- En ekstra motivasjon til å spille en god kamp

David Nielsen beviste at han har mer enn en skarp penn.

DRAMMEN (Dagbladet.no): Strømsgodset - Viking 3-2.

Mye har vært sagt og skrevet om David Nielsen den siste uken, etter at innholdet i den fargerike danskens kommende selvbiografi «Sorte svin» har skapt sjokkbølger i hjemlandet.

Nielsen ser imidlertid ut til å trives i turbulensen rundt egen person. Mot Viking lot han nemlig beina snakke for seg selv. Med to scoringer og utmerkelsen som banens bestemann, var han sterkt delaktig i at Strømsgodsets tok sin første serieseier siden 25.august.

- Det har vært en ekstra motivasjon for meg til å spille en god kamp, sier Nielsen etter kampen.

31-åringen er overveldet over støtten han har fått i kjølvannet av avsløringer om blant annet kampfiksing og ønsker om å brekke beina på daværende lagkamerat og nåværende Viking-spiller Allan Gaarde. Med jevne mellomrom gjennom samfulle 90 minutter lød Nielsens navn fra majoriteten av de 4785 tilskuerne på Marienlyst.

- Mottagelsen boken har fått her i Norge, hvor folk fortsatt står og synger navnet mitt på tribunen, er utrolig rørende. Jeg burde kanskje oversette den og utgi den her også, smiler en fornøyd Nielsen.

Strømsgodset-trener Ronny Deila er selvsagt fornøyd med de svarene han fikk fra Nielsen etter en turbulent uke.

- Det er klart jeg er imponert over David og den måten han klarer å prestere på. Det vitner om en mental styrke som vi ønsker å se i spillergruppa, understreker Deila.

AVSLUTTET MED STIL: Strømsgodset lå under to ganger, men snudde kampen ved begge anledninger. Til slutt endte det med tre poeng i årets siste kamp på Marienlyst. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX
AVSLUTTET MED STIL: Strømsgodset lå under to ganger, men snudde kampen ved begge anledninger. Til slutt endte det med tre poeng i årets siste kamp på Marienlyst. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX Vis mer

- Ingenting er sikkert

Selv om Nielsen har vist seg fra sin beste side med fire mål på de to siste kampene, kan verken hovedpersonen selv eller Deila si noe om hvor han blir å finne neste sesong.

Lånekontrakten med Strømsgodset er i utgangspunktet opphørt etter dagens kamp, men Nielsen skal etter sigende ikke være ønsket hos arbeidsgiveren Odense hvor han har kontrakt i ett og et halvt år til.

- Det eneste som er sikkert med min karriere, er at ingenting er sikkert. Jeg utelukker overhodet ingenting. Vi har bare fokusert på å berge plassen. Nå har Strømsgodset tid til å planlegge foran neste sesong, men min situasjon er fortsatt uavklart, så jeg utelukker overhodet ingenting. Nå skal jeg hjem og avklare situasjonen i Danmark, og etter det får vi se, sier Nielsen.

- Det koster penger å drive fotball, og vi må sette oss ned å få satt opp et ordentlig budsjett og gjøre det beste ut av det, er alt Deila ønsker å si om Nielsens situasjon.

Lave skuldre 

Det var to lag høyst avhengige av hjelp på andre arenaer som sluttet sesongsirkelen på Marienlyst i ettermiddag.

Viking hadde på forhånd et syltynt håp om bronsemedaljer, men hadde lagt skjebnen i hendene på Bodø/Glimt og Stabæks hender. Strømsgodset på sin side kunne klatre til tiendeplass, det fordret imildertid hjelp fra nedrykkskandidatene Aalesund og HamKam.

- En ekstra motivasjon til å spille en god kamp

Uansett lå forholdene til rette for 90 minutter med lave skuldre under flomlysene i novemberkulda i Drammen.

Gjestene best fra start

Viking viste seg giftigst fra start av, og den innledende offensiven skulle gi tellende resultat allerede etter knappe sju minutter.

