Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Emil møtte veggen i «Veggen». - Det har tatt meg litt på senga

Men nå har Super-Svendsen lært.

BEDRE FORBEREDT: Emil Hegle Svendsen føler han er bedre forberedt til morgendagens 20-kilometer i skiskytter-VM enn det han var til de to første løpene. I starten ble han tatt litt på senga av den tøffe inngangen til skytestadio her i Kontiolahti.
BEDRE FORBEREDT: Emil Hegle Svendsen føler han er bedre forberedt til morgendagens 20-kilometer i skiskytter-VM enn det han var til de to første løpene. I starten ble han tatt litt på senga av den tøffe inngangen til skytestadio her i Kontiolahti. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONTIOLAHTI (Dagbladet): Emil Hegle Svendsen (29) kom til VM i Kontiolahti med håp om å forlenge en utrolig rekke med gull i sju strake skiskyttermesterskap.

Med unntak av «læreårene» 2006 og 2007 har han plukket med seg gullmedalje i samtlige mesterskap han har stilt i - og også vunnet individuelt gull i fem av dem.

Fire gull sist Han ankom Finland som regjerende verdensmester i fire av fem øvelser han gikk i Nove Mesto-VM i 2013. Normalprogrammet - som står på plakaten i morgen - sto han over i Nove Mesto på grunn av sykdom.

I Kontiolahti har han ikke hatt stang inn:

Her endte Emil Hegle Svendsen på en skuffende 36. plass på sprinten, men leverte et ok løp da han gikk seg opp til 19. plass på jaktstarten.

Og det er skytingen som har vært problemet. Med henholdsvis fire og tre bom på de to løpene, så er det umulig å blande seg inn i medaljekampen.

Endrer strategi Før morgendagens normalprogram legger han opp til en litt annen strategi. Nå skal han ta det litt roligere på vei inn til skyting, for å ha bedre kontroll på pulsen.

Inngangen til standplass her i Kontiolahti er nemlig svært tøff, hvor de blant annet skal opp en lang og bratt bakke som passende har fått betegnelsen «Veggen».

- Ingen hvile - Det som har tatt meg litt på senga er den tøffe inngangen og de vanskelige forholdene i vinden.
Det har vært litt mer krevende enn jeg var forberedt på, og ekstra krevende blir du er mer sliten enn vanlig på grunn av den tøffe inngangen, sier Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

- Andre steder er det gjerne ett sted du iallfall kan hvile deg litt i løpet av den siste kilometeren før standplass. Her har du ikke det.

Omstilling Han mener han må være enda tøffere i hodet når han kommer inn til skytingen.

- Du må gjøre en omstilling i hodet fra løypemodus til standplassmodus. Der må jeg bli tøffere. Hvis du er ekstra sliten, så er det vanskeligere å gjøre den omstillingen, og da er det fort gjort å slurve litt, sier Emil Hegle Svendsen.

TØFT På STANDPLASS: Emil Hegle Svendsen etter en skyteserie på VM-sprinten sist lørdag. Med fire bom forsvant medaljesjansene fort.
TØFT På STANDPLASS: Emil Hegle Svendsen etter en skyteserie på VM-sprinten sist lørdag. Med fire bom forsvant medaljesjansene fort. Vis mer

Derfor skal han gjøre det enklest mulig og tenke minst mulig. Oppholdet på standplass skal være automatisert.

- Om du har for mange tanker og for mange ting å passe på for å treffe blinken, så forsvinner gjerne noen av dem, for du orker ikke. Det blir for mye. Det handler om å gjøre det enklest mulig, og finne noen enkle ting å jobbe med, sier han.

- Gode muligheter Trønderen hadde også en sykdomsperiode rett i forkant av VM, som gjorde at oppladningen ikke ble optimal. Trolig har han derfor trengt to løp som gjennomkjøring for å få den formutløsningen han har ventet på.

- Jeg føler det er gode muligheter til å gjøre et godt løp. Jeg har jeg fått to gjennomkjøringer, og har lært meg løypa bedre. Men det er små nyanser. Jeg var ikke langt unna, selv om det føltes tungt i helga. Jaktstarten var nære å være et veldig bra løp, sier Emil Hegle Svendsen.

Hele Norges coronakart