Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- En drøm å komme i forkant av hovedangrepet

Slik kan Alexander Kristoff spare krefter på brosteinen.

STRATEGISKE VALG: Her er Alexander Kristoff tilbake på underlaget han har hatt minst suksess på så langt i karrieren. Utfordringen på flate brosteinspartier, kan få ham til å gjøre sitt trekk i forkant av Fabian Cancellaras uungåelige angrep. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
STRATEGISKE VALG: Her er Alexander Kristoff tilbake på underlaget han har hatt minst suksess på så langt i karrieren. Utfordringen på flate brosteinspartier, kan få ham til å gjøre sitt trekk i forkant av Fabian Cancellaras uungåelige angrep. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COMPIÈGNE (procycling.no): Alexander Kristoff har noen tøffe valg og scenarier å prosessere i forkant av søndagens Paris-Roubaix.

Oppsummert vil hans beste muligheter dreie seg om å sykle aktivt eller passivt.

Til slutt faller det ned på spørsmålet om hvordan han ikke skal bli kjørt av på de siste, utmattende brosteinspartiene inn mot velodromen i Roubaix.

På forhånd synes det opplagt at Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke, Peter Sagan og muligens Lars Boom er kvartetten å holde et øye med.

Et spørsmål om gode bein Fredag ettermiddag tok Kristoff imot VG og procycling.no på Mercure-hotellet sør for Compiègne sentrum.

• LIVE: Følg Paris-Roubaix hos procycling.no søndag!

Her lader Katusha-laget opp til klassikergjengens siste dyst før en etterlengtet konkurransepause.

Vi spurte 28-åringen om han hadde begynt å tenke på scenarier der han potensielt ender opp i forkant av Sagan og Cancellara underveis.

- Er det i det hele tatt mulig?

- Det kan kanskje være mulig.  Jeg må være litt observant på det. Hvis andre sterke ryttere går, kan jeg prøve å være med. Som regel i de fasene, er det veldig tungt. Det blir et spørsmål om jeg har gode bein. Jeg vet jo det er en fordel om jeg skulle klare å komme meg av gårde, sier Kristoff til procycling.no.

Valgte ikke å følge Sagan De vurderingene er man nødt til å ta underveis i rittet. Oppsiden er at man i front av rittet styrer tempoet selv på partiene med grovest brostein.

Her er de virkelige brosteinskjempene nødt til å gjøre angrepet sitt:

- Da kommer de opp til meg bakfra og jeg slipper å være med på den aksellerasjonen. Det er på en måte drømmescenariet sånn sett. At jeg klarer å komme i forkant av hovedangrepet.

Kristoff forteller at han var inne på samme tanke under forrige helgs Flandern rundt.

Da hang tunga ut av munnen som det velkjente slipset, da Michal Kwiatkowski seg ifra, og fikk følge av Sagan og Vanmarcke.

Tidliger finaler i klassikerne Han endte opp ved å holde igjen, og bli værende i Fabian Cancellaras gruppe.

Slike stunt koster mye krefter. Risikoen er at forsøket slår tilbake på deg, og da er moroa over.

- Jeg så at Sagan og Vanmarcke gikk, men jeg visste at jeg var så på stålet at om jeg gikk der, og det så ble kjørt inn - hadde jeg vært ferdig. Da er det over. Det var en risiko jeg ikke ville ta da. Det kan hende det var en feilvurdering, men jeg ble fortsatt nummer fire.

En klar tendens i årets klassikere er at den avgjørende utskillelsen har skjedd relativt tidlig i rittene.
 
Hva er poenget med å vente ved Cancellara? Kwiatkowski, Sagan og Greg Van Avermaet er blant rytterne som har bidratt til dette.

Flere av forsøkene har vist seg å være meget effektive.

Kristoffs rekkekompis, Marco Haller, har også merket seg dette. Overfor procycling.no innrømmer østerrikeren at han alt har diskutert løsningen med lagkapteinen sin.

- Det er veldig mange scenarier foran et ritt som Paris-Roubaix, men det gjør jo også det hele mer spennende. Det kan oppstå situasjoner slik det gjorde med Vjatsjeslav Kutsnetsov i Wevelgem eller Sagan i Flandern. At det avgjørende bruddet går tidligere enn forventet. Jeg fortalte Alex at det er en mulighet å gjøre trekket sitt før Cancellara. Vi har sett det mange ganger nå at om han og Sagan går til, er det nesten ingen som klarer å henge på. Så hva er poenget med å vente der? spør Haller.

Pokerspill En ting som trolig vil være med å avgjøre nordmannens strategi er værforholdene.

Motvind mot slutten av rittet vil gjøre det enklere for Kristoff å ha kontakt hele veien inn mot velodromen.

- Det kommer litt an på været, men det går også an å spille litt poker og kun sitte på hjul, påpeker Haller.

Håpet vil da være at rytterne fra for eksempel Etixx eller Sky bidrar til å samle gruppene etter at Cancellara har satt inn nådestøtet.

- Alexander er rask og er trolig rytteren med best spurt etter 260 kilometer, sier Haller og påpeker at John Degenkolbs skadefravær hjelper litt i så henseende.

- Nivået er høyere Kristoff gir seg selv godkjent i klassikersesongen selv om det ikke skulle bli seier søndag.

- Hvis jeg vinner er det fantastisk, men jeg kan ikke være misfornøyd med en topp 10-plassering heller. Jeg ble topp 10 i Sanremo (sjetteplass) og var syk under Harelbeke og Wevelgem. Det er to ritt jeg tror jeg kunne prestert OK i. I De Panne kjørte jeg bra. Flandern var også bra. Det er på langt nær like bra som i fjor, så hvis du sammenlikner det med det, er det dårlig. Sammenligner jeg med andre år, er det helt OK.

Wattfilene hans viser høyere verdier fra årets Flandern enn da han vant i fjor.

Utfordringen er at også andre ryttere har truffet med toppformen denne gangen.

- Jeg føler at nivået er høyere. Det er forskjellige ting som spiller inn. Ingen år er like. Jeg hadde selvsagt forhåpninger om å vinne et monument, og jeg har fortsatt en mulighet. Normalt sett har jeg ikke vært så nærme her, men vi får se om jeg er nærmere i år.

Følg Paris-Roubaix direkte hos procycling.no søndag!
 

GODE RÅD: Alexander Kristoff rådfører seg med Torsten Schmidt under trening. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
GODE RÅD: Alexander Kristoff rådfører seg med Torsten Schmidt under trening. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hele Norges coronakart