Nils Arne Eggen om framgangen, godfotteorien, travløpet Prix d'Amerique og Champions League

- En ære å bli sammenliknet med en hest

Norsk travhest starter i verdens tøffeste løp søndag.

I PERLEHUMØR: Nils Arne Eggen mener det er moro og en ære å bli sammenliiknet med den norske hesten Looking Superbs deltakelse i verdens tøffeste travløp. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I PERLEHUMØR: Nils Arne Eggen mener det er moro og en ære å bli sammenliiknet med den norske hesten Looking Superbs deltakelse i verdens tøffeste travløp. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er bare en eneste resept som finnes for å kunne lykkes. Det er hardt arbeid sammen med kunnskap, sier Nils Arne Eggen.

- Det gjelder alt. Om det er med et fotballag eller med en travhest, fortsetter Eggen entusiastisk.

Den store fotballpersonligheten har alltid vært interessert i travhester.

- Alle fra Orkdal er interessert i hest. Jeg er medeier i travhester også. Faktisk har vi nettopp investert i en ny, gliser 79-åringen.

Han ser det som en stor ære at det trekkes paralleller mellom prestasjonene hans med Rosenborg i Champions League og travhesten Looking Superbs deltakelse i verdens hardeste travløp på søndag.

Perlehumør

- Det finnes ikke noe større travløp enn Prix d'Amerique. Det er en stor ære å bli sammenliknet med en hest. Og det er absolutt likhetstrekk mellom Champions League og verdens største travløp. Og en ting til. Vi er trøndere begge to, smiler Nils Arne Eggen.

DAGEN FØR: Kolbjørn Selmer, trener Jean-Michel Bazire, Looking Superb og Jomar Blekkan er en forventningsfull kvartett like før storløpet. Foto: Per Jørgensen
DAGEN FØR: Kolbjørn Selmer, trener Jean-Michel Bazire, Looking Superb og Jomar Blekkan er en forventningsfull kvartett like før storløpet. Foto: Per Jørgensen Vis mer

Den store fotballpersonligheten er i perlehumør, og han forteller om stadig framgang etter amputasjonene.

- Jeg er ikke så mobil ennå, men det går framover hele tida. Jeg må jo lære å gå på nytt og på en annen måte. Ja, nok om det. Dette skal ikke bli noen sjukehistorie. Det er mye mer givende å snakke om den artige sammenlikningen du kommer med, sier den tidligere stortreneren som måtte amputere begge føttene i løpet av kort tid.

Det er Per Jørgensen som nå arbeider med kommunikasjon i bedriften til eiendomsutvikler Kolbjørn Selmer, også disse to er for øvrig trøndere, som trekker sammenlikningen mellom storløpet Prix d'Amerique og Champions League i fotball.

Det er også Jomar Blekkan som plukket ut Looking Superb på en auksjon i Oslo og som trente hesten på Leangen i Trondheim før den reiste til Frankrike.

Kolbjørn Selmer og kona Ann Kristin Selmer eier Looking Superb.

- Travsporten er enorm i Frankrike. Og dette løpet er det største av alle. Her møtes verdens beste hester til kamp. Og en av disse er norsk. Det forsvarer sammenlikningen med hva Nils Arne Eggen og Rosenborg presterte i Champions League med blant annet åtte sluttspill på rad, sier Per Jørgensen.

JUBEL: Det ble mye å juble for, som i 2001 da Bent Skammelsrud scoret på straffespark mot Juventus. En kjent svart rygg i forgrunnen der. Foto: NTB Scanpix
JUBEL: Det ble mye å juble for, som i 2001 da Bent Skammelsrud scoret på straffespark mot Juventus. En kjent svart rygg i forgrunnen der. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han har bred erfaring med Champions League og kjenner Nils Arne Eggen svært godt etter flere år sammen på Lerkendal.

Besøkte Eggen

Rett før jul tok han med seg Kolbjørn Selmer i bilen og besøkte Eggen i hjemmet hans på Fannrem i Orkdal. En kort biltur på tre kvarter.

