Emil tror Kollen-blinkene felte Johannes: - De er gammeldagse

- Kunne vært gull alle andre steder.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Johannes Thingnes Bø (22) var på vei mot det helt store på dagens 20-kilometer i Holmenkollen, men én bom på siste stående skyting var nok til at han for tredje gang i VM endte på den sure fjerdeplassen i stedet for å bli verdensmester på hjemmebane.

Bomskuddet var én millimeter unna å bli treff, og da Thingnes Bø fikk se skuddet etterpå, så trodde han knapt hva han så:

- Kødder du? Var jeg så nære å bli verdensmester på hjemmebane, sa han til NRK da han fikk se bomskuddet etter løpet.

- Treff på elektronisk skive Lagkamerat Emil Hegle Svendsen pådro seg to bomskudd, men endte helt nede på 32. plass etter en tung dag i sporet. Han tror kompisen Johannes ville blitt verdensmester om VM hadde gått nedover i Europa, i stedet for i Holmenkollen.

- Om det hadde elektroniske skiver, som i Anterselva, Ruhpolding og andre steder nedover i Europa, så ville det bomskuddet trolig blitt treff, sier Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

I Holmenkollen er det manuelle blinker.

- Blinkene slår opp av vekta som treffer skiva, og det skal mindre til for at de elektroniske skivene slår opp, sier han, og nevner at det nedover i mellom-Europa stort sett er elektroniske skiver som gjelder.

- Bare i Norden - Det er bare her i Norden vi bruker manuelle blinker. Vi har elektroniske skiver i Norge også, men ikke i Holmenkollen, sier Hegle Svendsen.

- Burde vi hatt det i Holmenkollen?

- Nja. Det er iallfall litt enklere å treffe på de Hora-skivene, som de elektroniske skivene heter.

- Skivene i Holmenkollen er litt gammeldagse. De er like bra, men det skal mindre til å få treff på Hora-skivene.

Johannes Thingnes Bø var også inne på at han kan ha blitt felt av systemet i Holmenkollen.

- Hadde det vært Hora-skiver som går litt lettere opp, så kanskje. Disse er litt tyngre. Hvem vet, kanskje de må bytte ut blinkene neste gang det er mesterskap her, sier Johannes Thingnes Bø selv.
- To forskjellige systemer Rennleder Hans-Peter Olsen mener at systemet i Holmenkollen er like bra som Hora-systemet nedover i Europa.

- Det er egentlig bare snakk om to forskjellige systemer. Våre blinker er også elektroniske, men selve anslaget er mekanisk ettersom det er vekta på anslaget som gjør om det blir treff. Det ene systemet er ikke bedre enn det andre. Våre blinker er nøye kalibrert, hvis ikke kunne vi ikke brukt dem i verdenscup og i VM, sier han til Dagbladet.

Og utdyper:

- Vi har tre mennesker fra Kurvinen (leverandøren) som kontrollerer skivene før hvert løp. Jeg har jeg ingen tro på at resultatet kunne blitt annerledes med elektroniske blinker.
 
- For det første er skivene like store. Hvis Johannes hadde et kantskudd, så er anslaget mot blinkene bestemt ut fra en viss vekt. Den samme vekta er innstilt på de elektroniske skivene, sier han.

SLO IKKE OPP: Blinkene i Holmenkollen er mekaniske, og trenger litt mer treff fra kula for å markere for treff og slå opp. Om det hadde vært mer moderne elektroniske skiver i Kollen, så ville trolig det ene bomskuddet Johannes Thingnes Bø var fra gullet trolig blitt registrert som treff.
SLO IKKE OPP: Blinkene i Holmenkollen er mekaniske, og trenger litt mer treff fra kula for å markere for treff og slå opp. Om det hadde vært mer moderne elektroniske skiver i Kollen, så ville trolig det ene bomskuddet Johannes Thingnes Bø var fra gullet trolig blitt registrert som treff. Vis mer