<b>GROVT HETSET:</b> Claudia Neumann har fått gjennomgå i sosiale medier etter at hun kommenterte i fotball-EM for herrer. Foto: ZDF / Peter Kneffel
GROVT HETSET: Claudia Neumann har fått gjennomgå i sosiale medier etter at hun kommenterte i fotball-EM for herrer. Foto: ZDF / Peter KneffelVis mer

EMs første kvinnelige kommentator blir hetset på det groveste: - Jeg er sjokkert

Claudia Neumann har kommentert to EM-kamper for tysk tv-kanal.

(Dagbladet): Claudia Neumann (52) ble den første kvinnelige kommentatoren i Tyskland under årets fotball-EM i Frankrike. Hun jobber for fjernsynskanalen ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) og kommenterte blant annet kampen mellom Italia og Sverige.

Det var det ikke alle som satte like stor pris på.

Noen klager på hennes «irriterende stemme», mens andre mener at kvinner ikke har noe å gjøre i kommentatorboksen under et fotballmesterskap for herrer. I tillegg blir Neumann møtt med diverse sexistiske kommentarer etter sin opptreden.

Neumann kommenterte første gang i turneringen kampen mellom Wales og Slovakia i gruppespillet, noe som blant annet resulterte i voldtekstrusler. Det førte til at TV-kanalens sportsavdeling ikke kunne tro det de leste.

- Jeg er sjokkert, sa talsmann Dieter Gruschwitz til nyhetsbyrået SID, gjengitt av Deutsche Welle.

I en melding på tv-kanalens Facebook-side ble det skrevet en stor mengde stygge kommentarer rettet mot Neumann, meldinger som seinere ble slettet.

«Dersom du ikke kan være objektiv i diskusjonen vil vi blokkere deg», advarte ZDF på Facebook, etter at flere krasse meldinger haglet inn.

En vits

Neumann, som har 17 års erfaring som sportsjournalist i ZDF, tar selv kritikken med knusende ro.

- Jeg står oppreist i vinden, og det er ingen fare for at jeg faller ned fra Eiffeltårnet, sier Neumann ifølge det tyske nyhetsbyrået SID, gjengitt av Die Welt.

Hun forteller at hun ikke leser det folk skriver om henne i sosiale medier, noe hun hadde bestemt seg for på forhånd - nettopp fordi hun visste at disse reaksjonene ville komme. Kolleger forteller henne også at hun ikke må la seg påvirke.

På spørsmål om hun syns det er trist at disse voldsomme reaksjonene var forventet, sier hun at det ikke er hennes jobb å uttale seg om det.

- Men hei, folkens, det handler om fotball! For en vits! De fleste var ikke en gang født da jeg begynte å utføre brassespark. Jeg vil ikke la de ødelegge min lidenskap og min jobb. Dette handler ikke om sult, elendighet eller menneskerettigheter, det er latterlig. De vet ikke at de presser på meg en rolle som martyr, og at det har motsatt effekt av det de ønsker, sier Neumann, som tidligere har kommentert kvinnefotball i VM og OL.

- Hvis det hjelper for å gjøre det lettere for noen unge kvinnelige kolleger - greit. Jeg kan takle det. Jeg har en tykk hud, sier hun videre.

ÆRLIG SVAR: Den tyske landslagsspilleren Lukas Podolskis svar på Joachim Löws trusegrafsing får pressekorpset til å bryte ut i latter. Video: Sport Consumer Ready / AP Vis mer

Får skryt

Det er også mange som skryter av Neumanns jobb i forbindelse med EM, og hun får mange støtteerklæringer etter de stygge tilbakemeldingene.

Tyske Die Zeit mener på sin side at ZDF bør gå kraftig til verks mot de som misliker kvinnelige kommentatorer.

«Det er ikke første gang at uhemmet kvinnehat blir ytret på sosiale medier. Er det en grunn til å ikke lenger hisse seg opp over det? Motspørsmålet lyder: Burde ikke drittkastingen mot Claudia Neumann gi anledning til å sette enda flere kvinner foran mikrofonen i årets EM - kanskje når Tyskland spiller? Eller i en semifinale?»

Konstituert sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor, blir overrasket når han får høre hvor omfattende hetsen av Neumann er.

- Det høres jo først og fremst fryktelig gammeldags ut at det er kjønnet som avgjør kompetansen på området. På de fleste andre områder vet vi at det ikke er kjønnet som avgjør. Dette overrasker meg at dette skjer i såpass stor skala i Tyskland, sier Sundvor til Dagbladet.

VISER HVORDAN DET GJØRES: EM er ikke bare bråk. Supportere fra ulike land samles også i Frankrikes gater for å feste sammen, og ta avstand fra volden som preget starten av mesterskapet. Video: Reuters / Storyful Vis mer

- Har NRK forberedt deres kvinnelige eksperter og journalister på tilsvarende problemstillinger?

- Jeg tør ikke si nøyaktig hva vi har gjort tidligere, siden jeg ble konstituert sportsredaktør nylig, men det er åpenbart positivt at både TV 2 og NRK har hatt gode programledere på fotballen, samt kvinnelige eks-spillere som kommentatorer og eksperter i studioet. Det gjør at vi får en god balanse og at vi når en større del av publikum. Kvinner kan snakke kvalifisert og meningsfylt om sport på lik linje med menn. Dette er et bevisst valg fra NRKs side og det gjør at vi har et godt produkt, sier han.

- Har kommet lenger

Sundvor kjenner til at kvinnelige fotballeksperter er blitt hetset tidligere, men ikke at det skal ha skjedd under årets EM.

- Jeg har ikke fått noen rapporter om liknende type hets under årets EM, men jeg tar forbehold om at det kan ha skjedd likevel. Vi har daglige møter der vi tar opp de viktigste sakene under EM, og så langt har vi heldigvis ikke hatt slike saker på lederbordet. Det høres ut som om Norge har kommet noen steg lenger enn Tyskland, sier han til Dagbladet.

Claudia Neumann skulle egentlig bare kommentere kamper i gruppespillet i EM, men nå har det blitt startet en underskriftskampanje for å få ZDF til å bruke henne som kommentator i finalen. Så langt har mer enn 17 000 mennesker skrevet under.

Kvinnehets i sporten er langt fra noe nytt fenomen. I fjor ga den svenske fotballeksperten Johanna Garå seg i protest etter netthets. Flere kvinnelige norske kommentatorer og programledere forteller her om sine opplevelser med kjønnshets.

BLE HETSET: NRKs fotballekspert Lise Klaverness. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
BLE HETSET: NRKs fotballekspert Lise Klaverness. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

«Få den dama vekk»

NRK-ekspert Lise Klaveness har hatt sin porsjon med hets i løpet av tida som fotballekspert på TV.

- I mitt tilfelle fikk jeg helt klart flest kjønnsbetingede kommentarer tidlig i TV-karrieren. Det var riktignok ikke twitter den gang jeg startet som fotballkommentator under direktesendinger. Men det kom tekstmeldinger som selvfølgelig gikk inn på meg, sa hun til Dagbladet i fjor .

Klaveness har fått meldinger som «få den dama vekk!» og «få kjerringa ut!» . I etterkant gikk hun runder med seg selv og forsøkte å avvæpne det i forkant av programmene. Hun forberedte seg på at slike situasjoner ville oppstå.

- Det skjedde oftere i begynnelsen. Det ble noen smeller. Men jeg bestemte meg på et tidspunkt for å møte angrepene med «dette klarer du Lise!».