Prix d'Amerique

  • Omtales som verdens hardeste travløp.
  • Foregår på Vincennes i Paris.
  • Vinneren får 450 000 euro.
  • Det kommer 40 000 tilskuere.
  • Løpet TV-overføres til fire kontinenter og 36 land.
  • Det omsettes for 40 millioner euro denne dagen.
  • Omsetningen i dette ene løpet ligger på rundt seks millioner euro.
  • Løpet feirer 100-års jubileum.
  • Norsk deltaker er Looking Superb.
  • Ingen norsk hest har vunnet.

- Jeg ønsket å koble de to, fordi de har mye av den samme filosofien. Nils Arne i Rosenborg og Kolbjørn i sin bedrift. De har begge godfotteorien som sin filosofi, sier Jørgensen.

- Det dreier seg om følgende: Alt er mulig, inntil det motsatte er bevist, sier Nils Arne Eggen.

Kolbjørn Selmer er enig.

- Det gjelder å tøye grenser. Som å hoppe fra ti'ern uten at man vet om det er vann i bassenget. Bare at man håper at det er vann der, flirer eieren av Norges beste hest.

Han forteller om hvordan han tøyet grenser da han kjørte Offshore race. Kolbjørn Selmer gjorde det bra også der. I 2010 ble han verdensmester.

SPENT: Ann Kristin og Kolbjørn Selmer er spent foran søndagens storløp. Foto: Per Jørgensen
SPENT: Ann Kristin og Kolbjørn Selmer er spent foran søndagens storløp. Foto: Per Jørgensen Vis mer

Søndag kan 44-åringen være med på å skrive historie. Ingen norsk hest har vunnet Prix d'Amerique. Looking Superb kan bli den første.

- Det er filosofien til Nils Arne Eggen som ligger til grunn for hvordan jeg leder min bedrift. Det dreier seg om samhandling uten svake ledd. Ingen kjede er sterkere enn det svakeste leddet. Det dreier seg om å våge også, sier Kolbjørn Selmer om bedriften med 15 ansatte.

Han våget å ta spranget med å sende Looking Superb til Frankrike. Det var tegn til stagnasjon for hesten i Norge.

- Jeg ble anbefalt å forsøke ham i Frankrike på grunn av styrken hans. Da ville jeg undersøke og spørre om hvem som var den beste travtreneren.

SÅ NÆR: Looking Superb var svært nær ved å sjokkere i fjor. Her er hesten i midten mellom Readly Express (t.h.) og vinneren Belina Josselyn. Foto: Eirik Stenhaug / Ecuus Media
SÅ NÆR: Looking Superb var svært nær ved å sjokkere i fjor. Her er hesten i midten mellom Readly Express (t.h.) og vinneren Belina Josselyn. Foto: Eirik Stenhaug / Ecuus Media Vis mer

Alle svar pekte på Jean-Michel Bazire. Det var ikke gitt at hesten kunne få plass hos ham. Men han sa ja. Slik startet det hele, forteller Selmer.

Nesten-sjokk

I fjor var Looking Superb nær ved å sjokkere en hel travverden.

- Han tapte med 20 centimeter. Da skal jeg si det var adrenalin som pumpet, forteller mannen som er vant til adrenalinkick fra båtracene.

- Jeg er så glad for at Nils Arne Eggen hadde tid til å la meg besøke ham. Ikke er han bare usedvanlig kunnskapsrik. Han er usedvanlig hyggelig også, sier hesteieren.

Kaffekoppen

Selmer forteller om den viktigste kaffekoppen i livet hans.

- Vi stoppet på Klett og kjøpte wienerbrød på veien hjem til Eggen. Det ble et svært givende møte med en stor personlighet. Eggen bød på kaffe. Egentlig skulle vi bare være der en times tid. Det ble til en tre og en halv times filosofisk samtale. Det ble den mest verdifulle kaffekoppen jeg noensinne har tatt, sier Kolbjørn Selmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer