- En av de største prestasjonene i norsk sjakkhistorie

Urkedal slo Ukrainas superstjerne

NORSK SENSASJON: Frode Urkedal vant overraskende mot ukrainske Vasilij Ivantsjuk. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.
NORSK SENSASJON: Frode Urkedal vant overraskende mot ukrainske Vasilij Ivantsjuk. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.Vis mer

TROMSØ (Dagbladet): Norges annenlag møtte i dag forhåndsfavorittene Ukraina. I utgangspunktet en svært tøff kamp, men regjerende norgesmester Frode Urkedal (21) sto for en sensasjon ved å vinne mot superstjerna Vasilij Ivantsjuk.

- Det er stort. Jeg er fornøyd med å vinne mot Ivantsjuk. Det var veldig interessant. Jeg ble overrasket i åpningen. Han spilte veldig kreativt, men jeg overrasket han nok litt jeg også, sier Urkedal til Dagbladet.

Historisk 21-åringen forteller dette om inngangen til partiet:

- Jeg skulle bare spille sjakk. Jeg hadde egentlig en del forberedelser på gang, men da de ikke gikk inn, bestemte jeg meg bare for å spille solid og prøve ut nye idéer.

- Om jeg tapte, var ikke det så farlig. Jeg hadde jo ikke noe press på meg, sier Urkedal.

NRK-ekspert Torstein Bae hyllet nordmannens prestasjon.

- En av de største prestasjonene i norsk sjakkhistorie, slår Bae fast.

Mulig gjennombrudd Også dagens reserve på Norges førstelag, Jon Ludvig Hammer, skryter hemningsløst.

- Ivantsjuk har vært i verdenseliten i 20 år. Ukraina er rangert som nummer to, og Ivantsjuk er deres nummer en. Det står stor respekt av det Frode har gjort i dag. Han er en god spiller, men har ikke fått realisert potensialet sitt. Kanskje dette er turneringen hvor han får gjort det, sier Hammer til Dagbladet.

Urkedal er rangert som Norges sjette beste spiller av det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), og som nummer 915 i verden.

Ivantsjuk er imidlertid rangert som Ukrainas beste spiller, og som nummer 19 i verden.