Godsets bakre firer var mest opptatt av å sette Mame Niang i offside-fella. Dermed var man på hæla i det Martin Fillo kom på et sugende bakromsløp, dro med seg ballen og rundet av Adam Larsen på utsøkt vis.

Fra seks meter hadde tsjekkeren få problemer med å sette ballen i det gapende målet, og Viking var i føringen både i kampen og i jakten på bronsemedaljene.

Et Strømsgodset-lag, som ikke har fått det til å stemme verken hjemme eller borte i høst, skulle imidlertid kjempe seg inn i kampen, og det takket være en danske som har stjålet overskrifter av helt andre grunner enn sportslige den siste tiden.

David Nielsen beviste nemlig at han råder over mer enn en kvass penn da han etter 13 minutter ble frispilt alene med Kristian Nicht etter fine kombinasjoner mellom Fredrik Winsnes og Christer George.

Godset-spissen, i sannsynligvis sin siste kamp for klubben, viste stoisk ro da han elegant kippet ballen over en utrustende Viking-keeper og i mål.

Dette tinte opp et blåfrossent hjemmelag som overtok initiativet i kampen, men det skortet på effektiviteten. Både Steffen Nystrøm og David Nielsen fikk gode muligheter før hvilen, uten å sette Nicht og Viking nevneverdig på prøve.

Godset best etter pause

Etter pause fortsatte kampen i samme spor: Viking lå lavt, kompakt og disiplinert, mens Godset dominerte i ballinnehav.

Med en porsjon mer flaks og dyktighet, kunne både Mohammed Keita, Glenn Andersen, Steffen Nystrøm og David Nielsen tegnet seg i målprotokollen fra opplagte scoringsposisjoner.

Sløsing med sjansene på dette nivået, er ofte kostbart, og hjemmelaget skulle straffes nådeløst da Viking kom på en sjelden visitt midtveis i annen omgang.

Jone Samuelsen inntok rollen som servitør, og Mame Niang som eksekutør. Førstnevnte slo et millimeterpresist innlegg fra høyresiden, mens sistnevnte raget som en konge i luftrommet og stanget kontant inn ledelse til gjestene fra Stavanger.

Mer kake 

Strømsgodset virket imidlertid svært bestemte på å heve inntrykket av en ujevn sesong, og jobbet ufortrødent videre for en utligning.

Den skulle også komme da David Nielsen gikk overende i feltet og ble tildelt straffespark. Dansken tok ansvar selv, og var sikker som bankene en gang var da han sendte Nicht én vei og ballen den andre.

Hjemmelagets fest var imidlertid ikke over, det var kake igjen.

Steffen Nystrøm gjorde nemlig alt riktig like før full tid da han foretok et strålende diagonalløp på tvers av Viking-feltet, mottok ballen fra Christer George og pirket inn ballen fra kort hold og nærmest død vinkel.

- Rå kamp

Dermed ble det Strømsgodset, og ikke Viking som klatret en plass på tabellen. Drammenserne endte tippeligasesongen på 11.plass, mens Viking falt til sjette etter Bodø/Glimts seier i Trondheim.

- Det var en helt rå fotballkamp. Vi spiller ut Viking totalt i annen omgang. Jeg var ikke redd for å tape da Viking gikk opp i ledelsen for andre gang, men håpet selvfølgelig at vi skulle få marginene som skulle gi oss tre poeng. Det betyr utrolig mye økonomisk, og ikke minst for klubben å snu en trend, og det har vi klart nå.

- Det var nydelig fordi vi har jobbet steinhardt og slitt døgnet rundt for å få dette opp igjen, og jeg konstaterer at vi har klart å gjøre noen grep som har fått tilbake trykket vi har hatt i spillet vårt, avslutter Ronny Deila.

VAKKERT: Martin Fillo utnyttet en Godset-glipp på vakkert vis og sendte Viking i en tidlig ledelse.
FORTSATT POPULÆR: David Nielsen viste hva han kan med beina også i kveld, og gjorde to mål i sin trolig siste Godset-kamp.
KUNNE FEIRE: Nielsen feirer ett av sine to scoringer.