Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Emil synes synd på russerne: - Det er jo ren lynsjestemning

- Hører ikke hjemme i idretten.

TAR AVSTAND FRA HETS: Emil Hegle Svendsen synes det er synd at de russiske utøvrne blir hengt ut på det groveste etter nok et mesterskap uten suksess. Selv endte han nest sist på VM-fellesstarten, men fikk med seg både stafettgull og bronse på jaktstarten i VM på hjemmebane.
TAR AVSTAND FRA HETS: Emil Hegle Svendsen synes det er synd at de russiske utøvrne blir hengt ut på det groveste etter nok et mesterskap uten suksess. Selv endte han nest sist på VM-fellesstarten, men fikk med seg både stafettgull og bronse på jaktstarten i VM på hjemmebane. Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Skiskyting er en stor og populær idrett i Russland, men det begynner å bli lenge siden den russiske bjørnen skremte noen som helst i denne idretten:

• I Sotsji-OL på hjemmebane i 2014 var stafettgullet til herrene nasjonens eneste gullmedalje, og to sølv og en bronse i tillegg var ikke nok til å oppsummere lekene i pluss.  

• Under VM i Kontioahti i fjor måtte de nøye seg med en gull (Jekaterina Yurlova, 15-kilometer) og en sølv (Anton Shipulin, jaktstart) - og under VM i Oslo havnet ikke en eneste medalje på russiske hender.  

Full krise, med andre ord.

- Ikke sunt I russiske medier - og i sosiale medier - har utøverne fått så hard medfart at det skaper reaksjoner dypt inn i skiskytterfamilien.

Emil Hegle Svendsen føler med sine russiske konkurrenter:

- Jeg har lest en del nettaviser, og den lynsjestemninga de er utsatt for er ikke sunn. Jeg synes synd på dem. Vi snakker om utøvere som gjør sitt ytterste, men mottar hets og blir trakassert. Det hører ikke hjemme i idretten. Det er trist, sier Emil Hegle Svendsen etter å ha kommet i mål som nest sistemann på gårsdagens VM-fellesstart.

- Ingen idrettsglede Anton Shipulin har sju pallplasseringer i verdenscupen denne sesongen, og en seier. Til VM i Holmenkollen var han på forhånd regnet som en av de største favorittene — men to niendeplasser var det beste 28-åringen fra Tyumen oppnådde i Oslo.

- Du ser det på ansiktsuttrykket til russerne også. Det er ikke noen idrettsglede der i gården. Og nå skal de hjem til verdenscup på hjemmebane og bare motta dritt. Det er kjipt, sier Emil Hegle Svendsen.

Og legger til:

- De skulle drevet med idrett i Norge, og sett hvor bra vi har det. Men sånn er det dessverre ikke for dem.

Fulgte innspurten på storskjerm VM-fellesstarten ble ikke den avslutningen 30-åringen håpet på i mesterskapet på hjemmebane. Uten perfekte ski fikk han det tungt både i sporet og med motivasjonen. Emil hadde en bom på de tre første skytingene, men falt helt ut med tre miss på siste stående.

SLÅTT AV NORGE: Russiske Anton Shipulin endte uten medaljer i et mesterskap hvor han var en av de største favorittene. For Ole Einar Bjørndalen sin del ble det annerledes. Superveteranen på 42 år vant bronse på fellesstaren og tok medalje på fire av fem starter. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix
SLÅTT AV NORGE: Russiske Anton Shipulin endte uten medaljer i et mesterskap hvor han var en av de største favorittene. For Ole Einar Bjørndalen sin del ble det annerledes. Superveteranen på 42 år vant bronse på fellesstaren og tok medalje på fire av fem starter. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix Vis mer

I stedet tok han seg tid til å følge lagkamerat Johannes Thingnes Bøs gullstrid mot franske Martin Fourcade.

- Jeg stoppet opp i løpet for å se innspurten på storskjermen. Jeg hadde jo ikke så mange bak meg, så det var ikke så mange plasseringer å tape på det, sier han og ler.

For selv om avslutningen ble kjedelig, så vil han for all tid minnes VM på hjemmebane som en stor opplevelse. Ikke minst etter stafettgullet lørdag.

- 90 prosent sikker - Jeg har vært i en lykkerus siden stafetten. Den var et eventyr. Jeg føler jeg har opplevd det meste innen idretten, men den VM-stafetten tok kaka.

Nå sier han også at det er 90 prosent sikkert at han satser for fullt videre mot OL i Pyeong Chang om to år.

- Etter en folkefest som dette er det lett å si at man fortsetter, og eg er egentlig ikke i tvil. Jeg har lyst til å fortsette, sier Emil Hegle Svendsen.