-  En av Norges beste idrettsmenn

OL-medaljer vinner han aldri. OL-finale i Aten er tvilsomt. Men Marius Bakken får enormt med skryt av utholdenhetsguru Johan Kaggestad.

ATEN (Dagbladet): 26-åringen fra Sandefjord har hatt en strålende sesong. Foreløpig høydepunkt kom i Roma 2. juli da han perset med tida 13.06,39. I kveld løper Bakken om en plass i 5000-meter-finalen i OL.

-  Det er vanskelig å sammenlikne fra idrett til idrett. Men løping er en enkel idrett å drive med. Og noe alle gjør. Over hele verden. Nå er Marius Bakken nr. 1 i Europa. Det er det samme som de beste norske langrennsløperne. Så jeg vil si at han uansett er en av Norges beste idrettsmenn, sier Olympiatoppens fagkonsulent for lange løp, og TV 2s OL-ekspert, Johan Kaggestad til Dagbladet.

Hardkjør

Marius Bakken sjøl er klar over at en finaleplass ikke er like TV-sexy som et OL-gull i hvilken som helst idrett.

-  Oppmerksomheten er ikke så viktig. Jeg løper for å prestere, og klarer jeg det, er det 10 000 ganger mer tilfredsstillende, sier Marius Bakken.

Han kom rett til Aten fra noen rolige dager på ferieøya Lesvos. Før det trente han knallhardt i to uker i høyden i St. Moritz.

-  Jeg har strukket strikken langt nå. Men en må være dristig. 13.06-formen vil være for dårlig i OL. En må være i form til å løpe rundt 13 blank, mener Bakken.

Rotterace

I cirka 30 graders varme skal 36 løpere kjempe om 15 plasser i fredagens finale. Og det vil bli et race verden knapt har sett makan til. Hele 10 mann har personlig rekord på under 13 minutter. Og det hele ledes av den nye løperkongen Kenenisa Bekele, som satte v-rekord for tre måneder siden. Bakken sjøl tror på lureløp og at en tid på 13.20-13.25 kan holde. Og han er bankers på hvor høyt en finaleplass henger.

-  Det har aldri vært så høyt nivå på noen 5000-meter. Det kan ikke sammenliknes med noe annet jeg har gjort. Det er så tøft at 20- 25 mann kan komme til finalen, tror Bakken.

Gamlesjefen til løperdronningene Ingrid Kristiansen og Grete Waitz blir profesjonelt engasjert når han ramser opp alle verdens dyktige 5000-meter-løpere.

-  Feltet er helt vanvittig. Men jeg tror Marius kan ha en reell sjanse til å nå finalen, konkluderer Johan Kaggestad.

 De første fem i hvert av de to heatene går til lørdagens finale. Pluss de fem raskeste av taperne.

OPPOVERBAKKEN: Marius Bakken har den 18. beste tiden av utøverne som skal prøve å kvalifisere seg til 5000 meter-finalen i OL.