Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martine Ek Hagens marerittår

En av 2016s mest uheldige skijenter trodde hun endelig skulle få en opptur. Så gikk det galt igjen: - Veldig tungt

Martine Ek Hagens marerittår er ikke til å tro.

UHELDIG: Det er ingenting i veien med talentet til Martine Ek Hagen (25), men det siste året har omtrent alt gått imot henne. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
UHELDIG: Det er ingenting i veien med talentet til Martine Ek Hagen (25), men det siste året har omtrent alt gått imot henne. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marginer, flyt og tilfeldigheter kan være svært utslagsgivende i toppidretten. For Martin Ek Hagen (25) har alle disse faktorene gått imot henne i 2016 - et år med en endeløs og nesten uforståelig rekke av uheldige hendelser.

Marerittåret kan oppsummeres i fem store nedturer:

1. Det startet i vinter. Ek Hagen slet med sykdom og fikk ikke ut sitt potensial. Derfor ble hun vraket fra elitelandslaget da Norges Skiforbund valgte å kutte antall landslagsplasser i vår. Plutselig fikk hun ikke lenger være med på samlinger med sine beste treningsvenninner. Aller verst var det å ikke få reise sammen med tremenningen og bestevenninna Heidi Weng.

2. Da elite- og rekruttlandslaget, som Ek Hagen nå er en del av, skulle møtes på samling i august, hadde hun gledet seg lenge. Men hun fikk dessverre en ny nedtur, da hun falt, fikk skulderen ut av ledd og ble fraktet med ambulanse vekk fra Blinkfestivalen i Sandnes. Hun mistet dermed treningssamlingen som var viktig med tanke på det som ventet til vinteren.

3. Dermed ble hun også satt tilbake rent treningsmessig og måtte trene alternativt i en god periode. Så gikk det galt igjen. I september satt hun seg fast i en myr på løpetur i skogen i Lillehammer. Myrdramaet var svært dramatisk og endte med at redningsmannskapet måtte dra henne ut av myra.

4. Ek Hagen reiste seg igjen og hadde en god treningshøst. Da hun skulle vise fram den gode formen, fikk hun imidlertid en ryggskade før åpningsrennene på Beitostølen. 25-åringen reiste likevel til Beito, litt etter de andre jentene, og prøvde seg i ett av rennene. Men ryggproblemene ble forverret.

5. I desember har hun imidlertid tatt gradvise steg på vei mot godt, gammelt slag. I norgescuprennene på Lygna vant hun begge rennene suverent og ble tatt ut til Tour de Ski. Men på den første renndagen våknet hun opp med sår hals og forkjølelse. Dermed måtte hun bryte allerede før første etappe.

Marerittet ble virkelig

Hjemme fra sofaen, med Tour de Ski på TV-skjermen og en ambivalent følelse innvendig, sier Ek Hagen:

- Da det endelig gikk min vei og jeg endelig hadde litt flyt og kom meg til Tour de Ski, ble jeg syk på dag 1. Det var sår hals og forkjølelse. Man tenker sitt etter et år hvor det har vært så mye. Det er typisk. Det har vært skulder ut av ledd, ryggplager og sykdom, forteller Ek Hagen til Dagbladet.

- Ryggen slo seg vrang først før rennene på Beitostølen og deretter under Beitostølen. Det er veldig frustrerende. Det er vanskelig å trene da. Men de siste tre ukene har det blitt bra igjen, og jeg klarte akkurat å komme meg med til Tour de Ski. Men så kom uflaksen tilbake.

- Hva gjør så mye motgang med deg?

- Man blir veldig defensiv og tenker at man bare må komme seg hjem. Akkurat nå er jeg ikke veldig positiv. Jeg har ikke fått trent ennå og frykter at også skandinavisk cup i Lahti ryker.

- Har ballet på seg

25-åringen fra Ytre Enebakk tror ikke det er bare tilfeldigheter som ligger bak rekken av hennes mange uhell og skader.

- Det er fort sånn at når man skynder seg, så øker sjansene for at man går på en ny smell. Jeg har ikke hatt kontinuitet i treningsarbeidet, og det skal ikke så mye til før jeg føler at treningsgrunnlaget ikke er helt på topp, selv om jeg har følt meg sterk i de gode periodene.

2016 har vært et år med veldig mye motgang.

- Jeg hadde en bra treningsvår og -sommer, men etter fallet og bruddet i Sandnes, har det bare ballet på seg. Det er litt uflaks, men ting henger også sammen. Jeg måtte trene alternativ grunnet skulderskaden, noe som kan ha gitt en feilbelastning som har forårsaket ryggskaden.

- Det er tungt når man alltid havner på etterskudd. Hvis det blir like mange nedturer i 2017, blir det tøft.

- Veldig uheldig med timingen

Ek Hagens uhell har kommet på verst mulige tidspunkt.

- Jeg har vært veldig uheldig med timingen i år og mistet viktige treningsleirer og renn. Spesielt Tour de Ski er kjipt. Det er veldig mye skøyting i år og et program som hadde passet meg bra. Det kribler virkelig i beina når jeg ser på, og jeg tenker på hvordan jeg kunne ha gjort det. Det er veldig kjedelig å sitte hjemme.

- Hvordan skal du slå tilbake?

- Jeg må prøve å tenke positivt, gå fort i Norgescupen og i NM. Det blir vanskelig å kvalifisere seg til VM i Lahti nå, når så mange av de andre jentene har levert gode resultater over tid. Jeg må virkelig overbevise om jeg skal komme meg til VM.

- Samtidig føler jeg at jeg har tilllit i Norges Skiforbund. Jeg ble jo tatt ut til Tour de Ski selv om jeg ikke har konkurrert så mye, men vist stigende form. Det gir meg en trygghet på at jeg får sjansen om jeg er god nok, sier Ek Hagen.

Johaug gir nytt perspektiv

Selv om rekken av uheldige hendelser har vært usannsynlig mange for langrennsesset, kunne det ha vært verre. Fjorårets landslagsvenninne Therese Johaug er beviset på det.

- Det setter ting i perspektiv. Det kunne ha vært verre. Det er bare en forkjølelse denne gang. Det kommer flere muligheter denne vinteren. Og om jeg ikke skulle komme i toppslag denne sesongen, kommer det en ny sesong.

- Hvordan er det å sitte hjemme og se Tour de Ski?

- Jeg ser Tour de Ski med litt blandede følelser. Jeg skulle gjerne vært med, men det er spennende å se på, sier Ek Hagen, som tror tremenningen Heidi Weng vinner.

- Hun snakker seg hele tiden ned, men det verste er at hun mener det og ikke føler seg topp. Heidi kjenner at toppformen ikke er der. Hun holder igjen litt bevisst for å klinke maks til i Lahti. Men i blant glemmer hun nok at hun ikke er i toppform og blir litt pessimistisk. Da er det fort gjort at hun svartmaler situasjonen. Men Heidi har mye å gå på, mener hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!