VANT GULLBALLEN: Real Madrids midtbanespiller Luka Modric. Foto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / NTB Scanpix
VANT GULLBALLEN: Real Madrids midtbanespiller Luka Modric. Foto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / NTB ScanpixVis mer

Ballon d'Or

En æra er endelig over: Verken Messi eller Ronaldo til topps

Luka Modric vinner av den prestisjefylte prisen Gullballen.

PARIS/OSLO (Dagbladet): Regjerende vinner av Ballon d'Or (Gullballen) er Cristiano Ronaldo, som har vunnet prisen fire av de siste fem årene. De siste ti årene har enten Ronaldo eller Lionel Messi vunnet prisen (fem ganger hver).

Siste spiller som vant utenom duoen var brasilianske Kaká tilbake i 2007.

Men i år var det store forhåpninger om at vi ville få et nytt navn som vinner av Gullballen. For Real Madrids midtbanespiller Luka Modric (33) var storfavoritt til å vinne trofeet på prisgallaen i Paris i kveld.

Flere medier, deriblant spanske Marca Sky Italia, meldte tidlig at Modric ville vinne den prestisjefylte prisen. Det lenge før kåringen fant sted.

Litt over klokka 22 ble det bekreftet: Luka Modric er verdens beste fotballspiller.

- Det er en spesiell følelse. Jeg er stolt, ydmyk og kjempefornøyd. Det er vanskelig å beskrive, sier Modric fra scena i Paris.

Favorittene

Cristiano Ronaldo knep andreplassen, mens Antoine Griezmann ble nummer tre i kåringen. Ronaldo var forøvrig ikke tilstede i Paris.

Modric var på forhånd favoritt foran nettopp foran duoen, med Real Madrids Raphaël Varanne og PSGs Kylian Mbappé like bak.

Modric hadde en eventyrlig sesong for klubblaget Real Madrid, som vant Champions League. Han spilte også VM-finale med Kroatia i sommer og ble kåret til turneringens beste spiller.

Messi og Ronaldo markerte seg ikke noe særlig under mesterskapet. Portugal og Ronaldo ble slått ut av Uruguay i åttedelsfinalen, samtidig som Argentina og Messi røyk ut mot verdensmester Frankrike i samme runde.

Tidligere denne sesongen vant Modric kåringen av årets spiller i både verden (FIFA) og Europa (UEFA).

Tre finalister

Gullballen, som er den mest prestisjetunge individuelle prisen du kan vinne som fotballspiller, har blitt delt ut av France Football siden 1956 (mellom 2010 og 2015 var den slått sammen med FIFA World Player of the Year).

Vinneren kåres ved at utvalgte sportsjournalister stemmer fram den spilleren som har vært verdens beste det siste kalenderåret.

Det var 30 nominerte spillere i kategorien og seks av dem kommer fra Frankrike, som slo Kroatia i VM-finalen i Russland. Disse 30 ble til tre finalister, som så skulle bedømmes fra et panel med utvalgte sportsjournalister ut fra tre kriterier:

1. Individuelle prestasjoner gjennom året.

2. «Player Class» (talent og fair play).

3. En helhetlig vurdering av spillerens karriere.

Dette panelet bestemmer så hvilke spillere som blir nummer én, to og tre.

Nytt i år er det også at verdens beste spiller under 21 år skal få en egen gullball (Kopa). Vinneren ble PSG-angriper Kylian Mbappé (19).

Angriperen var blant annet med på å vinne VM med Frankrike i sommer.