- En enorm seier for internasjonal bryting

Bryter Stig-Andre Berge om dagens OL-nyhet.

EN GLEDENS DAG: Stig-Andre Berge var veldig godt fornøyd med nyheten om at bryting fortsatt blir å finne på OL-programmet i 2020. Her er nordmannen i brytekamp med Hasan Aliyev.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
EN GLEDENS DAG: Stig-Andre Berge var veldig godt fornøyd med nyheten om at bryting fortsatt blir å finne på OL-programmet i 2020. Her er nordmannen i brytekamp med Hasan Aliyev. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): I dag kom beskjeden om at bryting beholder plassen på OL-programmet også i 2020 og 2024 etter å ha vunnet avstemningen mot squash og baseball/softball. Det er gledelige nyheter for de norske bryterne.

- For min egen karriere så har det ikke så mye å si. Jeg gir meg etter OL i 2016 uansett. Men jeg begynte å leke litt med tanken da jeg hørte at OL er i Tokyo, sier Stig-Andre Berge til Dagbladet.

Stig-Andre Berge (30) har blant annet EM-sølv fra 2007 på merittlisten.

- Hjertet mitt ligger i sporten, derfor er det viktig at bryting blir værende på OL-programmet. Det er en enrom seier for internasjonal bryting. Jeg er redd for at bryting ville dødd ut som sport om det ble fjernet fra programmet, sier Berge.

Det internasjonale bryteforbundet (FILA) har gjennomgått tøffe reformer. Ledelsen er byttet ut, utøvere og kvinner er sluppet til i ledende verv, og både konkurranseformat og poengsystem er endret for å gjøre sporten mer attraktiv og mindre utsatt for manipulasjon, skriver NTB.

Positivt Berge tror paradoksalt nok at IOKs melding om å fjerne sporten fra OL-programmet var positivt for sporten.

- Det at det ble truet med at bryting skulle bli tatt ut av programmet er kanskje det beste som har hendt med sporten. Vi fikk fjernet noen pamper på toppen som bare tenkte penger, og erstattet de med mennesker som vil det beste for sporten, sier Berge.

Selv vil han være 37 år i 2020, men det er uvisst om mesterskapet går av stabelen med nordmannen på plass.

- Jeg har sagt at jeg skal ha en medalje i OL før jeg gir meg, men først er det OL i Rio de Janeiro. Jeg lever i fireårsperioder. Jeg lever fra OL til OL, sier Berge, som derfor ikke utelukker at han blir å finne i Tokyo-OL i 2020.

Ikke overrasket Det vakte sterke reaksjoner da bryting i februar ble fratatt sin OL-status av IOK-styret. Jon Rønningen ble olympisk mester i bryting i 1988 og 1992. Han syntes det var merkelig at IOK gikk inn for å fjerne det som er en av de aller eldste OL-grenene.

Jon Rønningen har akkurat fått med seg nyheten om at bryting beholder OL-plassen når han snakket med Dagbladet.

- Jeg ble ikke overraska, jeg hadde egentlig regna med det, og tok det litt som en selvfølge, sier Rønningen.

Mannen med OL-gull både fra Seoul i 1988 og Barcelona i 1992 skjønner at IOC ga sporten advarsel om at ting måtte endres
for å kunne beholde OL-plassen.

- Jeg vet ikke hva som var den direkte grunnen til at de fikk advarsel om å bli fjernet. Men sporten har vært nærmest
publikumsfiendtlig de siste årene, og de har forandret mye på reglene. Til og med jeg synes bryting har sett kjedelig ut, forteller
den dobbelt OL-mesteren.

Nye regler I mai bestemte Det internasjonale bryteforbundet (FILA) å blant annet å innføre nye regler som sier at kampene skal avgjøres på to treminutters runder, hvor den som har fått flest poeng etter kampen vinner. At regelendringen er nødvendige er ikke Rønningen i tvil om.

- Sporten kan skylde seg selv når de tidligere har endret reglementet til at til og med sånne som meg synes de er vanskelige,  tenk da på de som ikke skjønner seg på sporten, sier Rønningen.

- Når jeg så på OL i fjor var det dritkjedelig å se på på grunn av reglene, sier 50-åringen videre.

For bryting betyr OL nærmest alt - det er da sporten får aller mest oppmerksomhet, og er nok manges hovedgrunn til å
satse på sporten. Hvis ikke bryting ville beholdt plassen under OL i 2020 og 2024, er Jon Rønningen redd det ville sett svart
ut med tanke på framtida til sporten.

- OL har alt å si. Hvis bryting hadde blitt fjerna, så hadde sporten nærmest forsvunnet, for nå er det så mange andre kampsporter, slik
som MMA.

Bryting kom med på en liste over idretter som kjempet om den ledige plassen på OL-programmet. Bryting fikk 49 stemmer, baseball/softball 24 og squash 22, under dagens avstemming.

 TO GULL:  Jon Rønningen har to OL-gull i bryting, fra Seoul i 1988, og her fra Barcelona i 1992.  Foto: Dagbladet
TO GULL: Jon Rønningen har to OL-gull i bryting, fra Seoul i 1988, og her fra Barcelona i 1992. Foto: Dagbladet Vis mer