Nils Arne Eggen hedres med statue

- En av de beste trenerne i Europa gjennom tidene

Nils Arne Eggen får unison hyllest av RBK-leiren før avdukingen av statuen hans utenfor Lerkendal.

HYLLEST: Nils Arne Eggen tok 14 seriegull som Rosenborg-trener. Her i Orkla-jakke i 2014, hvor han ga seg som trener i 2016. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HYLLEST: Nils Arne Eggen tok 14 seriegull som Rosenborg-trener. Her i Orkla-jakke i 2014, hvor han ga seg som trener i 2016. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
  • RBK - VIF, søndag klokka 20.00.

TRONDHEIM (Dagbladet): - Det er en nødvendighet hvis man skal ta vare på historien, noe som er viktig for RBK. Da er det i hvert fall én ting som må på plass, og det er Nils Arne Eggen på en statue, sier Stig Inge Bjørnebye til Dagbladet.

Søndag klokka 20 barker Rosenborg og Vålerenga sammen på Lerkendal, men før det skal Nils Arne Eggen (77) hylles. To timer før kampen ble nemlig statuen av RBK-legenden avduket på Nils Arnes plass utenfor stadion.

Rosenborg-spillerne håper at de kan krone hyllesten av trenerlegenden med en seier mot Vålerenga, som Eggen tok seriegull med i 1965.

- Vi håper at det kommer fullt hus for å hylle den største legenden i klubben og han som har gjort mest for Rosenborg gjennom historien, sier RBK-veteran Tore Reginiussen til Dagbladet.

- Mange gode prater

Reginiussen kom til Rosenborg to år etter at Nils Arne Eggen forlot klubben, men 77-åringen har likevel betydd mye for finnmarkingen.

- Jeg har hatt han som mentor, hvis du kan si det. Han har vært mye innom og vi har hatt mange gode prater. Han kan utrolig mye fotball og fanger opp noen detaljer i spillet som er imponerende. Jeg setter veldig stor pris på at han har vært der, sier Reginiussen.

Pål André Helland og Gjermund Åsen er de eneste nåværende RBK-spillerne som har hatt Eggen som trener.

- Det er jeg veldig takknemlig for at jeg fikk oppleve. Du håper bare at du klarer å hedre han på en måte han fortjener. Forhåpentligvis gir det litt ekstra energi under kampen, sier Helland til Dagbladet.

Saken fortsetter under videoen.

LERKENDAL: En lettet Pål André Helland brukte en bordellmetafor til å advare lagkamerater om å ikke ta av etter seieren. Video: Kristoffer Løkås, Dagbladet TV Vis mer

- En fantastisk fyr

Trønderen fikk bare én kamp under Eggen i 2010, men har mange gode minner fra treningene med 77-åringen.

- Han skjelte deg ut, men så kom han og la armen rundt deg etterpå og sa at han var glad i deg. Nils var fantastisk. Flink til å få fram poenget sitt og hva han vil ha. Veldig intellektuell og ganske fin humor på han også, sier Helland.

Eggen har strødd om seg med legendariske sitater både i og utenfor garderoben, og han er også glad i dikt, noe som endte i utgivelsen av «Dikt i garderoben».

- Han vet mye om mangt, så sitter han jo med fasiten på det meste også. Det er vanskelig å diskutere med han. Nils er en fantastisk fyr. For meg som har vokst opp som Rosenborg-supporter, har jeg alt å takke han for, sier Helland.

Det er mange historier om den norske trenerlegenden. Helland sliter med å trekke fram bare én, og det er ikke alle som egner seg på trykk, humrer trønderen.

- Jeg husker selvfølgelig det alle husker og som man har sett på YouTube en del ganger - at han står på trening og skjeller ut folk. Historier der han ber folk lande kjappere etter hodedueller. Han er helt fantastisk, sier Helland.

- Klok mann

Stig Inge Bjørnebye, som spilte under Eggen i 1992 og 1994, klarer heller ikke å trekke fram en bestemt historie.

- Jeg har altfor mange. Det er vanskelig å skille. Jeg har hatt han som både trener og spiller. Jeg har også veldig gode minner med han som er ferske. Han er en god fyr å kunne ringe til og snakke med. Han vil oss godt og er en spesielt klok mann.

Bjørnebye har vært sportslig leder i Rosenborg siden 2015, og hedmarkingen får stadig råd av 77-åringen.

- Han er en ressurs fortsatt, men vi må ikke slite han ut heller. Han er veldig på tilbudssiden. Han er tilgjengelig for oss hele tida og vil oss vel. Jeg føler alltid at vi har fått et eller annet av han. Energi, faglig påfyll eller gode refleksjoner. Det beste minnet jeg har fra Nils Arne Eggen, er Nils Arne Eggen.

Saken fortsetter under videoen.

RBK-KRISE: Rosenborg står bokført med én seier etter åtte serierunder. Daglig leder i RBK, Tove Moe Dyrhaug, mener Horneland ikke er problemet. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Stor inspirasjonskilde

Eirik Horneland har ikke vært trener for Rosenborg i lang tid, men har naturligvis også hatt sine samtaler med Eggen.

- For alle som driver med fotball i Norge, har han vært en stor inspirasjonskilde. Han er en av de beste trenerne i Europa gjennom tidene. Han har skapt noe som er helt unikt og har gjort det på sin egen måte på feltet og i lederskapet, sier Horneland.

- Vi har veldig lyst til å krone kampen med en bra prestasjon. En prestasjon som står for litt av det Eggen står for. Bra fart i angrepsspillet, i lengderetning, mye målsjanser og mål. Det hadde vært utrolig gøy, legger haugesunderen til.

- Går i veggene

Alexander Søderlund, også fra Haugesund, sier at Eggen fortjener all hyllesten han kan få.

- Han er nok vant til det. Jeg vet ikke hvor stort det er for han, men han er jo den som har betydd mest for Rosenborg gjennom tidene. Han skal bli hyllet på best mulig måte, men det kommer han alltid til å bli, sier spissen til Dagbladet.

Søderlund har ikke spilt under Eggen, men har naturligvis møtt han flere ganger på klubbhuset, Brakka.

- Jeg har snakket med han mange ganger, og han går i veggene her inne. Alle som kommer til Rosenborg i framtida kommer til å høre om Eggen, sier Søderlund

Søderlund scoret nylig fem mål i en treningskamp mot Kolstad, men tviler på at det skjer igjen mot Vålerenga.

- Det tror jeg er å be om mye, men det viktigste er å vinne kampen, så får jeg håpe at jeg kan bidra til det gjennom mål eller målgivende. Det får vi se på. Seier mot Vålerenga hadde smakt godt.