En ekte EM-favoritt

Med Nederland som motstander hentet Tyskland fram klasse.

 ET TOPPLAG:  Mario Gomez, Bastian Schweinsteiger,Thomas Müller og resten av tyskerne viste høy klasse mot Nederland. Foto: EPA/Manu Fernandez.
ET TOPPLAG: Mario Gomez, Bastian Schweinsteiger,Thomas Müller og resten av tyskerne viste høy klasse mot Nederland. Foto: EPA/Manu Fernandez.Vis mer

FØRST med en annen EM-favoritt på banen var det lett å se hvor vrient det blir for hvem som helst å passere Tyskland på veien framover i denne turneringen. For her rådet to helt forskjellige mentaliteter:

•• Der tyskerne jobbet for hverandre, tenkte litt for mange av nederlenderne helst på seg selv.

Til sammen ble det klasseforskjell på banen. Skreller du vekk åpningsminuttene, var tyskerne totalt overlegne. Som lag altså. Og det pleier å være det som til slutt avgjør slike mesterskap.

FORSKJELLEN var god å se. Egentlig har dette tyske laget vært så klar gullkandidat i EM at det har vært naturlig fra start både for oss og tyskerne heller å titte etter de mulige svakhetene som kunne ødelegge forventningene. For eksempel tempoutfordringene bak midtstopperne.

Det er et sårbart rom for flere av turneringens favoritter, og det tok de kvikke beina til Robbie van Persie bare noen minutter å vise hvorfor. Tre ganger tok Arsenal-stjernen seg inn akkurat der, og da kunne det blitt en nederlandsk ledelse. Om ikke den tyske målvakten hadde hett Manuel Neuer.

HAN står vel resten av kampene også, og da er det naturlig å fortsette gjennomgangen av de styrkene som fortsatt gjør Tyskland til en av favorittene. Rett opp til Super-Mario på topp altså. For det er sjelden et kallenavn er blitt enklere forklart på en fotballbane.

Hva Gomez holdt på med i de første 22 minuttene av kampen, fikk de færreeste med seg. Så kom vendingen som også snudde kampen. Da hadde Mario manøvrert seg midt mellom de to nederlandske stopperne, skaffet seg øyenkontakt med Bastian Schweinsteiger ti, tolv meter lenger bak på banen og var klar til å vise hva han gjør så supert i denne sporten.

VENDINGEN til 1 - 0 var skjedde i så naturlig flyt at du glemmer at Mario Gomez er en høy og ganske tung mann. Store spisser er sjelden så myke i bevegelsene, men så er da dette også en sjelden spiss.

Akkurat det var det mulig å skjønne et lite kvarter seinere da Gomez dro seg inn fra høyrekanten, fikk et nytt gjennomspill fra Schweinsteiger og fiket gjennom ballen med vristen til 2 - 0. Da var han ikke lenger bare en dukk-opp-spiss i boksen, men en angriper som på grunn av et stort register blir uforutsigbar selv for fotballens aller beste stoppere.

HVERKEN Joris Mathijsen eller John Heitinga hører til blant dem. Ubalansen mellom forsvar og angrep er ganske stor på dette nederlandske laget, men det er ikke først og fremst det som gjør at de snart kan forsvinne fra EM.

Laget sliter med samholdet. Nederlandske landslag har en tradisjon for sånt, men ikke prøv og fortell at det er en konkurransefordel. For på 0 - 2 var det ikke mye samlet nederlandsk motstand å se. Da hadde tyskerne fått kampen nøyaktig der de ønsket, og kunne stadig oftere bruke de raske dype gjennomløpene i lengderetning som kjennetegnet laget i sist VM.

FOR selv med en målvakt som Manuel Neuer og en målscorer som Super-Mario, er tyskerne mest av alt et lag med klare oppgaver og tydelig lyst til å løse dem.

At det er en stor fordel viste kamputviklingen etter at Nederland reduserte til 1 - 2. Da var det mer enn nok av tid igjen til å forandre resultatet, men bare ett lag på banen med vilje og felles krefter til å gjøre det.

Det er derfor Tyskland fortsatt er en ekte EM-favoritt.

Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.