SPARKET: Lørdag trekkes kvalifiseringsgruppene til fotball-VM i Russland i 2018. Samtidig råder det kaos rundt vertslandets fotballandslag. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV
SPARKET: Lørdag trekkes kvalifiseringsgruppene til fotball-VM i Russland i 2018. Samtidig råder det kaos rundt vertslandets fotballandslag. Foto: EPA/YURI KOCHETKOVVis mer

En dag før VM-trekninga er det fullstendig kaos i russisk fotball

Jakter landslagssjef.

Lørdag trekkes kvalifiseringsgruppene til fotball-VM i Russland i 2018. Samtidig råder det kaos rundt vertslandets fotballandslag.

I øyeblikket står russisk fotball uten både fotballpresident og landslagssjef. I tillegg er det stor fare for at laget ikke klarer å kvalifisere seg for neste sommers EM-sluttspill i Frankrike.

Landslagssjef Fabio Capello fikk sparken i forrige uke etter en langvarig kontraktskonflikt med det russiske forbundet. Med til historien hører det også at landslaget har levert svake resultater under italienerens ledelse.

Jakten på en Capello-erstatter har så langt ikke båret frukter.

Mangler president Prosessen med å skulle finne en ny landslagssjef blir ikke enklere av at Nikolai Tolstykh ble presset til å gå av som fotballpresident i mai. Hans nestkommanderende, 88 år gamle old Nikita Simonjan, hevder at ingen store beslutninger blir tatt før en ny president er valgt.

Den eneste kandidaten til vervet synes å være sportsminister Vitalij Mutko. Han skal ha fått statsminister Dmitrij Medvedevs godkjennelse til å utføre begge jobbene.

Mutko er for øvrig ingen ukjent mann for det russiske forbundet. Fra 2005 til 2009 var han nettopp fotballpresident.

Presidentvalget i forbundet skal finne sted 2. september - tre dager før Russlands neste kamp i EM-kvalifiseringen. Møtet med Sverige kan bli helt avgjørende for om laget kvalifiserer seg for sluttspillet i Frankrike neste sommer.

CSKA-trener aktuell Sportsminister Mutko har sagt at en ny landslagssjef vil bli utnevnt allerede denne måneden, og at det ikke er aktuelt å ansette en utlending.

- Vi trenger en russisk trener til å fullføre EM-kvalifiseringen, sa han nylig.

CSKA Moskva-trener Leonid Slutskij skal være det heteste navnet.

I tillegg til all annen usikkerhet sliter Det russiske fotballforbundet også med gjeld på nærmere en kvart milliard kroner.

(NTB)