<strong>SVIKTET HELTEN SIN:</strong> Som den eneste russeren som fikk være med i friidrett under sist OL er lengdehopperen Darja Klishina er blitt symbolet på den utestengte russiske idretten. Nå blir hun sviktet av sine egne ledere som i natt brøt avtalen med Verdens Antidopingbyrå (WADA). FOTO: AP/Matt Dunham)
SVIKTET HELTEN SIN: Som den eneste russeren som fikk være med i friidrett under sist OL er lengdehopperen Darja Klishina er blitt symbolet på den utestengte russiske idretten. Nå blir hun sviktet av sine egne ledere som i natt brøt avtalen med Verdens Antidopingbyrå (WADA). FOTO: AP/Matt Dunham) Vis mer

Dopinglaboratoriet i Moskva

En bitter WADA-sjef truer russerne etter at de sviktet Darja

Stadig flere russiske idrettsutøvere kan bli nektet å delta i internasjonale konkurranser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET blir ingen hastetur til den stengte dopinglaboratoriet i Moskva for å rette opp nattens skandale da Russland brøt avtalen om en uavhengig internasjonal kontroll av de rundt 2 800 prøvene som russerne har gjemt unna der.

I kveld sendte Verdens Antidopingbyrå (WADA) ut en melding der en bitter Craig Reedie forteller at russernes brudd vil gi en dramatisk endring i forhold til russisk idrett:

- Jeg er dypt skuffet over at russerne ikke har utlevert datamaterialet som avtalt innen fristen, skriver Reedie.

Det betyr at det russiske antidopingbyrået (RUSADA) sannsynligvis blir utestengt på nytt, og at langt færre russiske utøvere får lov til å være med i internasjonale mesterskap.

DERMED har Russland spilt seg selv i sjakk. Det er ganske uforstålig hvilken interesse de har av dette selvpåførte bruddet og hvem som til slutt bestemte seg for å gjøre narr av tilbudet fra Verdens Antidoping Byrå (WADA) om tilgivelse for den russiske statssvindelen før og under Sotsji-OL 2014. Men det er ingen tvil om at de virkelige taperne blir lengdehopperen Darja Klisjina og alle de andre russiske sportsheltene.

For uansett det endelige utfallet av denne dragkampen om datamarerialet fra svindelen, blir sesongen 2019 verre for russiske idrettsstjerner. Der de foreløpig som nettopp Darja bare er blitt tvunget til å konkurrere under nøytralt flagg på friidrettsbanen, er sjansene store for at flere sportsgrener følger etter med nye utestengelser.

I verste fall betyr bruddet at russerne ikke får konkurrere internasjonalt i det hele tatt.

<strong>SKJULTE PRØVER:</strong> Sergej Ustjugov går fort igjen i Tour de Ski. Men i Moskva ligger prøvene som kan frita ham for all mistanke fra dopingsvindelen i Sotsji-OL. Det er disse prøvene russerne fortsatt skjuler. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKJULTE PRØVER: Sergej Ustjugov går fort igjen i Tour de Ski. Men i Moskva ligger prøvene som kan frita ham for all mistanke fra dopingsvindelen i Sotsji-OL. Det er disse prøvene russerne fortsatt skjuler. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

mye provoserer Russlands linje de store vestlige idrettsnasjonene, og det skulle bare mangle.

Det går ikke lenger an å forsvare ærlig konkurranse uten å ta et oppgjør med den russiske dopingkulturen.

Eller som Sebastian Samuelsson; den modige svenske skiskytteren som startet boikotten av Russland sist vinter, presist tvitret i natt:

- Det er på tide at WADA begynner å ta vare på de rene utøverne i stedet for å beskytte svindlerne.

SE bare på innholdet i den uenigheten som nå har gjort at Russland har brutt avtalen med de internasjonale dopingjegerne:

  • Der er det WADA som blir nektet tilgang til sitt eget materiale.

De prøvene som ligger i laboratoriet i Moskva samlet inn av det nasjonale russiske antidopingbyrået (RUSADA), er ifølge internasjonale avtaler underlagt WADAs kontroll. Hele poenget med dette systemet er altså at det er et felles innsyn i all verdens dopingprøver nettopp for å sikre en åpen, ærlig idrett.

Det innsynet dekker russerne bevisst til.

AT de gjør det, framstår helt ulogisk. Det var russerne selv som til slutt inviterte internasjonale antidopingeksperter til Moskva for på den måten å sikre at de fortsatt kunne konkurrere i nesten alle sportsgrener med sine egne landslag.

Det førte til et innledende ledermøte i den russiske hovedstaden for en måned siden, og ble fulgt opp av en inspeksjon fra en arbeidsgruppe uka før jul. Der skar alt seg på en måte som etterlater et inntrykk av at dette bruddet var en politisk villet handling. Russiske sikkerhetsmyndigheter overprøvet tilsynelatende sine egne idrettsledere, og forlangte en godkjennelse av det dataverktøyet de internasjonale ekspertene hadde.

Men der gikk de samtidig for langt.

FOR WADAs myke linje mot Russland er omstridt. Etter at WADA-styret i september for første gang etter utestengelsen høsten 2015 vedtok å godkjenne det nasjonale russiske antidopingarbeidet, kom det en sterk politisk reaksjon i viktige vestlige land.

Det førte igjen til at WADA-president Craig Reedie følte seg presset til å skrive et åpent brev for å tydeliggjøre hva han forlangte av russerne for å gi dem denne nye sjansen:

- Vi forstår den skepsisen som er knyttet til adgangen over det som måtte være innholdet i Moskva-laboratoriet. Men deadlinen og framtidige avgjørelser som eventuelt ikke innfrir forventningene, vil automatisk føre til en ny utestengelse. Det setter også WADA i en mye sterkere posisjon enn i de fire foregående årene, fordi det åpner for nye og strengere sanksjoner, skrev Reedie i sitt forsvar av vedtaket i WADA-styret.

Det er dette skriftlige løftet fra WADA-sjefen som nå hindrer ham fra å sende nye dopingjegere for å avdekke sannheten om datamaterialet i Moskva-laboratoriet.

FOR den 77 år gamle briten er ikke den eneste i WADA-ledelsen som i denne saken har bundet seg fast til den russiske masten. Åpningen for å godkjenne RUSADA sist høst var et overraskende vedtak i den WADA-komiteen som er satt til faglig å vurdere hvorvidt russerne har stoppet å jukse; den såkalte «Compliance Review Committee (CRC)».

Også den beslutningen kom med noen klare advarsler om hva som ville skje om avtalen ble brutt:

- Nå har vi en spesifikk deadline og en helt tydelig målsetting, forklarte komitelederen Jonathan Taylor poenget med å gi Russland denne sjansen:

- Dette er altså ikke bare snakk om data. Med denne framgangsmåten har vi en avtale, en deadline og mulige konsekvenser som vi ikke hadde med de gamle reglene. Vi er i en sterkere posisjon. Forhåpentligvis vil russerne forstå det og levere.

Det var det håpet som ble brutt i natt, og det får vonde følger for russiske idrettshelter.

BESLUTNINGEN om å trekke tilbake godkjennelsen av RUSADA blir tatt om to uker i den fagkomiteen som Jonathan Taylor leder. Fortsatt er det mulig med enda en tur til Moskva dersom de russiske myndighetene likevel velger å åpne døra, men skaden er uansett gjort. Et svekket WADA og et Russland som igjen ikke har vært til å stole på, åpner for en hardere linje fra nye internasjonale særforbund.

For en måned siden bestemte friidretten seg for å holde Russland ute på ubestemt tid. Litt tidligere hadde det tradisjonelt russiskvennlige skiskytterforbundet (IBU) trukket seg ut av alle konkurranser i landet, og så kom den nye dopingloven i USA som åpner for rettslig oppgjør med alle internasjonale særforbund som svindler amerikanske utøvere.

Nå vil bruddet i natt bli fulgt opp av de vestlige nasjonale antidopingbyråene som stadig tydligere setter krav både til WADA og den internasjonale olympiske komite om å ta et troverdig oppgjør med russisk dopingkultur.

TIL SAMMEN kan dette presset gjøre at for eksempel det internasjonale Skiforbundet (FIS) skifter strategi. Dette er et vestlig ledet forbund, og kan lett bli presset av vestlige økonomiske interesser. I beste fall skjer det som i fotballen at de store sponsorene krever en endring.

De russiske langrennsløperne er uansett i skvis. Datamaterialet i Moskva-labben inneholder bevis i de sakene som gjorde at russiske utøvere som Sergej Ustjugov først ble utestengt fra sporten sist vinter.

Han og alle andre russiske sportshelter fortjener en åpen, rettferdig rettergang om sin skyld eller uskyld i denne svindelen, men akkurat nå er det russerne selv som hindrer åpenheten.

Og det er ingen russisk sportshelt tjent med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer