SEIERSHERRE: Emil Iversen ble for sterk for konkurrentene i Meråker.
Foto: Jon Olav Nesvold
SEIERSHERRE: Emil Iversen ble for sterk for konkurrentene i Meråker. Foto: Jon Olav NesvoldVis mer

Emil Iversen vant sitt første individuelle NM-gull: - Jeg er stolt

Emil Iversen holdt konkurrentene fra livet og vant 15 kilometer klassisk på hjemmebane i Meråker. Som Therese Johaug i kvinneklassen fikk han kongepokalen.

Martin Løwstrøm Nyenget endte på sølvplass etter en sterk avslutning, mens Hans Christer Holund tok bronsen. Simen Hegstad Krüger lå lenge an til medalje, men endte utenfor pallen.

– Dette er stort. Det var egentlig bare seier som var godt nok i dag. Jeg ville ikke blitt verdensmester i dag, men det var bra nok til å bli norgesmester, sa Iversen til NRK.

Varden Meråker-løperen var den eneste av de fire på Norges sannsynlige VM-lag på 15 kilometer klassisk som gikk distansen i NM, og han kom til start som klar favoritt. Han ble utfordret av flere løpere, men holdt dem bak seg og vant 7,3 sekund foran Nyenget.

Iversen tok kommandoen fra start og ledet etter passering 1,5 kilometer sekundet foran Erik Valnes og 5,1 foran Krüger.

STOLT: Emil Iversen suste inn til andreplass på sprinten i Lillehammer og har sendt inn en meget god søknad for å gå sprinten i VM i Seefeld i februar. Etter løpet var pappa Ole Morten Iversen stolt av sønnen, men til tross for en solid åpning på sesongen, vil ikke sprinttrener Arild Monsen love trønderen plass i VM-troppen. Video: Kristoffer Løkås... Vis mer

Valnes greide ikke å følge opp den sterke åpningen, men Lyn-duoen Krüger og Holund gikk raskere enn Iversen fram til 5 kilometer og plasserte seg som nummer to og tre, henholdsvis 2,6 og 5,3 sekunder bak.

På neste runde greide Iversen å øke litt til konkurrentene. Krüger passerte 10 kilometer 5,7 sekunder bak, Holund 6,3 bak. Nyenget gikk seg opp og blandet seg i medaljekampen 9,5 sekund bak lederen.

Inn mot mål økte Iversen ytterligere. Nyenget avsluttet best av forfølgerne og tok sølvet 7,3 sekund bak ham, mens Holand var 1,4 sekund fra sølv og Krüger tre sekunder fra bronse.

Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth deltok ikke torsdag. De regnes alle som sikre på Norges VM-lag på distansen.