Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Emil lengtet i årevis etter å banke Ole Einar

- Deilig å bli slått av en nordmann, svarer Bjørndalen.

ÖSTERSUND (Dagbladet.no): Gladere gullvinner enn Emil Hegle Svendsen får du neppe se i skiskyting. 22-åringen jublet, gråt, skar grimaser og lukket øynene om hverandre etter gullet på 20 kilometer, vel vitende om at han hadde nådd sitt aller største mål.

Det handlet ikke bare om å ta gull i et stort mesterskap. Det handlet vel så mye om å slå forbildet og verdens beste skiskytter, Ole Einar Bjørndalen. Akkurat det har Emil gjort tidligere også, men denne gangen var noe annerledes: Bjørndalen sa selv at han hadde hatt en toppdag - men selv det var ikke godt nok for å vinne denne dagen.

- Det har vært målet hele veien, en drøm siden jeg var junior, å slå ham når han også har en gulldag. Ole betyr så mye for laget, det er han som setter standarden. Men nå har jeg har klart målet mitt. Jeg har vunnet over Ole Einar selv om han hadde en maksdag, sier en synlig rørt Hegle Svendsen.

På pressekonferansen fikk han spørsmål om han var den nye Bjørndalen. Svaret kom kjapt:

- Jeg er ikke den neste Bjørndalen. Jeg vil gjerne være mye sammen med Ole, men jeg skal ikke kopiere ham. Jeg vil at vi sammen skal utvikle denne sporten videre.  

Gjorde ikke samme tabbe som sist

Det er ikke mange dagene siden 22-åringen var langt nede mentalt etter 12. plass på sprint og jaktstart. Foran normaldistansen måtte landslagssjef Kjell Ove Oftedal hjelpe ham med å jage de negative tankene ut av hodet.

Oftedals beskjed var grei nok, og høres muligens kjedelig ut: Dropp resultatfokus, og tenk prestasjonsfokus.

ENDELIG: Emil Hegle Svendsen har drømt om VM-gull i lang tid. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
ENDELIG: Emil Hegle Svendsen har drømt om VM-gull i lang tid. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Vis mer

- Etter helga så han at noe var feil. Kjell Ove så hva som måtte gjøres. Jeg trodde det var noe annet, men han hadde rett, sier Hegle Svendsen.

Nå greide han også det han ikke klarte på sprinten, da han lå i posisjon til edelt metall etter første skyting. Hegle Svendsen så for seg gullmedaljen da han kom inn på standplass - og skjøt seg langt ned på resultatlista. I dag skjøt han feilfritt på den første, bommet én gang på den andre - og resten var prikkfritt.

- I dag tillot jeg ikke meg selv å tenke gull. Det skulle ikke bli min bane, det skulle ikke få skje igjen. En jævla bra prestasjon! utbryter Hegle Svendsen.

Som selvsagt har all mulig rett til å være imponert over seg selv.

- Det jeg er mest imponert over er at jeg holdt fokus, fortrengte tankene om gull og pallen. Det var et stort press, men jeg sto imot. Jeg jobba utrolig hardt. Nå er jeg så sliten i hodet, det er helt jævlig, sier han.

Bjørndalen lykkelig for norsk dobbel

I dag var det også passende å hente fram en gammel klassisker, hva-føler-du-nå-spørsmålet.

- Det første kvarteret bare skalv jeg, jeg greide knapt å stå på beina. Det var en ubeskrivelig glede, sier han.

image: Emil lengtet i årevis etter å banke Ole Einar

Fortsatt gjenstår fellesstarten og stafetten for Emil, men slik han følte seg i kveld, skal han ha dyktige folk rundt seg om han skal nullstille seg til da.

Selv er han usikker.

- Jeg håper jeg greier å nullstille meg. Norge skal gå bra på stafetten. Jeg skal ut og blø for fedrelandet, sier han patriotisk.

Mannen som kanskje er flinkere enn noen andre til å nullstille seg etter store prestasjoner, er Ole Einar Bjørndalen.

Og han vil selvsagt ha en Hegle Svendsen med bakkekontakt til lørdagens stafett.

- Han sover ikke så godt i natt, men det må han gjøre til i morgen. For da må han være klar til stafett, sier Bjørndalen.

Han har selv vært sponsor for Hegle Svendsen, og var fryktelig glad på lagkameratens vegne selv om Bjørndalen ikke er vant med å ta sølv når han har en maksdag.

For det hadde han langt på vei, selv med én bom på hver av de to første skytingene. Den første tok han skylda for selv - den andre måtte vindforholdene ta på sin kappe.

- Det var et kult løp, jeg gikk et kjempeløp. Da er det deilig å bli slått av en nordmann og ta dobbeltseier.

SEIERSBRØL: Så glad ble Emil Hegle Svendsen da han gikk inn til VM-gull.
DOBBELT NORSK: Ole Einar Bjørndalen måtte nøye seg med sølv bak Emil Hegle Svendsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media