- En drøm i oppfyllelse

Øvrebø skal dømme EM. Hauge vraket.

(Dagbladet.no): Tom Henning Øvrebø er sammen med assistentdommerne Geir Åge Holen og Erik Ræstad tatt ut til EM-sluttspillet i 2008.

- Dette er nesten en drøm som går i oppfyllelse, og det viser at dommerteamet vårt holder mål. Jeg ble nesten målløs da Rune Pedersen ringte meg, jeg trodde nesten ikke at det var sant, sier Tom Henning Øvrebø.

Uttaket betyr at Terje Hauge heller ikke denne gangen får dømme et stort internasjonalt mesterskap.

- Ikke politikk bak Hauge-vrakingen

Dommeransvarlig i NFF, Rune Pedersen avviser at det kan ligge noe mer politikk bak vrakingen av Hauge, som foran VM i 2006 ble utelatt etter et par kontroversielle avgjørelser i Champions League-finalen samme år.

- Når jeg ser navnene på de som er tatt ut, og samtidig vet hvem som er medlemmer av dommerkomitéen, er jeg sikker på at det ligger faglige hensyn til grunn, sier Pedersen til Dagbladet.no.

Han mener konkurransen mellom Øvrebø og Hauge har vært bra for norsk dommerstand, og for begge de to.

- Det har vært klart at hvert land bare får med én dommertrio. Terje Hauge leverer fortsatt gode resultater på høyt europeisk nivå, og det er trangt gjennom nåløyet. Men det er klart at både Hauge og Øvrebø hadde forsvart en plass i sluttspillet, sier Pedersen.

MYNDIG HERREMANN: Tom Henning Øvrebø viser Tommy Svindal Larsen og Rune Allmenning Jarstein hvem som bestemmer. I sommerens EM blir det andre fotballstjerner som må følge nordmannens fløyte. Foto: PER ÅGE ERIKSEN/SCANPIX
MYNDIG HERREMANN: Tom Henning Øvrebø viser Tommy Svindal Larsen og Rune Allmenning Jarstein hvem som bestemmer. I sommerens EM blir det andre fotballstjerner som må følge nordmannens fløyte. Foto: PER ÅGE ERIKSEN/SCANPIX Vis mer

Høye prestasjoner over lang tid

- Målet er å gjøre det best mulig i de kampene vi får tildelt. Klarer vi å prestere like godt som i høst, så kan vi forhåpentligvis være mulige kandidater videre utover i mesterskapet også, men det er ikke noe vi tenker på nå, sier Tom Henning Øvrebø til fotball.no.

Rune Pedersen mener UEFAs dommeruttak er et uttrykk for det Øvrebø-ledete dommerteamets høye prestasjoner over lang tid.

- Det er en veldig stor anerkjennelse for teamet. Dommerteamet har lang erfaring og har prestert godt over tid, og det siste året har de tatt enormt store steg i riktig retning. Vi har hatt to meget gode dommerteam ledet av Tom Henning Øvrebø og Terje Hauge, og de har utfordret og konkurrert mot hverandre på en måte som har gitt begge god fremgang, sier Rune Pedersen.

Tom Henning Øvrebø (Nordstrand IF) ble internasjonal dommer i 1994 og har opparbeidet seg stor rutine i internasjonale kamper. Han var dommer i U21-sluttspillet i Sveits i 2002 og G18-sluttspillet i 2000.

De seneste årene har Øvrebø vært regelmessig oppnevnt som dommer i landskamper og mesterligaen i flere sesonger.

(Dagbladet.no/NTB)

FIKK KJEFT: FIFA-sjef Sepp Blatter gikk åpent ut og kritiserte Terje Hauge etter blant annet denne situasjonen i CL-finalen i 2006. UEFA støttet Hauge etter episoden, men fant ikke plass til ham i årets EM.