En beskjeden bergenser

BERGEN (Dagbladet): For få år siden regnet de fleste med at det var game over for Roy Wassberg (30). I dag, og i skyggen av rampelyset, han han klatret til topps som Branns beste spiller og nevnes i lands- lagdiskusjonen. - For å si det sånn: Er det noe jeg aldri blir, så er det fotomodell, ler Wassberg.

1998: Roy Wassberg var utrangert
2001: Wassberg er Branns beste

Det er lite glamour rundt Branns midtstopperkjempe Roy Wassberg (30). Det er andre Brann-stjerner som får rampelysets stråler rettet mot seg. Thorstein Helstad, Raymond Kvisvik, Alex Valencia- de er alle yngre, mer velfriserte og mer profaktuell enn den skjegget 30-åringen Wassberg. Men i bakgrunnen har Wassberg, som få få år siden nærmest var avskrevet som toppspiller, jobbet seg nesten ubemerket til topps og inn i landslagsdiskusjonen.

Roy Wassberg

Draktnummer: 25
Posisjon: Forsvar
Født: 28.09.1970
Tidligere klubber: Fyllingen, Ethnikos Panionios
Årets sesong: 12 kamper, 1 mål

For det er faktisk bergenseren Wassberg som er Branns beste spiller. I hvert fall ifølge avisenes fotballbørser. På børsene i både Dagbladet, VG og Aftenposten er det Wassberg som topper blant Teitur Thordarsons førstevalg.

Beskjeden

- Nja, jeg liker å holde meg litt i bakgrunnen. Er i grunnen litt beskjeden. I hvert fall før jeg blir kjent med folk, sier Wassberg til Dagbladet.

I dag er han mest sannsynlig tilbake i Brann-forsvaret - som møter Tromsø på desperat poengjakt i Bergen. De siste par kampene har han måttet se fra tribunen på grunn av skade.

- Vi må slå Tromsø hvis vi skal henge med i toppen. Så enkelt er det. Og jeg er klar. Hvis treneren tar meg ut, altså, presiserer han.

Trolig nøler ikke Teitur Thordarson med å plukke ut en av sine store favoritter.

- Det er veldig godt å ha Roy tilbake. Han betyr utrolig mye for laget, og han er en av de beste stopperne i landet. Han har absolutt landslagsklasse, mener Thordarson.

Om Wassberg ikke er en fotomodelltype, så er han visstnok en rollemodell.

- Han er en autoritet for de mange unge spillerne våre. Først og fremst på grunn av sin dyktighet, sier Thordarson som første gang slapp Wasberg til for Branns A-lag.

Oppturer og nedturer

Det var i 1989. Wassberg innrømmer at det i perioder har vært tøft. Han fikk aldri skikkelig fotfeste i Brann. I 1993 måtte han ta til takke med 1. divisjonsspill for Fyllingen. Etter tre år som bakgårdsproff i Hellas vendte han tilbake til Brann, Bergen, Kjell Tennfjord og venstrebackplass. Mange som mente det var game over for Wassberg, mente å få sine antakelser bekreftet.

- Huff, nei, grøsser Wassberg.

- Jeg spilte jo. Men jeg følte ikke jeg spilte noe bra. Er det noe jeg ikke kan, og aldri vil kunne, så er det å spille venstreback, minnes Wassberg.

Det var først da Teitur Thordarson overtok foran fjorårets sesong at han fikk lov til å blomstre i midtforsvaret.

- En av våre aller beste spiller i fjor. Enestående. Jeg vet ikke hva mine forgjengere tenkte på når de ikke brukte ham annerledes, sier Thordarson.

Guds fot

Wassberg selv innrømmer at han nå koser seg. Både på grunn av kongespill, og på grunn av god stemning i klubben.

- Men la det være klart: Jeg har ikke grepet Gud i foten før. Og jeg vil nok ikke gjøre det i framtida, heller.

- Det har vært mye bergogdalbane i karrieren min. Den ene dagen er du populær, neste dag kan du være upoplær. Men sånn er det i denne bransjen. Og det må de unge bare lære seg. De må være forberedt på at nedturen kommer en dag, fortsetter han.

- Hvis du selv var 20 år og spilte som du gjorde nå, hvor ville du ha vært da?

- Kanskje her, sier han smilende og bretter dongerijakken til side og viser drakten til favortittklubben Arsenal.

- Nei, det går ikke an å tenke sånn. Penger er ikke alt. Man må nyte det man har i dag.