HJELPER CECILIA: Dopingkontrollen i forkant av historiens dyreste boksekamp mellom Floyd Mayweather jr. og Mann Pacquiao øker mulighetene for at Cecilia Brækhus får bokse i Norge. FOTO: AP/ Ed Crisostomo.
HJELPER CECILIA: Dopingkontrollen i forkant av historiens dyreste boksekamp mellom Floyd Mayweather jr. og Mann Pacquiao øker mulighetene for at Cecilia Brækhus får bokse i Norge. FOTO: AP/ Ed Crisostomo.Vis mer

En dopkamp for Cecilia

Verdens best betalte bokser setter en ny standard.

ETTER  bruddet med de tyske Sauerland-promotorene venter fortsatt Cecilia Brækhus på sin første proffkamp i Norge. Det kan bli en lang ventetid. I hvert fall ifølge erfaringen til Floyd Mayweather jr.; det desidert største navnet i boksesporten.

Samtidig viser Mayweather at det er mulig å få til slik kamp innenfor de norske dopingbestemmelsene. Amerikaneren er verdens best betalte idrettsutøver, og i dette tilfellet også rollemodellen for å få til en tittelkamp i kvinneboksing i Norge. Når han forsvarer mesterbeltene i weltervekt mot Manny Pacquiao 2.mai i Las Vegas, er det dessuten et eksempel på at den internasjonale kampen mot doping tross alt er i framgang:

•• Historiens dyreste boksekamp er de siste månedene blitt kontrollert av det amerikanske anti doping byrået (USADA).

Det øker sjansene for at disse to stjernebokserne konkurrerer ærlig, og kanskje for at Cecilia Brækhus til slutt får bokse på hjemmebane.

NETTOPP selve dopingkontrollen i kampforberedelsene er det springende punktet for å få proffboksing til Norge igjen. Da kulturminister Thorhild Widwey i stortingsdebatten om norsk proffboksing før jul i fjor bandt denne godkjennelsen til den vanlige teststandarden hos Verdens Antidopingbyrå (WADA), ga hun mulige norske boksearrangører en vrien utfordring:

•• Cecilias motstander måtte forplikte seg til uanmeldt testing under trening.

Sånt har ikke vært vanlig i denne ellers uryddige sporten.

AT Floyd Maweather jr. er den som fronter en opprydning, oppleves kanskje som spesielt med tanke på amerikanerens ellers noe rufsete image. Det svekker uansett ikke kraften i det han har satt i gang. Som fortsatt ubeseiret er Floyd en av boksehistorien største utøvere.

Det gir ham også mulighet til å sette nye krav. Tittelkampen mot filippinske Pacquiao har de siste årene vært en drøm for de mektigste bokseinvestorene, men har hele tida blitt stoppet nettopp av Mayweathers forutsetning om en troverdig doptesting av motstanderen.

BAKGRUNNEN for dette kravet var mistanken om at Manny Pacquiao er blitt trent opp på dop. Der var Mayweather underveis så kritisk at Pacquaios rådgivere anmeldte ham for æreskrenkelser. Saken ble etter hvert løst med en millionerstatning, mens den mulige tittelkampen ikke ble arrangert fordi Pacquiao nektet å godta uanmeldte blodtester. Han gikk bare med på urintesting, samt tre angitte tidspunkt for kontroll av blodet; et høyst usikkert kontrollregime som heller ikke USADA ville være med på.

Til slutt ble pengene likevel for fristende. Da oppgjøret ble stoppet i 2010 ble totalverdien stipulert til 300 millioner dollar. Nå har summen økt til 400 millioner dollar (omtrent 3 milliarder kroner) der utfordrer Pacquiaos fortjeneste svært omtrentlig beregnes til  800 millioner kroner  mot Mayweathers nær 1,5 milliarder.

Mer penger har aldri vært i spill for utøverne i noen idrettskonkurranse.

CECILIAS  mye omtalte hjemmekamp er et helt annet spill. For å få bokse i Norge må hennes nye globale promotorer nå overbevise den såkalte "Godkjenningsnemda" oppnevnt av kulturdepartementet om at dopingkontrollen holder WADA-standard.

Dette har ikke vært prosedyre i Cecilia Brækhus sine tidligere tittelkamper. Der har testingen i beste fall begrenset seg til en kampkontroll; noe som sjelden får med seg et eventuelt misbruk i forberedelsene. Så har da også en av hennes tidligere utfordrere i etterkant blitt dømt for doping.

Som verdens beste kvinnebokser vil Cecila være i posisjon til å sette nødvendige Mayweather-krav til konkurrentene. Spørsmålet er om hennes nye venner tror det er penger å hente ved å gjøre det.

FOTNOTE: Lenge etter at avtalen om tittelkampen 2.mai var inngått, begynte Pacquiaos sine rådgivere et taktisk spill for å vise hvor ren bokseren deres er blitt. De ville innføre en straff på 40 millioner kroner for den som avla positiv prøve i forbindelse med kampen. Floyd Mayweathers advokater har avvist utspillet, og viser til at juks uansett vil gi langt strengere straff. Etter USADA sin standard dreier det seg om 4 års utestengelse, pluss de økonomiske kravene som nå etter avsløringen av Lance Armstrong naturlig følger slike lovbrudd i USA.

FORANDRER INGEN TING: Cecilia Brækhus brøt med promotor Nisse Sauerland i går. De nye promotrene arver uansett de samme problemene for å få til en tiitelkamp med Cecilia i Norge. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
FORANDRER INGEN TING: Cecilia Brækhus brøt med promotor Nisse Sauerland i går. De nye promotrene arver uansett de samme problemene for å få til en tiitelkamp med Cecilia i Norge. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer