Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En ball for målfest

Åtte mål på to åpningskamper. Har Adidas funnet den perfekte VM-ballen?

DET MESTE har stått på spill for VM-arrangøren Tyskland før dette mesterskapet. Det tidligere så seierstrygge fotballandslaget har ikke lignet seg selv på mange år og det tyske industriunderet har ikke virket så vidunderlig lenger.

Begge deler ble tilsynelatende fikset på en eneste kveld.

Først stormet hjemmelaget fram til den seieren som gir trygghet til å vinne pulja, og så overbeviste den tyskproduserte VM-ballen.

Til sammen betyr det mye moro for oss alle.

ET GODT hjemmelag løfter alltid et mesterskap. Sist var det Sør-Korea og Japan i den delte turneringen i 2 002, og nå gjelder det et ungt tysk mannskap som mer enn noe annet lag trengte rask suksess for å prestere langt over evne.

For bedre er neppe tyskerne ennå enn at det er akkurat det som må til om Jurgen Klinsmann skal føre laget helt til topps.

DA ER den tyske VM-ballen nærmere den store suksessen.

Foreløpig har spillet rundt den vært ganske så rituelt. Hver gang spillerne tester en ny ball foran et mesterskap klager keeperne på at den skrur for rart og spissene på at den føles uvant å skyte med.

LANGSKUDD: Edison Mendez skyter mot den polske muren i fotball-VM. Foto: EPA/SCANPIX
LANGSKUDD: Edison Mendez skyter mot den polske muren i fotball-VM. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Det er ikke akkurat sånn det er ment:

** Ja; keeperne skal bli lurt. Det er slik det blir flere mål og glade TV-seere.

** Nei; spissene skal føle seg gode. For det gir enda flere scoringer og enda gladere TV-seere.

Og akkurat slik ser det ut etter den første VM-kvelden.

TO KAMPER er et lusent grunnlag for statistikk, men bak de åtte målene var det noen lovende tegn.

De to tyske langskuddene for eksempel; Philip Lahms skru opp i vinkelen og Torstens Frings knalltreff fra 25 meter som flasset malingen av tverrliggeren.

Den nye ballen var god over kortere distanser også.

Equadors 1 - 0 mål var et staseksempel på en følsom matchball.

En ball for målfest

TIL VANLIG blir det ikke så stort fart i en stuss etter innkast som det Augustin Dalgado fikk til i trekket før scoringen.

Riktignok gjorde Equador-spissen en teknisk perfekt heading med et trøkk i bakhodet som gav ny kraft til det lange innkastet, men fortsettelsen var spesiell:

** Spissmakker Carlos Tenario kom i middels fart mot ballen, men klarte likevel å heade den ned i hjørnet fra forholdsvis langt hold.

Det skal mye vennlig ballgummi for å få til en slik scoring.

SPILLERNE har foreløpig sagt at VM-ballen minner mest om plast. Det ryktet forsvant fort i løpet av den første kvelden.

La du merke at målscorer Tenario gikk bort og pratet med lagkamerat Edison Mendez noen minutter etter scoringen. Equador hadde fått frispark fra 30 meter; normalt ikke noe skuddhold på tørr bane, men Tenario ba om skudd likevel.

VM-ballen hadde vist seg god nok til det.

TEKNISK SETT er den også laget slik. Adidas har tatt vekk 15% av sømmene ved å gå ned til bare fjorten lapper. På den måten er sjansen for å treffe en søm mindre, og ballen får en glattere overflate som er lettere å kontrollere for skytteren. I hvert fall i teorien.

For selv med all høyteknologi som den gamle tyske sportskjempen har lagt inn i dette prestisjeproduktet for å komme enda kraftigere tilbake etter tiår med eierskandaler og finansielt rot, er det fortsatt spillernes følelse som teller mest.

Og den er i ferd med å bli riktig god.

FOR EQUADOR gjelder det enda mer enn ballen.

Tomåls-seieren over Polen gir grunnlaget for at Sør-Amerikas tredje beste nasjon går videre i turneringen.

Det blir i så fall en liten overraskelse; akkurat en slik en som VM trenger flest mulige av for å bli morsomt.

Foreløpig har søramerikanerne mest et bra spisspar å by på. Ivrige Carlos Tenario og den slepne dribleren Augustin Delgado har høy partyfaktor.

I hvert fall med rett ball.

KAMP OM VM-BALLEN Polens Smolarek gir alt for å få kontroll over ballen før Reasco (bak).
HØYT OG LAVT:Jacek Bak fra Polen stuper frem og får et hode på ballen før Jorge Guagua klarer det.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling