PRINS OG MOTKANDIDAT. Prins Ali er motkandidaten til mektige Sepp Blatter i kampen om presidentvervet i FIFA. Valget står fredag. Foto: REUTERS.
PRINS OG MOTKANDIDAT. Prins Ali er motkandidaten til mektige Sepp Blatter i kampen om presidentvervet i FIFA. Valget står fredag. Foto: REUTERS.Vis mer

En ekte prins som vil frelse fotballen

- Han er rett og slett en bra mann.

(Dagbladet): - Han er rett og slett en bra mann.

Per Ravn Omdal har et tett samarbeid med prins Ali bin al-Hussein. Han snakker med Dagbladet fra hotellrommet i Amman.

Prins Ali er tredje sønn av Kong Hussein av Jordan. Han skal være 43. generasjon i rett linje ned til profeten Mohammed. Prins Ali er president i fotballforbundet i Jordan og i AFDP (Asian Football Development Project).

Omdal og prins Ali samarbeider i AFDP med å tilrettelegge fotball som aktivitet blant de nesten utallige flyktningene fra krigsherjede Syria som befinner seg i Jordan.

Den norske innsatsen er UD-finansiert.

Omdal arbeider blant annet i leiren Zaatari med 120 000 flyktninger. Han er tydelig på hvilken side han selv står.

HÅPER. Per Omdal samarbeider med Prins Ali i et prosjekt for å hjelpe syriske flyktninger i Jordan. Han håper det blir et tronskifte i den internasjonale fotballen. Foto: NTB/Scanpix.
HÅPER. Per Omdal samarbeider med Prins Ali i et prosjekt for å hjelpe syriske flyktninger i Jordan. Han håper det blir et tronskifte i den internasjonale fotballen. Foto: NTB/Scanpix. Vis mer

Nordmannen som har lang fartstid i NFF, UEFA og FIFA har et sterkt håp om at prins Ali går av med seieren i presidentvalget mot Sepp Blatter fredag.

- Han er 39 år. Hans motkandidat er dobbelt så gammel. Det er noe som er helt feil når en 79-åring, som har hatt verv i FIFA siden 1977. Og som har vært president siden 1989 kjemper for fire nye år. Det er en person uten selvinnsikt og ydmykhet, sier Omdal om Sepp Blatter.

Anmeldte Blatter Omdal var styremedlem i FIFA fra 1994 fram til 2002. Han forteller at han var en av 11 styrerepresentanter som anmeldte Sepp Blatter for økonomiske misligheter allerede i 2002. Det eksisterte ikke håndfaste bevis, og saken ble henlagt.

- Europeisk side forsøkte å få korrupsjonen belyst, forteller Per Ravn Omdal.

Samme år forsvant Omdal ut av styret i FIFA.

Nå sitter han på hotelrommet og krysser fingrene for en prins fra Jordan.

Renslig Han karakteriserer prins Ali slik:

- Prinsen er renslig og idérik. Han er opptatt av kvinners rettigheter. Han fremmer demokrati og vil gå inn for å fjerne ukulturen i FIFA med korrupsjon og bestikkelser. Han har en europeisk tankegang. Han er transparent og vil gå inn for en åpen organisasjon. Om han blir valgt. Jeg håper verden benytter seg av denne muligheten til å få FIFA inn på et helt nytt spor. Og for at organisasjonen skal få en ny identitet, sier Omdal til Dagbladet.

Bare fire år Sepp Blatter har sittet på toppen i FIFA i 17 år. Prins Ali har uttalt at han bare akter å sitte i fire år. Om han blir valgt. Han ønsker også å innføre en maksimaltid på to perioder for presidentvervet.

STØTTESPILLER. Fotballegenden Diego Maradona (t.h.) er en varm støttespiller for Prins Ali. Foto: REUTERS.
STØTTESPILLER. Fotballegenden Diego Maradona (t.h.) er en varm støttespiller for Prins Ali. Foto: REUTERS. Vis mer

Etter skandalen med arrestasjonene av FIFA-toppene onsdag, kom reaksjoner mot det forestående valget. At det burde utsettes. Men prins Ali skal selv ha gått inn for at valget skulle gjennomføres fredag.

