LOV Å GLISE: Tirsdag sto Damiano Cunego på podiet etter en etappe i Giro d'Italia for første gang siden 2004. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
LOV Å GLISE: Tirsdag sto Damiano Cunego på podiet etter en etappe i Giro d'Italia for første gang siden 2004. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Emosjonell Cunego: - Et spesielt øyeblikk

Dette hadde ikke 34-åringen gjort på tolv år.

(procycling.no): I 2004 sjokkerte en ung Damiano Cunego en hel sykkelverden i Giro d'Italia.

Den da 22 år gamle italieneren med den fryktinngytende akselerasjonen vant fire etapper, tok over Saeco-tronen fra selveste Gilberto Simoni og ble døpt «Il Piccolo Principe», den lille prinsen.

Cunego var Italias nyeste sykkelener og kanskje klodens beste syklist i 2004. Supertalentet hadde verden for sine føtter.

Spol tolv år fremover i tid, og situasjonen er en helt annen for den trefoldige vinneren av Il Lombardia. På et lite, anonymt Nippo-Vini Fantini-lag sykler han sin ellevte Giro d'Italia.

Det er Alejandro Valverde, Marcel Kittel og Vincenzo Nibali som stjeler overskriftene, ikke den nå 34 år gamle klatreren. Og det er ikke så rart. For selv om han på ingen måte har blitt en dårlig syklist, er ikke Cunego rytteren han var da han kjempet om topplassering i de største klassikerne og de største etapperittene.

- Emosjonelt
Giro-triumfen fra 2004 kommer aldri til å gjentas, men tolv år etter kunne han for første gang siden den eventyrlige ferden rundt i Italia stå på podiet etter en etappe i hjemlandets største sykkelritt.

Da han spurtslo landsmannen Stefano Pirazzi på toppen av tredjekategorien San Pietro, tok han nemlig over klatretrøyen.

- Det var litt emosjonelt å være tilbake på podiet. Da har gått en stund, sa Cunego til Gazzetta dello Sport ifølge cyclingnews.com.

- Ingenting virker å være endret i podiumsrutinene, men alt virket nytt for meg siden det er så lenge siden sist jeg kunne ta på en (leder)trøye i Giro d'Italia. Det er alltid gledelig å ta på seg en trøye etter måneder med hardt arbeid, og det er alltid spesielt å klatre opp på podiet. Det var et spesielt øyeblikk siden det brakte tilbake alle de gode minnene fra fortiden.

Cunego har fjerde-, femte- og sjetteplass sammenlagt i rittet etter 2004, men har aldri klart å vinne en etappe igjen. Den siste av hans 31 seirer som profesjonell kom for tre år siden, ifølge procyclingstats.com. Den siste seieren i en av de tre store treukersrittene var i Vuelta a España i 2009.

Les også: - Helt sykt hvor overlegen han er

- Savner følelsen av seier
Nippo-rytteren støtet seg tirsdag opp til ledergruppen på en av de siste stigningene, men klarte ikke å følge da Valerio Conti økte tempoet for lagkamerat Diego Ulissi.

- Formen min er ganske god og angrepet mitt var ganske bra. Det er bare synd jeg ikke klarte å henge med angriperne, men Ulissi syklet bra og fortjente å vinne. Jeg har ikke vunnet et ritt siden 2013, og jeg savner den spesielle følelsen av å krysse mållinjen først. Jeg har vært nærme flere ganger.

På onsdagens etappe var Cunego nok en gang på farten. Nippo-laget ble beordret frem for å holde feltet samlet til den første bakkespurten. Der hadde Cunego få problemer med å være først, og økte med det ledelsen i kampen om den blåe trøyen.

- Jeg håper å beholde trøyen for en stund og å sykle bra. Jeg er ikke en sammenlagtkandidat lenger, så jeg går for etapper og andre klassifiseringer. Jeg tror det er flere muligheter for meg.

34-åringen sykler etter planen for Nippo også de to neste sesongene, samtidig som han studerer idrett på universitet i Verona. Etter planen skal han gå over i en rolle rundt laget etter endt kontrakt. Da vil han ha vært i 17 år, derav ti i Lampre-laget.

- Jeg er fornøyd med å være en del av Nippo-Vini Fantini. Hvis jeg hadde blitt der jeg var, ville jeg lagt opp. Nå har jeg to år foran meg til å ha det gøy og få noen resultater. Jeg føler at jeg fortsatt har noe å gi.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!