En benk full av trenere: Her er Høgmos 15 hjelpere

Aldri har landslaget hatt større støtteapparat.

TEAM HØGMO: På Wembley-benken sist uke så vi noen av Per-Mathias Høgmos støttespillere: Guttorm Dilling (fra v.), Jordi Gonzalez, Frode Grodås, Martin Foyston, Sigurd Rushfeldt, Høgmo selv, Leif Arne Lystad, Jarl Torske og Jorid Degerstrøm. Men dette er bare halvparten. Foto: Sjur Stølen
TEAM HØGMO: På Wembley-benken sist uke så vi noen av Per-Mathias Høgmos støttespillere: Guttorm Dilling (fra v.), Jordi Gonzalez, Frode Grodås, Martin Foyston, Sigurd Rushfeldt, Høgmo selv, Leif Arne Lystad, Jarl Torske og Jorid Degerstrøm. Men dette er bare halvparten. Foto: Sjur StølenVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I dag skal landslagets nye spillerbuss vises fram på Ullevaal. Den bør ha både sitte- og ståplasser: I tillegg til de 24 spillerne som er tatt ut til å møte Italia, har landslaget et støtteapparat som nå består av 16 personer.

- Det er en økning. Men vi skal huske at vi er et av de landslagene som har hatt det minste støtteapparatet. Hver gang vi sammenlikner oss med det svenske og danske landslaget, og de utveksler vi jo erfaringer med jevnlig, så slår det oss når organisasjonskartet kommer opp: De er flere enn oss, forteller kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund, Svein Graff.

ULIKE ROLLER: Mediesjef Svein Graff i glisende samtale med Per-Mathias Høgmo på søndagens trening. Til venstre Leif Arne Lystad. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ULIKE ROLLER: Mediesjef Svein Graff i glisende samtale med Per-Mathias Høgmo på søndagens trening. Til venstre Leif Arne Lystad. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke noe mål å ha flest mulig hoder, men det gjelder å ta hensyn til at fotballen utvikler seg, og få inn folk som har spisskompetanse på sine felt. Nå likner nok vår modell mer på det spillerne er vant til at klubber ute, enn den gjorde før, sier han.

- Og det er avgjørende at spillerne ikke opplever at det er et hakk ned fra klubbhverdagen når de kommer til landslaget.

- Fantastisk Spillerne er fornøyd med endringene.

DØRÅPNER:  Internasjonal rådgiver Jan Åge Fjørtoft.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
DØRÅPNER: Internasjonal rådgiver Jan Åge Fjørtoft. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Vi har et fantastisk støtteapparat, sier Mats Møller Dæhli.

Rune Almenning Jarstein er en av dem som har vært med lengst. Hertha Berlins keeper har stått kamper for både Åge Hareide, Egil Drillo Olsen og Per-Mathias Høgmo.

- Det er en stor forandring rundt landslaget nå. Det er noe både støtteapparatet og spillerne må venne seg til, men vi ser hvordan Høgmo tenker: Han er opptatt av hver eneste lille detalj, og han tar inn folk som skal hjelpe oss med alt, sier Jarstein.
Både Jarstein og hans lagkamerat Per Ciljan Skjelbred i Hertha mener Høgmos støtteapparat minner om det de har i den tyske hovedstaden.

- Vi har omtrent like mange i Hertha, tror jeg. Målt mot andre nasjoner tror jeg ikke vi har det største apparatet, men det funker bra for oss. Støtteapparatet vårt tar ikke noe stor plass. Vi får det vi trenger når vi trenger det, og hele opplegget er veldig profesjonelt, sier landslagskaptein Skjelbred.


Spania, Sverige, England Mange av Høgmos hjelpere er nye fjes på landslagsbenken. Han har også funnet plass til trenere med helt annet pass enn det norske. Jordi Gonzalez er mannen som du kanskje så løpe sammen med innbytterne da disse varmet opp langs sidelinja på Wembley - en spansk trener som har sin spesialitet innen det fysiske. I tillegg er engelske Martin Foyston landslagssjefens ene assistent. Høgmo jobbet med begge i Djurgården.

- Det er ingen hemmelighet at Per-Mathias er opptatt av internasjonale impulser og referanser, sier Graff.

MATERIALFORVALTER: Per Svendsen - Lillestrøm og Norge. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
MATERIALFORVALTER: Per Svendsen - Lillestrøm og Norge. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Særlig på den fysiske biten. For eksempel har vi nå andre typer oppvarmingsøvelser, som likner langt mer på det Bundesliga-spillerne og utenlandsproffene er vant til. Og Martin Hoyston, han hadde en høy stjerne i Fulham før han dro til Djurgården. Brede Hangeland ga også gode referanser før Per ble kjent med ham. Per og spillerne er ekstremt godt fornøyd med Martin, sier Graff.

EN AV TO: Manuellterapeut Thomas Ødegaard hjelper Tarik Elyounoussi med hans ømme hånd. Foto: Sjur Stølen
EN AV TO: Manuellterapeut Thomas Ødegaard hjelper Tarik Elyounoussi med hans ømme hånd. Foto: Sjur Stølen Vis mer

Den andre assistenten er imidlertid helnorsk: Jarl Torske har en 50 prosent-stilling i Høgmos leir, pluss en 50 prosent-stilling knyttet til aldersbestemte landslag.

- Omprioriteringer I januar, da Dagbladet kåret Per-Mathias Høgmo til Fotball-Norges femte mektigste person, skrev vi:

«Nå får han omtrent alt han peker på, i håp om at han endelig fører nasjonen til et sluttspill».

MARKEDSSJEF: Erling Engebråthen har vært med i en årrekke. Foto: Sjur Stølen
MARKEDSSJEF: Erling Engebråthen har vært med i en årrekke. Foto: Sjur Stølen Vis mer

Er det det vi ser gjennom utvidelsen av støtteapparatet?

RUTINERT: Olympiatoppens Anne Marte Pensgaard hentes inn med jevne mellomrom. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RUTINERT: Olympiatoppens Anne Marte Pensgaard hentes inn med jevne mellomrom. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Landslagssjefen må som alle andre forholde seg til et budsjett. Han og støttespillerne presenterer en overordnet strategi, og forklarer at han vil ha de og de ressursene. Totalt sett har det vært en beskjeden økning i budsjettet, men vi har gjort omprioriteringer som har frigjort ressurser. Men det er ikke sånn at han får alt han peker på, sier Graff.

VOKTEREN: Den pensjonerte politibetjenten Geir Ellefsen passer på sikkerhetssituasjonen. Foto: Bjørn Langsem
VOKTEREN: Den pensjonerte politibetjenten Geir Ellefsen passer på sikkerhetssituasjonen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

• EM-kvalifiseringen innledes med oppgjøret Norge-Italia i morgen kveld. Avspark er 20.45, og kampen kan ses på Max.