SNUDDE FIASKO: Kari Aalvik Grimsbø tilbake på vanlig nivå hjalp Norge fram til en viktig OL-seier. FOTO:: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SNUDDE FIASKO: Kari Aalvik Grimsbø tilbake på vanlig nivå hjalp Norge fram til en viktig OL-seier. FOTO:: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

En fiasko var alt Norge trengte

Gode på banen, enda bedre utenfor.

FOR å forstå hvorfor de norske håndballjentene ikke har tapt to mesterskapskamper på rad på mange, mange år, må du se hva som har skjedd innad i dette laget i denne perioden

  • Der har spillerne hele tida blitt behandlet med respekt.

Den stødige ledelsen til først Marit Breivik og så Thorir Hergeirsson bygger mest av alt på et bevisst menneskesyn der den enkelte spilleren selv blir gitt raust med ansvar for å løse motgang og utfordringer både i -og mellom landskampene.

Over tid gjør slik ledelse noe godt med hvilken som helst spillergruppe. Som for eksempel å løfte lørdagens fiasko mot Brasil til en viktig seier mot Spania.

DET skjer fordi denne lederstilen er konsekvent. Etter å ha blitt skutt i stykker av brasilianerne forleden tok målvaktstrener Mats Olsson med seg Kari Aalvik Grimsbø og Katrine Lunde rett på en lang detaljert gjennomgang av hva som hadde gått galt.

Et slikt direkte dypdykk i egne nederlag kunne blitt ganske så feil om ikke utgangspunktet var helt annerledes enn det hylekoret som gjerne følger de som mislykkes i håndballsportens største utstillingsvindu.

For Olsson og jentene hans ble det bare riktig. I løpet av en treig og rotete førsteomgang holdt Grimsbø Norge inne i denne kampen med en anstendig statistikk.

Ikke et eneste distanseskudd gikk inn i denne perioden, og det i seg selv spredte ro nok til at resten av laget litt etter litt fant tilbake til sitt vante nivå. Det hjelper å forstå hvordan man presterer maksimalt.

MATS OLSSON vet som resten av det norske trenerteamet mye om sånt. I snart tjue år har det vært hans kall i livet å forme like gode målvakter som han selv. Det vil si høy standard. Olsson var legendarisk på svenskenes verdensklasselag helt fram til Atlanta-OL 1996:

  • Altså omtrent på den tiden da de norske jentene sluttet å tape to mesterskapskamper på rad.

Akkurat den tradisjonen har Olsson etter hvert fått sin gode andel i. Med han som målvaktstrener har Norge vunnet gull etter gull med et tydelig pluss på den plassen. Da skal det mer enn to svake målvaktsprestasjoner i en og samme kamp, for å rokke på nivået.

DERFOR kom også Katrine Lunde inn rett etter pause, og reddet det straffekastet som sendte Norge rett inn i en solid andreomgang.

For med sportens gjennomgående høyeste tempo og raskeste teknikk, har også håndballjentene et forsprang ute på gulvet. Der brasilianerne kjempet disse ferdighetene i stykker i åpningskampen, ble spanjolene for treige.

DA ble det mulig å se den kombinasjonen som likevel kan gjøre enda et mesterskap norsk:

  • Det tette båndet mellom Nora Mørk på energisk vei med ballen langs motstanderens blokk og Heide Løke i passe lav grunnstilling for enda en kraftprestasjon på streken.

Samspillet mellom de to kommende klubbvenninnene ble kampens sportslige høydepunkt, men likevel var det altså det rent menneskelige samspillet i den norske landslagsgruppa som igjen imponerte mest.

Eller som det lyser som første punkt i den power point-presentasjonen som Mats Olsson reiser rundt med når han skal fortelle om hvorfor norsk kvinnehåndball igjen og igjen får fram de beste målvaktene:

  • Ha et positivt menneskesyn.

Det blir som regel kortvarige fiaskoer av sånt.

Og lange, lange gleder.