Den britiske forfatteren og FIFA-kritiker Andrew Jennings har uttalt at prins Ali ikke kan korrumperes. Fordi han allerede er styrtrik.

- Det vil bli som fra natt til dag. Om det blir et presidentskifte. Det vil bli et reelt demokrati, og ikke et skinndemokrati. Jeg har ikke noe godt svar på hva som vil skje, om det blir Blatter som vinner, sier Per Ravn Omdal.

Etter arrestasjonsskandalen av FIFA-toppene onsdag, har et presidentvalg som tilsynelatende var «kjøpt og betalt» for Sepp Blatter plutselig fått en ny vending.

Norges Fotballforbund har erklært at deres stemme vil gå til prins Ali.

Prinsen har fått uventet hjelp fra FBI og sveitsiske myndigheter til å bli det han ønsker, FIFA's frelser.

Fakta om prins Ali bin al-Hussein:

* Født 23. desember 1975 (39 år).
* Født og oppvokst i Amman, Jordan.
* Annonserte at han stilte som motkandidat til FIFA-president Sepp Blatter i januar 2015.
* Ble president for Jordans fotballforbund som 25-åring.
* Yngste medlem av FIFAs eksekutivkomité.
* Pådriver for å offentliggjøre Garcia-rapporten (omhandler påstander om korrupsjon ved tildelingene av VM 2018 og 2022).
* Grunnleggeren av Det vestasiatiske fotballforbundet med 12 medlemsland.
* Har tatt utdannelse ved Salisbury School og Princeton University i USA.
* Snakker flytende engelsk, arabisk og tsjerkessisk.
* Gikk på den britiske hærens krigsskole i Sandhurst i England.
* Arbeidet ni år som livvakt for kongen av Jordan.
* Gift med Rym Brahimi (45), en algerisk kvinne som har jobbet i både FN, BBC og CNN. De har to barn sammen.
* Da han giftet seg valgte de å droppe en mottakelse. De brukte i stedet pengene på å fø 1000 fattige familier i et halvt år.
(NTB)

FIFA Vice President Prince Ali bin al-Hussein of Jordan and UEFA President Michel Platini (L) attend the CONMEBOL ordinary congress in Luque March 4, 2015. The South American Football Confederation (CONMEBOL) will support Sepp Blatter s re-election as FIFA president in May, a CONMEBOL source told Reuters on Tuesday. Blatter, who has headed FIFA since 1998, flew into Asuncion on Tuesday on the eve of CONMEBOL s congress that will hand its president, Paraguayan Juan Angel Napout, another four-year term. REUTERS/Jorge Adorno (PARAGUAY - Tags: SPORT SOCCER ROYALS)
FIFA Vice President Prince Ali bin al-Hussein of Jordan and UEFA President Michel Platini (L) attend the CONMEBOL ordinary congress in Luque March 4, 2015. The South American Football Confederation (CONMEBOL) will support Sepp Blatter s re-election as FIFA president in May, a CONMEBOL source told Reuters on Tuesday. Blatter, who has headed FIFA since 1998, flew into Asuncion on Tuesday on the eve of CONMEBOL s congress that will hand its president, Paraguayan Juan Angel Napout, another four-year term. REUTERS/Jorge Adorno (PARAGUAY - Tags: SPORT SOCCER ROYALS) Vis mer
Oslo  20150126.
Mandag vitnet en rekke fotballlkjendiser i rettsaken Guttorm Dilling har  anlagt mot Norges Fotballforbund. Her   Per Ravn Omdal.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20150126. Mandag vitnet en rekke fotballlkjendiser i rettsaken Guttorm Dilling har anlagt mot Norges Fotballforbund. Her Per Ravn Omdal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer