-  En dag får dere se meg i grønt

Thor Hushovd overrasket alle og halverte forspranget til Tom Boonen i går. Den grønne poengtrøya virker stadig mer oppnåelig.

GERARDMER (Dagbladet): -  De andre lo litt da jeg kom tilbake til hovedfeltet, sier Thor Hushovd og må le sjøl.

For det kom som en liten bombe da Grimstad-gutten stakk fra hovedfeltet og hentet inn de tre rytterne som lå i brudd 20 sekunder foran hovedfeltet etter snaut to timers sykling. Han kom seg opp og sikret seg seks poeng i den påfølgende innlagte spurten.

Dermed er det bare fem poeng mellom Hushovd og Tom Boonen, som fortsatt har den grønne poengtrøya.

-  Ingen hadde trodd jeg skulle klare å sikre meg de spurtpoengene, og det var heller ikke noe jeg sjøl hadde planlagt. Jeg var ganske sikker på at noen ville gå tidlig i de fire første bakkene og skaffe seg ei bra luke, forteller Thor Hushovd.

Tung bakke

-  Men da jeg så det bare var 20 sekunder, tenkte jeg «nå smeller jeg til». Det gikk, og jeg tok seks veldig viktige poeng. Jeg skulle gjerne vært med foran fram til neste spurt, men Davitamon-Lotto (laget til spurtrival Robbie McEwen) ville ikke la meg få seks poeng til og kjørte oss inn, forklarer Norges største sykkelstjerne.

Den siste bakken ble for tøff for både Hushovd, McEwen og Boonen, og ingen av dem tok poeng på målstreken.

I gårsdagens Dagbladet fortalte Hushovd at han tror nordmenn ikke er fornøyde med det han har prestert. Han har sjøl gått høyt ut og satt etappeseier og den grønne trøya som et soleklart mål.

 LURING:   Etter snaue to timers sykling tok Thor Hushovd igjen et brudd på tre ryttere og sikret seg en spurtseier.  -  Ingen hadde trodd jeg skulle           klare å sikre meg de spurtpoengene, og det var heller ikke noe jeg sjøl hadde planlagt, sier Hushovd. Foto: Daniel Sannum Lauten
LURING: Etter snaue to timers sykling tok Thor Hushovd igjen et brudd på tre ryttere og sikret seg en spurtseier. - Ingen hadde trodd jeg skulle klare å sikre meg de spurtpoengene, og det var heller ikke noe jeg sjøl hadde planlagt, sier Hushovd. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

Etter dag to av årets Tour, er fem poeng det nærmeste Hushovd har vært Tom Boonen, som har ledet siden første målspurt. Andreplassen fra forrige søndag er nordmannens beste etappeplassering.

-  Lite som skiller

Med seks poeng på gårsdagens etappe, er avstanden til Tom Boonen igjen nede i fem poeng, og Thor Hushovd nærmer seg målet han har satt seg. Og 27-åringen er sikker på at han snart tar trøya fra sin belgiske rival.

-  En dag får dere se meg i grønt. Jeg må fortsette å ta poeng der jeg ser mulighetene, som i dag. Det er veldig lite som skiller oss nå, sier han.

De neste dagene blir det trolig svært få eller kanskje ingen poeng til sprinterne, da rytterne nå starter på de mer kuperte Alpe-etappene.

TV 2s sykkelekspert, Johan Kaggestad sa til Dagbladet før rittet startet at Hushovd kunne ha muligheter på etappe 13. I tillegg kommer det sjanser på etappe 17, 18 og 19 i Massif Central-området. Det er med andre ord store sjanser for at stillingen holder seg omtrent som nå helt til de siste etappene.

Arvesen langt bak

For Kurt Asle Arvesens del ble det nok en kjedelig dag i går. Som tidligere i uka prøvde han å gå i brudd tidlig, men kom seg aldri skikkelig av gårde.

Arvesen er med i Tour de France som hjelperytter for Ivan Basso og har også frihet til å kjøre for egne sjanser på enkeltetapper. Uten sammenlagtambisjoner gjorde det derfor ingenting at han falt hele 95 plasser fra 10. til 105 da han kjørte inn over 13 minutter bak vinneren.