SKUTT I RYGGEN: AUF-medlem og Manchester United-fan Marte Gustavsen Ødegården (17) ble skutt i ryggen på Utøya. Nå er kongsbergjenta og familien invitert til Manchester på Uniteds regning når hun måtte føle seg frisk nok til å dra.Foto: AUF Buskerud
SKUTT I RYGGEN: AUF-medlem og Manchester United-fan Marte Gustavsen Ødegården (17) ble skutt i ryggen på Utøya. Nå er kongsbergjenta og familien invitert til Manchester på Uniteds regning når hun måtte føle seg frisk nok til å dra.Foto: AUF BuskerudVis mer

- En enorm motivasjon til å bli frisk igjen

Utøya-offer Marte (17) invitert til Manchester av favorittklubben.

(Dagbladet): Marte Gustavsen Ødegården (17) kjemper en tapper kamp på intensivavdelingen på Ullevål universitetssykehus etter at kongsbergjenta ble skutt i ryggen under terroranslaget mot AUFs sommerleir på Utøya. Når hun føler seg frisk nok, kan hun glede seg til sin første tur til Manchester for å se favorittlaget Manchester United i aksjon for første gang.

AUF-medlemmet er også en ihuga Strømsgodset- og United-supporter. Nå har den engelske storklubben invitert henne og familien til Manchester for å se sine helter i trening på Carrington og i kamp på Old Trafford og forhåpentligvis også få møte noen av dem ansikt til ansikt - alt på klubbens regning, skriver Laagendalsposten.

Martes far, Bjørn Tore Ødegården, som selv er United-supporter, setter stor pris på at en av verdens største fotballklubber engasjerer seg og trår støttende til i en tøff situasjon for familien, men synes det er vanskelig å si noe om de får benyttet seg av den åpne invitasjonen.

- Martes situasjon er fortsatt veldig uavklart, så jeg ønsker ikke å uttale noe om, eller eventuelt når, en slik tur kan gjennomføres, sier Ødegården til Laagendalsposten.

Tirsdag ettermiddag skriver Martes mor, stortingsrepresentant Laila Gustavsen, på Twitter at datteren forhåpentligvis har gjennomgått sin siste operasjon i dag.

Overfor VG Nett understreker Bjørn Tore Ødegården at omtanken fra United gir datteren styrke i rehabiliteringsarbeidet som ligger foran henne:

- Dette er en enorm motivasjon for henne til å trene seg opp og bli frisk igjen. Da hun fikk overbrakt beskjed om hilsenen fra laget, og ikke minst invitasjonen til å komme på besøk, trodde hun ikke helt på at det kunne være sant.

Rørende Ansvarlig redaktør i United-Supporteren og United.no Dag Langerød var den som overbrakte invitasjonen fra klubben til familien Ødegården.

Han understreker overfor Dagbladet at United ikke ønsket noe oppmerksomhet rundt initiativet.

- Jeg vet ikke om United har gjort noe lignende tidligere. Om det er vanlig eller uvanlig, spurte jeg ikke om. Men klubben har en sterk kobling til Norge, hvor det er mange United-fans. Det er uansett et flott initiativ, og da jeg hadde kontakt med familien siste gang, fikk jeg inntrykk av de var rørt, sier Langerød.

Han var i Chicago på Uniteds oppkjøringsturné da han fikk nyhetene hjemmefra om at både Oslo sentrum og Utøya var rammet av terror. Det tok ikke lang tid før flere spillere ga sine støtteerklæringer til Norge via Twitter.

Stor oppmuntring Michael Owen sendte sågar en personlig hilsen til Marte, som selv er en ivrig twitrer under aliaset @miniodegarden. Ikke lenge etterpå  tok klubben kontakt med ham og fortalte at de gjerne ville gi 17-åringen en signert drakt for å vise at de tenker på henne.

Det stoppet imidlertid ikke der, for noen dager senere fikk Langerød en epost fra United hvor de ga uttrykk for at de ville invitere familien Ødegården til Manchester på et passende tidspunkt.

- Jeg videresendte mailen fra United til faren hennes omtrent med en gang jeg fikk den i innboksen. Både han og broren hennes er også store United-fans. Det var nok en voldsom oppmuntring for en familie som har ekstremt tøffe dager. Det koster selvfølgelig ikke United noe særlig, men det er det at United har tatt et initiativ som betyr noe. Det er tross alt tanken som teller, sier Langerød til Dagbladet.

PERSONLIG ENGASJEMENT: Michael Owen sendte Marte Gustavsen Ødegården en personlig hilsen via Twitter da han fikk høre om hva som hadde skjedd henne på Utøya. Foto: SCANPIX/REUTERS/Hyungwon Kang
PERSONLIG ENGASJEMENT: Michael Owen sendte Marte Gustavsen Ødegården en personlig hilsen via Twitter da han fikk høre om hva som hadde skjedd henne på Utøya. Foto: SCANPIX/REUTERS/Hyungwon Kang Vis mer