Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Emil om VM-scenarioet: - Det er helt klart det verste som kan skje

- I januar nådde jeg toppnivået i nedgraving.

PÅ OFFENSIVEN: Emil Hegle Svendsen har slitt tungt hele sesongen, men tror og håper at han likevel har klart å skrape sammen en god VM-form. - Jeg har god tru på en medalje i løpet av mesterskapet, sier han.
PÅ OFFENSIVEN: Emil Hegle Svendsen har slitt tungt hele sesongen, men tror og håper at han likevel har klart å skrape sammen en god VM-form. - Jeg har god tru på en medalje i løpet av mesterskapet, sier han. Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Martin Fourcade (27) gikk inn i VM i Holmenkollen som den store forhåndsfavoritten, og med gullmedaljen på mixedstafetten, så har franskmannen allerede staket ut kursen mot å bli den store VM-kongen.

I «bakgården» til Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen - som bor og trener i Holmenkollen store deler av året.

Emil Hegle Svendsen legger ikke skjul på at lite vil være verre enn om erkerivalen stjeler showet og gullmedaljene på deres hjemmebane. VM i Holmenkollen er så stort at gutta sidestiller suksess her med gullmedaljer i olympiske leker.

- Ja, det er det verste som kan skje, men jeg skal klare å leve med det også. Det går opp og ned i en lang karriere. Om det blir bra eller dårlig her gjenstår å se, sier Emil Hegle Svendsen før han VM-innleder med sprinten i morgen.

Trente én økt sammen Med fem seier i Holmenkollen så har Martin Fourcade vunnet her like mange ganger som Emil Hegle Svendsen (fire), Tarjei Bø (en) og Johannes Thingnes Bø (0) til sammen, så det er liten tvil om at den franske verdenseneren trives i det kuperte terrenget i nordmarka.

I fjor sommer bodde og trente Martin Fourcade også i Holmenkollen, for å forberede seg maksimalt til dette mesterskapet. Franskmannen hadde flere gode økter med Tarjei Bø, mens Emil bare hadde én økt med Fourcade.

Han ønsket ikke å ha for mye med Fourcade å gjøre i terrenget hvor det skal utkjempes om gullmedaljer den neste drøye uka.

- Det var interessant å trene med han, vi fikk snakket en del om trening. Han hadde en del interessante tanker, sier Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

Tar «alltid» medalje I likhet med Svendsen så gikk Fourcade til VM-starten med litt usikkerhet. Han pådro seg sykdom og feber under verdenscupløpene i USA i februar, men slo likevel til med gull i første forsøk i Holmenkollen.

Nå håper Emil at også han kan heve seg til å få edelt metall rundt halsen i VM. Det har han fått i 12 av 13 mesterskap han har gått siden junioralderen, så Hegle Svendsen er en mesterskapsløper av rang.

- Jeg er sikker på at formen er bra, så jeg tror jeg skal klare å gjøre noen gode løp i løpet av VM. Men om jeg får det til fra start er litt usikkert. Sprinten er ofte en brutal start i et mesterskap, og dette blir årets hardeste sprint, sier Emil Hegle Svendsen.

I Kontiolahti i fjor han enda dårligere stilt før mesterskapet, men endte opp med VM-sølv på 20-kilometeren. Og han hevder å være i bedre fysisk form nå enn i fjor.

- Jeg er trygg på meg sjøl og har trua på medalje igjen, selv om skiskyting er veldig marginalt. Er du bare litt utafor så er du veldig utafor.

- Tilbake på jordas overflate I 2013 viste Hegle Svendsen også at resultater på forsesongen ikke nødvendigvis er noen indikasjon på hvordan det går i mesterskap. Han sleit tungt før VM i Nove Mesto, men reiste derfra med fire gullmedaljer.

- Mesterskapene lever sitt eget liv. Vi kommer til å få noen overraskende resultater i løpet av dette mesterskapet også. Både Ole (Einar Bjørndalen) og jeg har gode sjanser, selv om vi ikke har vært så gode den siste måneden, hevder Svendsen.
 
Etter en tung start på året, så er både humøret og humoren tilbake. Det kan bare love godt for VM-mulighetene.

- En av mine «gode» egenskaper er at jeg er flink til å grave meg ned. I januar nådde jeg toppnivået mitt på nedgraving. Da var det mye svart. Det har vært godt å komme opp på jordens overflate igjen.