Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Serieforeningen for kvinnefotball krever mer penger

En fest i året må ikke lure NFF til å prioritere damefotballen annerledes enn de gjør i dag

Norsk damefotball på klubbsida er et konkurransedyktig produkt når det er cupfinale, gratis adgang og 18 varmegrader under taket i Telenor Arena. Ellers er det knapt liv laga.

Fornebu  20161119.
NM-fotball, cupfinale kvinner 2016: LSK Kvinner - Røa Fotball Elite under NM-fotball, cupfinale 2016 på Telenor Arena på Fornebu lørdag ettermiddag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Fornebu 20161119. NM-fotball, cupfinale kvinner 2016: LSK Kvinner - Røa Fotball Elite under NM-fotball, cupfinale 2016 på Telenor Arena på Fornebu lørdag ettermiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LSK Kvinner-Røa 2-0 (0-0) e.e.o.

TELENOR ARENA (Dagbladet): Kongen var på plass, Erna var på plass - ergo var det stor stas. Og cupen er stas i Norge. Veldig stor stas. Men alle dager handler ikke om finaler og kongens sølv, på damesida i norsk toppfotball handler det mest om å få endene til å møtes..

Selv Lillestrøm Kvinner, Norges suverent beste lag og historieskriverne som vant The Double for tredje året på rad, hadde ikke klart seg uten onkel Per Berg.

SERIEFORENINGEN FOR KVINNEFOTBALL (SKF) er en interesseorganisasjon hvis medlemmer lever mest på luft og kjærlighet selv om resultatene på kvinnesida løper runder rundt det herrene evner å levere. Utsikten til inntekter er også veldig dårlig, for 2016 har det eksempelvis ikke vært mulig å selge toppseriesponsoratet selv for 2,5 millioner kroner. Det er derfor nestleder Richard Jansen roper på større overføringer hver eneste gang det er er uvær på herresida. Som om det er Ullevaal Stadions plikt å holde liv i Toppserien. Og da NFF tidligere i uka måtte innrømme Per-Mathias Høgmo rundt 4,4 millioner kroner i lønn fram til 31.desember neste år blåste det selvfølgelig opp til storm.

- På kvinnesiden forventer vi et betydelig løft, sa Richard Jansen, til Dagbladet

DET SISTE HANDLER ikke bare om at herrefotballen akkurat nå blør noen millioner som ideelt sett burde vært brukt på spillet og spillets utvikling, men fordi fotballtinget i februar vedtok kvinnefotballen som et av tre prioritetsområder. Det har blant annet fått NFF til å oppgradere viktigheten av landslagstrenerjobben kvinner A gjennom å gi fotballjentenes neste trener en lønnsvekst på 50 prosent i forhold til den lønna Roger Finjord hevet. Men selv om tinget sa at damefotballen skal prioriteres så sa det ingenting om hvordan det skal prioriteres.

I motsetning til SKF mener jeg betydelig økte overføringer til klubbene - i år mottar de 22,8 eller 24 millioner kroner, alt ettersom hvordan du regner på det - ikke er noen god løsning.

DET ER HELLER ikke noe argument at herresida i norsk toppfotball stikker av med alle pengene. Der er nemlig herresida i norsk toppfotball som tjener alle pengene. For mens Tippeligaen er solgt for 400 millioner kroner per år de seks neste sesongene, og landslaget herrer generer 50 millioner kroner gjennom fire år og to kvalifiseringer, betaler NRK rundt 25 millioner for fem år med kvinnelandskamper, cupen og Toppserien.

Hadde det ikke vært for at et visst antall toppseriekamper hadde ligget i pakka som en sendeplikt med alt det medfører av ekstra produksjonskostnader, ville NRK sannsynligvis betalt mer for bare cupen og landskampene.

DET SISTE HANDLER ikke om at damefotballen er et sportslig dårlig produkt, spør bare Telenor og Tine som i sine samarbeidsavtaler med NFF holder damefotballen (landslaget) høyt. Det handler om at Toppserien dessverre er et ubetydelig produkt. Det er (nesten) ingen som vil ha det. Norsk Tipping-avtalen med fem millioner øremerkede kroner i året, den som ble stoppet etter 2015-sesongen, er et eksempel. Og det er ikke noe jeg finner på, publikumssnittet på under 200 mennesker per kamp bekrefter påstanden.

Det er derfor jeg mener den viktigste prioriteringen NFF kan gjøre, hvilket også vil være innafor tingets krav om økt prioritering, er å bruke penger der resultatene virkelig betyr noe og muligheten for sportslig utvikling er størst.

På de beste spillerne.

På landslagene.

OG DET GJØR Norges Fotballforbund. Hva tiltak angår bruker A-landslaget damer i år 12 millioner kroner, det samme som herrene. Altså ingen forskjell. Og med den varslede lønnsøkingen på trenersida vil også utgiftene på det området, om ikke nærme seg Prosjekt Høgmos 10 millioner i året, så i hvert fall øke betydelig fra de 2,5 millionene det har kostet NFF i 2016.

Med andre ord er ikke damefotballen et stebarn selv om Richard Jansen liker å gi inntrykk av det når herrefotballen blåser sine penger uten å få noe igjen.

Det er et satsingsområde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!