FIASKO: Emil Jönsson hostet blod og opplevde et mareritt forrige sesong. Nå går det bedre. 31-åringen håper Martin Johnsrud Sundby-saken vil bidra til en sunnere idrett i framtiden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FIASKO: Emil Jönsson hostet blod og opplevde et mareritt forrige sesong. Nå går det bedre. 31-åringen håper Martin Johnsrud Sundby-saken vil bidra til en sunnere idrett i framtiden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Jönsson takker Sundby for astmafokus

Emil Jönsson med overraskende utsagn: - Sundby-saken er gull verdt for langrennssporten

Den svenske langrennsstjerna Emil Jönsson tror Martin Johnsrud Sundby-saken kan ha vært vendepunktet som langrennssporten trengte. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Med hele 13 verdenscupseire i sprintlangrenn er Emil Jönsson en av tidenes beste sprintere. Bare Ola Vigen Hattestad har like mange enkelttriumfer i verdenscupen i sprint. Selv pioneren Tor Arne Hetland må se seg slått i antall verdenscupseire i sprint med sine elleve totalt.

I mesterskap er imidlertid Hattestad og Hetland i en klasse over, mens Jönsson fortsatt venter på sitt første gull. Bronse i VM i Holmenkollen, sølv i Val di Fiemme og bronse i Sotsji er mesterskapsbeholdningen.

I fjor gikk imidlertid galt i likhet med resten av det svenske herrelandslaget. Nå forteller Jönsson til Dagbladet hvor ille det faktisk var.

- Forrige sesong var et mareritt. Jeg slet med mye forskjellig, men i Tour de Ski gikk det fullstendig galt. Jeg hostet blod og klarte ikke å snakke. Jeg presset luftveiene altfor hardt og kom meg ikke på mange uker, forteller Jönsson til Dagbladet.

VAR BEST: Emil Jönsson var verdens beste langrennssprinter i flere år. Her gliser han etter å ha satt Petter Northug og Nikita Kriukov på plass. Fjoråret ble et stort antiklimaks.
Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / kod 10040
VAR BEST: Emil Jönsson var verdens beste langrennssprinter i flere år. Her gliser han etter å ha satt Petter Northug og Nikita Kriukov på plass. Fjoråret ble et stort antiklimaks. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / kod 10040 Vis mer

- Det var veldig spesielt, for kroppen fungerte bra. Men jeg klarte ikke å konkurrere. Luftveiene stoppet meg. De var helt ødelagte.

Forvandlingen

Nå går det heldigvis bedre for 31-åringen.

- Jeg har trent uhindret siden april, med unntak av en overbelastning i hoftebøyeren de siste ukene. Men det er bare småtterier. Det ser bra ut. Målet er VM i Lahti. Jeg satser 100 prosent mot VM. Det er det som betyr alt, og det har ofte vært Sveriges styrke. Vi er best i mesterskap, sier den svenske sprinteren.

- Kan du bli like god som da du herjet med de norske sprinterne og vant renn etter renn?

- Haha, jeg håper det. Det er jo det som er målet. Jeg håper å klare å være med å leke med de norske. Det er der lista ligger. Jeg er optimist. Sykdomsplagene er endelig vekke.

- Sundby-saken bra for langrennssporten

Sykdom er hovedårsaken til forrige sesongs svenske fiasko. Sykdomsplager er også en av årsakene til at han mener Martin Johnsrud Sundby-saken og det påfølgende astmafokuset kan være et viktig vendepunkt i langrennssporten.

- På flere måter er Martin Johnsrud Sundby-saken bra og gull verdt for langrennssporten. Kanskje er det akkurat det vi trengte nå. Det har skapt et viktig fokus rundt luftveisplager. Det er så mye plager knyttet til langrennsløpernes luftveier. Det er så mange som sliter og som trener seg syke, sier Jönsson til Dagbladet.

- Kuldegrensene er en viktig diskusjon. Jeg er åpen for debatt. Det kan godt hende at vi bør justere disse grensene og beskytte utøvernes helse enda mer, sier den svenske profilen.

Benekter bruk av forstøverapparat

Jönsson er selv astmatiker og bruker astmamedisin. Men han benekter at han bruker forstøverapparat, slik som flere av de norske langrennsløperne gjør.

- Nei, jeg bruker ikke forsøverapparat. Det er det ingen i Sverige som gjør. Eller det kan jeg ikke vite, men det er ingen så vidt jeg vet som bruker det. Det ville i så fall overrasket meg stort.

- Du har aldri vurdert det en gang?

- Nei, jeg måtte faktisk spørre legen hva det er for noe. Samtidig er det ikke noe galt i å bruke det. Det er ikke ulovlig. De norske utøverne bruker det og har sin måte å gjøre det på, mens vi behandler luftveiene på andre måter.

- Vi er spesielt utsatt

- Kan det være en årsak til at dere er mer syke enn de norske langrennsløperne?

- Tja, det er ikke godt å si. Jeg er ingen ekspert på det området. Men det tærer veldig på luftveiene å presse seg hardt i langrenn. Det er mange som trener på seg astma. Det er ingen tvil om at vi er spesielt utsatt.

- Så er spørsmålet hva man gjør for å hindre luftveisplager. I Norge bruker de kanskje forstøverapparat og forebyggende astmamedisiner, mens vi i stedet prioriterer å hvile. Vi har ulike synsretninger, konkluderer Jönsson.

Neste helg står han på startstrek i Bruskvallarna, mens han og det svenske landslaget drar til Kuusamo og møter resten av verdenseliten helga etter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer