KJENT MARK: Alejandro Valverde vant opp mot Callada de la Gallina i 2012. Den etappen kan ikke sammenliknes med det rytterne møter onsdag, mener sjefen hans. FOTO: Tim de Waele/TDWSPORT.COM
KJENT MARK: Alejandro Valverde vant opp mot Callada de la Gallina i 2012. Den etappen kan ikke sammenliknes med det rytterne møter onsdag, mener sjefen hans. FOTO: Tim de Waele/TDWSPORT.COMVis mer

- En av de mest brutale etappene jeg har sett

Seks fjell, 5 200 høydemeter - og ingen hvile.

(procycling.no): Andorra er Europas sjette minste nasjon, og rommer ikke mer enn 468 kvadratkilometer.

Likevel har arrangøren av vueltaen klart å mane fram en blytung etappesløyfe over 138 kilometer.

Og bare for å ta det først som sist: Det hjelper ikke rytterne at onsdagens kraftprøve kun er 13,8 mil lang.

Rett til fjells fra start Movistars gerente (manager), Eusebio Unzue, har stelt med diverse sykkellag siden starten av 1980-tallet.

Han har allerede stemplet etappen som «tidenes hardeste i Andorra» og årets utgave av vueltaen som «tidenes tøffeste».

Etappen starter i landets hovedstad og avsluttes på toppen av Els Cortals d´Encam. Veien dit er både hasardiøs og utmattende.

Fra start av bærer det 10 kilometer rett opp til toppen av førstekategorien Collada de Beixalis. Partier opp mot 14,2 prosent venter på småstive lunsjlegger.

Og det blir ikke bedre.

Coll de Ordino og Coll de la Rabassa er de to neste hinderne. To nye førstekategorier. Den første er ingen stor utfordring og innbyr til jevn, monotom sykling.

Den andre er hakket lengre og inneholder partier 12 prosent i starten.
 
- Tøffere enn giroen og touren Det utrolige er at man bare er omtrent halvveis (72 av 138 kilometer) på toppen av dagens tredje, av totalt seks, kategoriserte stigninger.

I sum klatrer rytterne 5 200 høydemeter i løpet av en blytung arbeidsdag.

- Det er langt mer enn man vanligvis bryner seg mot i Alpene eller Pyreneene, under giroen eller touren. Det er sjelden de tillater seg etapper over 4 500 høydemeter, påpeker Unzue overfor cyclingnews.com.

- Men etappens lengde, kun 138 kilometer, vil gjøre dette skikkelig hardt. Det er ingen tid til å hente seg inn på mellom klatringene. Det finnes ikke flate partier, det går enten opp eller ned — hele dagen. 65 til 70 kilometer med klatring er så hardt at det kan avgjøre sammendraget i vueltaen, legger han til.

Det hjelper ikke at det er meldt regnvær i området, onsdag.

Favorittene lurer på hverandre Også plasseringen av etappen er interessant.

Vanligvis vinner man de mest brutale etappene mot slutten av rittene. Da er en del ryttere utslitt allerede, mens sammenlagtkanonene gjerne har begynt å komme i siget for alvor.

På vueltaens ellevte dag skal du ha timet det hele ganske godt, om du er i strålende form allerede da — og holder progresjonen rittet ut.

- Det er en helt ekstrem etappe, og den kommer unormalt tidlig til å være en kongeetappe. Dessuten kommer den rett etter en hviledag. Vi så hvor avgjørende det ble under årets Tour de France, sier procycling.no-blogger Jonas Lindstrøm.

Da benyttet Chris Froome sjansen opp mot La Pierre-Saint-Martin og tok over minuttet på Nairo Quintana. I Paris var seiermarginen 1 minutt og 12 sekunder.

Har fått låne rampelyset Inntil nå har ikke sammenlagtkanonene gjort mye ut av seg i sammendraget. I deres fravær har både Tom Domulin og Esteban Chavez fått sole seg i den røde ledertrøya.

- Jeg er ingen fysiolog, men jeg vil kanskje ikke tro at tokilometers bakker med stigning opp mot 20 prosent, er best egnet for de som kjørte seg helt ned under touren, kommenterer Lindstrøm.

Inne på topp 10-lista sammenlagt ligger likevel Chris Froome, Alejandro Valverde, Fabio Aru og Nairo Quintana fortsatt og lurer.

Helt sikkert er det at de sitter og venter etappen i Andorra.

- Jeg forventer et oppgjør mellom Froome og Quintana mot slutten. Men det er også et annet interessant moment: Om du skal være med i kampen om klatretrøya, er du nødt til å være først over noen fjell på denne etappen. Det betyr at noen sterke klatrere, som likevel er hakket under de største favorittene, vil være gira på å komme seg i brudd på denne etappen. Likevel tviler jeg på om det holder hele veien inn. Det er kun 13 mil og full kjør hele veien. Det er nesten ikke snakk om taktikk på slike etapper, man må bare gi jernet, sier Lindstrøm.

Fra 13 til 18 prosent Ni mil unna hovedstaden Andorra la Vella, har rytterne kommet til forten av Collada de la Gallina.

Toppen ruver 1850 meter over havet, og er den første categori especial (kan sammenliknet med Hors Categorie fra Tour de France, altså de tøffeste stigningene) i årets ritt.

Feltet ble dirigert over her i både 2012 (Alejandro Valverde vant etappen) og 2013 (Daniele Ratto), men ingen av gangene tok man seg opp til 1910 meter, slik man skal onsdag.

Arrangørens etappeprofiler bærer bud om passasjer på 13 prosent, mens andre kilder opererer med hele 18 prosent på det mest utfordrende.

Etter denne strabasen blir annenkategorien før Els Cortals d´Encam kun en formalitet.

Dagens siste stigning er 15 kilometer med 6,8 prosent i snitt.

Så mål, mat og drikke - ny mann i ledertrøya og forhåpentligvis nok hvile til etappen dagen etter.

PS! Vueltaen sendes direkte på Eurosport og på TV 2 Sumo/TV 2 Sportskanalen.

STOLER PÅ DISSE GUTTENE: Eusebio Unzue styrer et av sykkelsportens aller sterkeste lag. Her er han sammen med Alejandro Valverde og Nairo Quintana. EFE/Jesus Diges
STOLER PÅ DISSE GUTTENE: Eusebio Unzue styrer et av sykkelsportens aller sterkeste lag. Her er han sammen med Alejandro Valverde og Nairo Quintana. EFE/Jesus Diges Vis mer