iversen til NRK.

Det er ikke lenge siden Iversen selv uttalte til Dagbladet at han ikke kan skøyte, men i dag slo han altså hele verdenseliten i et fristilsrenn. Endelig kunne Iversen juble for en verdenscupseier igjen.

- Det er stas at Emil vinner. Det hadde jeg ikke trodd på 15 kilometer skøyting, sier Sjur Røthe til statskanalen.

Rasende Ustjugov

Francesco De Fabiani kapret 3.-plassen på dagens 15 kilometer lange fellesstartrenn i fristil. Dario Cologna, Alex Harvey og Andrew Musgrave fulgte på de to neste plassene. Finn-Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby fulgte på 7. og 8. plass.

Russerne var de store taperne, ikke minst Ustjugov, som var rasende etter målgang og forsøkte å ødelegge og tråkke i stykker sine egne ski og staver etter målgang.

Irritasjonen var åpenbart stor for russeren, som tapte viktige sekunder til Cologna og co. i sammendraget. Ustjugov endte til slutt helt ned på 28. plass etappen hvor han var den store favoritten på forhånd.

Det er ikke første gang at Ustjugov viser fram sitt temperament. I Tour de Ski i fjor var han rasende på Marcus Hellner og var klar for å stoppe opp i løypa for å slåss.

I VM i Lahti var han sint under medaljeseremonien og ville helst ikke være der for å motta sin sølvmedalje på sprinten. Northug sa til Dagbladet at Ustjugov hadde mord i blikket på den første medaljeseremonien.

Rasende var han også på FIS' beslutning om å ikke la Aleksander Legkov og co. få lov til å konkurrere i Lahti. Derfor nektet Ustjugov å bære VM-sølvet etter den avsluttende femmila.

Samtidig fortalte lagkompis Nikita Kriukov at Ustjugov har en helt annen side på privaten.

- Sergej er misforstått. I alle andre situasjoner enn i løypa, er Sergej snill som et lam. Han tar vare på alle rundt seg. Han er et helt annet menneske utenfor løypa enn i løypa, har Kriukov tidligere sagt til Dagbladet.

Dramatiske stjernefall

På den første innlagte spurten på dagens etappe klarte Sundby å snike seg forbi sammenlagtleder Dario Cologna og kapre flest bonussekunder. Dermed klarte forrige sesongs verdenscupvinner å ta litt innpå i sammendraget, tilsynelatende uten at det kostet ham veldig mye krefter i denne motbakkespurten.

Det ble mye knall og fall på den neste runden, blant annet med Aleksej Tsjervotkin, Denis Spitsov, Calle Halfvarsson og Niklas Dyrhaug involvert. Trønderen knakk både én av skiene og én av stavene på et kritisk tidspunkt og måtte på et tidspunkt gå rundt i løypa med bare én ski og én stav.

Dernest gikk Ustjugov i bakken og tapte mange plasseringer, mens han oppgitt sto utenfor løypa og så hele feltet passere. Russerne kom svært dårlig ut av de mange fallene, og fjorårsvinner Ustjugov tapte mye på sitt uhell.

- Et Donald Duck-renn

Også sammenlagtleder Dario Cologna var uheldig og knakk staven fem kilometer før mål, men fikk en ny stav umiddelbart. Like etter gikk også Bolshunov i bakken for andre gang i løpet.

- Det er litt for travel. Det er som fryktet veldig mange uhell. Da blir det mye tilfeldigheter, sa landslagssjef Vidar Løfshus til NRK under løpet.

- Det var mye rot underveis, sier Finn-Hågen Krogh til statskanalen.

- Det var et Donald Duck-renn. Det var helt «crazy». Vi fikk nesten ikke gå på ski, og det var en fire-fem kamikaze-løpere å passe seg for. Jeg er glad vi er ferdig med denne dagen, supplerer Hans Christer Holund.

Holund endte på 29. plass, mens Krogh ble nr. 7.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!