«En avslutter av europeisk toppklasse»

G18-landslaget kan gi Norge en ny gullalder.

(Dagbladet.no): Lars Bohinen, Henning Berg, Stig Inge Bjørnebye, Øyvind Leonardsen og Tore Pedersen var alle en del av «den gylne 69-generasjonen».

At så mange fra ett og samme aldersbestemte landslag tok steget opp og ble bærebjelker på A-landslaget var uvanlig - og under Egil «Drillo» Olsens ledelse var de sentrale i den voldsomme norske fotballoppturen på 90-tallet.

Nå kan en ny, gylden generasjon være på vei opp og fram.

Forrige uke cruiset G18-landslag seg gjennom første EM-kvalikrunde i Georgia, blant annet etter en råsterk 3-1-seier mot Nederland.

Og det gjorde de uten viktige brikker som Håvard Nordtveit, Fredrik Gulsvik, Mohammed Fellah og Kim André Madsen.

Tre gode kull

Da toppfotballsjef Per-Mathis Høgmo var på Lerkendal på onsdag, hevdet han at denne årgangen har spillere som er tett opp mot topp fem i Europa.

Landslagssjef for Norges G18- og G19-landslag, Tor Ole Skullerud, er ikke i tvil om at norsk fotball har mye godt i vente.

«En avslutter av europeisk toppklasse»

- Den dagen vi har alle spillerne tilgjengelig på G18-landslaget, blir det et veldig godt lag. Man kommer heller ikke utenom G19, som tapte kvaliken mot et spansk lag som senere vant EM-sluttspillet. Samtidig mener Øyvind Nilsen, som har G17-landslaget, at de kanskje er et enda mer spennende kull. Vi har tre kull med masse gode fotballspillere, fastslår Skullerud overfor Dagbladet.no.

Han ledet G19-gutta til 2-0 over Latvia, 1-0 over Georgia og 3-1 over Nederland denne måneden.

Og selv om resultatet mot nederlenderne er imponerende, mener Skullerud at seieren over Georgia kanskje var enda sterkere.

- Forrige onsdag tapte Skottlands A-landslag 0-2 borte mot Georgia i EM-kvaliken. Vi satt og så kampen på TV. Fire dager seinere spilte begge målscorerne fra den kampen mot oss, og til sammen tre A-landslagsspillere var i aksjon for dem. Det var et veldig fokus på at vi slo Nederland, men Georgia var minst like gode, sier Skullerud.

- Men seieren mot Nederland blir kanskje lagt merke til i ditt miljø?

- Det var veldig hyggelig, det er ikke så ofte Norge slår de store nasjonene i Europa. Derfor er det resultatet om ikke en milepæl, så i hvert fall et viktig resultat for oss. Det gir oss troa på at vi kan hamle opp med de fleste, sier han.

Nåløyet er trangt

De siste månedene har også G18-gutta knust Danmark 5-0 på bortebane i en privatkamp, slått Tyrkia 2-1 på Notodden, og nå tok de altså nok en stor skalp.

EKSEPSJONELL AVSLUTTER: Landslagssjef Tor Ole Skullerud synes det er morsomt å se Aram Khalili briljere på avslutningstrening. Start-spissen scoret to mål for Norge i turneringen i Georgia. Foto: ERIK BERGLUND/DAGBLADET
EKSEPSJONELL AVSLUTTER: Landslagssjef Tor Ole Skullerud synes det er morsomt å se Aram Khalili briljere på avslutningstrening. Start-spissen scoret to mål for Norge i turneringen i Georgia. Foto: ERIK BERGLUND/DAGBLADET Vis mer

- Vi spiller mange privatkamper, men når det blir alvor og vi slår Nederland vekker det litt oppsikt. Vi blir tatt veldig på alvor i Europa med sånne resultater, sier han.

De tre seirene i Georgia gjorde at Norge vant gruppa si, og blir toppseedet foran andre kvalifiseringsrunde. Nåløyet for å komme seg til sluttspill er trangt - for i neste runde vil Norge sannsynligvis møte en annen gruppevinner, samt to toerlag.

Med andre ord bør Åge Hareide ha en lettere jobb med å føre Norge til neste års EM.

- Det ser lyst ut, men i neste runde møter vi tre gode lag hvor bare ett lag går til sluttspillet. Vi er helt avhengig av å være heldig med trekningen. Jeg sier ikke at vi ikke kan slå hvem som helst, men det er tøft å møte lag som Frankrike, Italia, Spania og England. Men det er lov å være optimist.

- Hvorfor er nåløyet så trangt?

- I EM-sluttspill for U17 og U19 er det sju lag som kvalifiserer seg, i tillegg til arrangørnasjonen. Men vi har klart å komme oss dit med jevne mellomrom, tre ganger de siste 10 åra, sier Skullerud.

Fortjener mer oppmerksomhet

Han er lei av folk som kritiserer talentutviklingen i Norge, for G18-sjefen mener det er mange som ikke følger med i timen.

- Folk må få opp øynene for hva som skjer i spillerutviklingen her til lands. Det er alt for mange synsete utsagn om hvor vi står. Men ser man for eksempel på 88-laget som spilte mellomspill i Spania i mai, har spilletid i 1. divisjon og Tippeligaen aldri vært høyere, sier Skullerud.

Som også kommer med et lite stikk til media.

- For guttas skyld kunne jeg ønske meg at norsk media var mer opptatt av hva som skjer på de yngre landslagene, vanligvis står det bare en resultatnotis nederst på børsen, sier han.

<B>ENDA EN FLO:</B> Per Egil Flo er kaptein på G18-landslaget, og er en venstreback med offensiv legning.
<B>I RANGERS:</B> Her poserer Thomas Kind Bendiksen sammen med Ole Gunnar Solskjær på et bilde tatt i 2003. I dag spiller han i Rangers, og betegnes som en svært spennende spiller.
<B>BLE OMSKOLERT:</B> Peter Orry Larsen er egentlig midtbanespiller, men vikarierte som midtstopper i Georgia med stor suksess.
<B>STORE FERDIGHETER</B> Martin Elvestad fra Fredrikstad.
<B>KOMMENDE A-LANDSLAGSMÅLVAKT?:</B> Lars Stubhaug reddet straffe mot Nederland.
<B>SELVSKREVEN:</B> Håvard Nordtveit er selvskreven på G18-landslaget, men var ikke med til Georgia på grunn av skade.
<B>SKADET:</B> Mohammed Fellah er ikke fullt restituert etter beinbrudd.