En arrogant stahet

Da Israel kom til Norge med COVID-19 ble NFF tvunget til retrett av Helsedirektoratet. Bedre seint enn smitte.

AVLYST: Landslagssjef Lars Lagerbäck t.h og mediesjef Svein Graff må vente til søndag på neste landskamp. Foto: Terje Pedersen / NTB
AVLYST: Landslagssjef Lars Lagerbäck t.h og mediesjef Svein Graff må vente til søndag på neste landskamp. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MED SMITTE I det israelske laget var det bare et tidsspørsmål før Norges Fotballforbund tok til fornuften. Synd det måtte ta så lang tid. Men kampen ble avlyst, og godt er det.

Det er i alle sammenhenger det viktigste.

EN FOTBALLKAMP OM lite vil alltid være en ubetydelig fotballkamp. Norge-Israel var en sånn match. En fotballkamp som i utgangspunktet ble framprovosert gjennom meningsløs og arrogant stahet midt i en global pandemi.

Med smittetallskurvene på vei mot himmelen lot NFF og mange med dem folk reise over grenser for å trene.

I en alvorlig syk verden er det ganske sykt å tenke på.

JEG KAN IKKE huske sist en landskamp på Ullevaal ble skjelt ut før den var spilt, men det var faktum rundt denne treningskampen. Hvorfor måtte den på død og liv presses igjennom? Hvorfor kunne ikke NFF – med smittetallene som verdens beste argument – høflig avslå UEFAs anmodning, bryte ut av flokken og rett og slett ta en for Europa?

Det var jo ikke sånn at det forelå et krav fra UEFA-hovedkvarteret Nyon, det var mest en anmodning om å leve opp til TV-forpliktelsene.

Så igjen, hvorfor?

SVARET ER TREDELT og handler om noen få potensielle rankingpoeng ved seier, en treners ønske om å prøve ut spillere han sjelden eller aldri bruker, og 6,5 millioner kroner. Det er det.

De to første argumentene ble tydelig uttalt, det tredje prøvde NFF etter hvert å ro tilbake.

Som om kampen, i tillegg til Lars Lagerbäcks sportslige ønsker, ikke handlet om penger.

MOTARGUMENTENE HANDLET OM det som har plaget verden siden 12. mars, pandemien som de facto har ødelagt året 2020, og som akkurat nå er i ferd med å bli verre enn noen gang. De ville ikke NFF høre på før de hadde smitten på døra

De ville for øvrig ingen nasjonale forbund i den internasjonale fotballfamilien høre på.

Med UEFA-protokollen som offisielt alibi tok man kritikken til etterretning.

Det har jo, slik NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt uttalte til VG, "vært minimalt med smitte under de ca. 500 landskampene som har vært arrangert av det europeiske fotballforbundet siden august".

DET ER RIKTIG det, at fotballen har klart å leve opp til de strenge smittevernreglene. Det Pål Bjerketvedt derimot ikke tok med i betraktningen er eksplosjonen av smitte den siste måneden. Han valgte heller å fortelle VG at Norges Fotballforbund i henhold til TV-avtalen har en forpliktelse til å spille det han tror er 40 kamper på fire år (VG).

Da sier jeg som Joe Biden -come on, man!

Som om generalsekretæren i NFF, i et forsøk på å fortelle at kampen ikke hadde noe med økonomi å gjøre, ikke vet hva TV-avtalen innebærer.

Som om den øverste administrative lederen i NFF – mannen som på fotballtinget har ansvaret for å gjennomgå økonomien i A/S Fotball-Norge – ikke har ett hundre prosent oversikt over en TV-avtale verd 260 millioner kroner over fire år.

FØR SAKEN BLE altfor betent sa NFF at økonomien spilte en rolle. Det er det inntrykket generalsekretæren de siste dagene har prøvd å moderere. Bjerketvedt har rett i at NFF ikke ville lidd noen nød uten de 6.5 millioner kronene kampen ville gitt i TV-inntekter, men det er ikke det den økonomiske siden av denne saken handler om.

Utgangspunktet var at alle monner drar.

I norsk fotball vil 6,5 millioner kroner alltid være mye penger.

KONSEKVENSEN AV DEN sene avlysning er nå at kampen vil koste NFF penger. Sånn blir det når man arrangerer seg til fant. Det handler om dårlig ledelse på Ullevaal stadion.

Det koster alltid penger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer