- En ære for meg at Lance sier dette

Armstrong og Contador har endelig felles mål.

ASTANA HAR ÉN SJEF: Nå er det ikke lenger noen tvil. Astana og Lance Armstrong skal kjøre for at Alberto Contador skal stå med gul trøye i Paris. Foto: AP
ASTANA HAR ÉN SJEF: Nå er det ikke lenger noen tvil. Astana og Lance Armstrong skal kjøre for at Alberto Contador skal stå med gul trøye i Paris. Foto: APVis mer

(Dagbladet.no) De første ukene av Tour de France har det vært mye snakk om den påståtte lederkonflikten i Astana. Lance Armstrong har selv bidratt til dette, siden han aldri har sagt rett ut at Alberto Contador er hele lagets kaptein - selv om spanjolen er utpekt til dette av teamsjef Johan Bruyneel.

Tour-legenden har sagt at mye kan skje og at løpsutviklingen vil kunne snu opp-ned på ting. Før Tour-start pekte han ut klatringen opp til Verbier som en svært avgjørende etappe.

Han fikk rett.

Vil jobbe for Contador
Det er mulig Armstrong håpet at det var han som skulle klatre raskest opp de sveitsiske fjellene og dermed bli mannen resten av Astana-laget måtte kjøre for. Slik gikk det uansett ikke.

5,6 kilometer før mål i går forsvant nemlig Alberto Contador ut av syne for Armstrong & co. Ingen maktet å følge etter da spanjolen tråkket til og viste muskler nesten bare en Tour de France-vinner har. Armstrong er ikke dummere enn at han nå skjønner at Astana har én kaptein - og at han er spansk.

NÅ ER HAN HJELPERYTTER: Lance Armstrong innrømmer nå at han vil sykle for Alberto Contador de neste dagene. Foto: AFP
NÅ ER HAN HJELPERYTTER: Lance Armstrong innrømmer nå at han vil sykle for Alberto Contador de neste dagene. Foto: AFP Vis mer

- Jeg skal gjøre mitt beste og være en solid lagkamerat, sier han ifølge AFP.

- Da Alberto stakk viste han at han er den beste rytteren, han viste at han er den beste klatreren. Du vet at når alle andre er helt på grensa av hva de tåler, og du kan rykke - at det er slik du vinner Tour de France, sier Lance.

Som selvfølgelig vet hva han snakker om. Han har sju triumfer i treukersrittet og vet bedre enn noen andre hva som kreves og når og hvor Touren avgjøres.

- Verbier var så tøft som jeg hadde regnet med. Alberto var helt super og viste styrke. Jeg gratulerer ham av hele mitt hjerte, skriver Lance på Twitter.

Stridsøksa er begravd
Det finnes ikke mange bilder av de to Astana-rytterne, hvor de smiler og holder rundt hverandre. De har innrømmet at forholdet dem imellom ikke er det beste, og de har delvis forklart dette med språklige utfordringer.

STERKEST I FOLKEHAVET: Da det gjensto 5,6 kilometer i går takket Alberto Contador for følget og rykket fra konkurrentene. Foto: AFP
STERKEST I FOLKEHAVET: Da det gjensto 5,6 kilometer i går takket Alberto Contador for følget og rykket fra konkurrentene. Foto: AFP Vis mer

Men antageligvis har det nok ligget en liten intern strid der også. Armstrong virket i hvert fall svært oppgitt da Contador sikret seg et internt forsprang på ham ved å bryte med Astana-taktikken. Spanjolen angrep i Andorra-fjellene for halvannen uke siden og tok 21 sekunder på Armstrong.

Nå virker Contador litt lettet over å få videreformidlet Armstrong-skrytet.

- Det er en ære for meg at han sier dette. Han er profesjonell. Nå må alle i laget jobbe for det samme målet, sier Contador.

Og det målet er i øyeblikket at Contador skal stå med den gule trøya i Paris på søndag. Spanjolen er ett minutt og 37 sekunder foran Armstrong - og trolig må det en Contador-sprekk eller et uhell til for at Armstrong skal kunne tukte ham.

- Vil prøve til vi dør
Sammenlagtkandidatene til de andre lagene kommer helt sikker til å prøve seg de neste dagene, men de står overfor en tøff jobb. Ikke bare har Contador et stort forsprang, men han har også et svært solid lag som nå trolig kommer til å framstå som en enda bedre enhet - om mulig.

Garmins Bradley Wiggins er 1,46 bak Contador, Astanas Andreas Klöden er 2,17 bak og Saxo Banks Andy Schleck er 2,26 bak.

- Vi kommer til å prøve til vi dør. Alberto var sterkest i går, han tok av som en rakett og vi klarte ikke ta ham igjen, sier Scheck ifølge Velo News.

Luxemburgeren var den eneste som hadde noe å svare med, men heller ikke han var i nærheten. Yngstebror Schleck klarte i hvert fall å stikke fra resten av gruppa og klatret i sammendraget. Det er Saxo Bank-sjef Bjarne Riis godt fornøyd med.

- Dette var et perfekt løp for oss, men han (Contador) var sterkest. Det var en god dag for oss, for Lance Armstrong tapte tid, som forventet, og Cadel Evans og Carlos Sastre tapte enda mer.