- En fantastisk fyr

Kollegaer, skiskyttere og venner er preget etter Halvard Hanevolds dødsfall.

DØD: Tidligere skiskytter Halvard Hanevold er død. Han døde i sitt hjem på Borgen i Asker tirsdag morgen. Klipp: Madeleine Liereng. Foto: Pedersen, Lillegård, Langsem og Folvik / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer

Halvard Hanevold døde i sitt hjem på Borgen i Asker tirsdag morgen.

Det norske skiskyttermiljøet er i sjokk.

- Som utøver er han den mest dedikerte jeg har sett. Han hadde ikke noe fysisk talent, men det er ingen som har jobbet bedre enn han, og det er nok derfor han ble olympisk mester også, sier NRKs skiskytterekspert Ola Lunde til Dagbladet.

Han jobbet tett med Hanevold i statskanalen i en årrekke. Etter at han la opp som skiskytter i 2010, har han formidlet skiskyting til det norske folk som ekspert.

GULL-ÅRGANGEN: Halvard Hanevold med champagneflaska i midten etter OL-gullet i 1998. Her med trener Audun Svartdal, Ola Lunde, Ole Einar Bjørndalen, Frode Andresen og Sylfest Glimsdal. Foto: per Løchen/NTB
GULL-ÅRGANGEN: Halvard Hanevold med champagneflaska i midten etter OL-gullet i 1998. Her med trener Audun Svartdal, Ola Lunde, Ole Einar Bjørndalen, Frode Andresen og Sylfest Glimsdal. Foto: per Løchen/NTB Vis mer

Preget

Lunde var rystet da han snakket med Dagbladet tirsdag kveld.

- Det er helt forferdelig tragisk. Han var med oss i NRK nå i helga i forbindelse med Fourcades løp nede i Frankrike, så dette kom som et forferdelig sjokk, sier Lunde til Dagbladet.

GULL: Her etter VM-gullet i 2009. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
GULL: Her etter VM-gullet i 2009. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

For Egil Gjelland, tidligere landslagsløper og trener i skiskyting, var det et sjokk å høre at Halvard Hanevold er død, da Dagbladet ringte ham i kveld.

- Det er helt grusomt å høre, sier han til Dagbladet.

- Vi har hatt kontakt med hverandre helt siden 1995, sier Gjelland.

Han forteller at de sist møttes under verdenscupen i Holmenkollen i slutten av mars.

- Han var en helt fantastisk fyr, og var alltid hardtarbeidende og ga seg aldri. Alle som var på lag med ham hadde det veldig moro, sier Gjelland.

Lars Berger var lagkamerat med Hanevold i mange år på det norske landslaget. De to vekslet blant annet med hverandre da Norge gikk inn til VM-gull på stafetten i 2009.

- Jeg husker han som en kjernekar. Han var en kjempekar å være på lag med, være konkurrent med og være venn med, sier en preget Berger til Dagbladet.

DØDE: Disse kjente personene har gått bort så langt i år. Vis mer

- Limet

Også Torgeir Bjørn, som foruten kollega i NRK har vært Hanevolds trener på skiskytterlandslaget, er lamslått.

- Ord blir fattige. Jeg kommer inn fra løpetur og leser dette, og blir helt skjelven, sier Bjørn til Dagbladet.

Han omtaler Hanevold som den aller viktigste personen å ha i et lag.

LAGKAMERATER: Lars Berger, Ole Einar Bjørndalen, Egil Gjelland og Halvard Hanevold. Foto: AP Photo/Eckehard Schulz
LAGKAMERATER: Lars Berger, Ole Einar Bjørndalen, Egil Gjelland og Halvard Hanevold. Foto: AP Photo/Eckehard Schulz Vis mer

- Han var limet i landslaget da jeg var trener. Vi hadde løpere som Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og andre som satte standarden på mange ting, men det var Halvard som var den samlende i laget. Hvis det var store ting og diskusjoner, sto han fram som en leder og som samlet gruppa, sier Bjørn.

Emil Hegle Svendsen har lagt ut en hilsen på Instagram:

- Du var en fantastisk lagkamerat og et stort forbilde. Det er ufattelig trist at du er bort. Hvil i fred, min venn!